Akustické rozsahy hudebních nástrojů

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Akustické rozsahy hudebních nástrojů

Příspěvek od Aleska »

V běžném životě si málokdo z nás dokáže představit jaké je kmitočtové rozpětí zvuku jednotlivých hudebních nástrojů či dokonce lidského hlasu. A jen malé procento z nás dokáže určit, kdy hraje tzv. komorní a (440 Hz), které je základem ladění všech nástrojů (bez něj by se jednotlivé nástroje nedomluvily).
Objevil jsem na netu zajímavé stránky, které dynamicky zobrazují hudební nástroje a ponecháte-li šipku například na "viola" v oblasti basů, pak vám okénka po pravé straně řeknou vše o oblasti basů a také vše o zvuku violy co do harmonického spektra.

http://www.independentrecording.net/irn ... isplay.htm

Současně je zde názorně vidět, jak propad v oblasti třeba mezi 160 - 200 Hz ovlivní zvuk, protože při "propadu" například -20 dB tyto tóny prostě neuslyšíte a ony tam jsou. Lze tedy podle této tabulky i hodnotit (po měření) co můžete od svého miláčka (opravuji: miláčků) očekávat.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Akustické rozsahy hudebních nástrojů

Příspěvek od dadaft »

frakvenční rozsahy nástrojů - to je klasika, kterou asi většina z nás zná.

příjemně mě překvapilo, že se tam výslovně hovoří o dvou problémových oblastech.
jedna je kolem 500Hz - zvýšení na těchhle frekvencích způsobuje "muddiness", neboli zkalení či zmatenost zvuku.
druhá je v okolí 4kHz (osobně se domnívám, že spíš kolem 5kHz) - tady špatný průběh způsobuje "harsh", čili ostrost, řezavost či pronikavost.
problémy s tou nižší frekvencí jsem se nedávno pokusil otevřít ve vlákně Otevřené nebo uzavřené reprosoustavy - ovšem reakce byla víc než typická...

tyto frekvenční oblasti poskytují klíč k dobrému zvuku. u beden je potřeba být v těchto "místech" obzvlášť ve střehu.

víš proč tvoje FB825 hrajou tak dobře? protože je dělali skuteční technici, kteří o tomhle něco věděli. dělící frekvence mezi repráky jsou umístěny právě do těchto bodů. díky tomu je možné tyto oblasti v bezdozvukové komoře citlivě vyvážit souhrou dvou (výšky-středy) či tří (středy-2xbasy) měničů. pro ucho nejkritičtější pásmo (středy a vyšší středy, tj. 500 - 5000Hz) pak hraje jediný měnič ideálního průměru 13cm. atd.

* * *

*2thumbsup*

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Odkaz je pro základní orientaci dobrej, komentář dadafta je samý nesmysl.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

díky merhaute - vyhrál jsem flašku šampusu. :mrgreen:

že bys tak ještě vysvětlil proč?

třeba vyhraju druhou... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Proč nesmysl? Protože zase píšeš o něčem, čemu nerozumíš. Proto nesmysl.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

hlavne to tu vy dvaja zasa nedojebte :mrgreen: Keď vidím striedačku vašich nickov, šípim nič neriešiacu a hlavne nekonečnú prestrelku.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:Odkaz je pro základní orientaci dobrej, komentář dadafta je samý nesmysl.

To merhaut: Názor Dadafta na výhybky v reproduktorech Philips FB825 nemusí být od věci. Jak sám víš, diskuse na Slovanetu se vedou o tomto problému stále a stále a nikdy v názorech není shoda. Natož když se objeví i nové typy reproduktorů, to pod plamenou kritikou našich techniků rudne mnohé vývojové oddělení zabývající se návrhem nových reproduktorů. Nikdo z nás nestál u zrodu oněch FB825, takže může mít klidně i Dadaft pravdu.

Já klidně i zbytek Dadaftova komentáře beru, nemusím s ním vždy souhlasit, ale vždy je potřeba prosazovat zásadu, že má to právo na fóru říci. To tvoje rýpnutí nemuselo vůbec být a jestliže potřebuješ jeho názory uvést na správnou míru, můžeš. Dokonce tě k tomu Dadaft vyzval.
Jestliže chceš tuto debatu vést ve slušném duchu, veď ji zde. Jestliže máš potřebu rýpat a někoho snižovat, pak od toho máš vyčleněnu rubriku "Technici versus laici". Zde klidně zapomeň na zásady slušného chování a otevři stavidla dokořán.
Zde prosím tě NE.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pro ilustraci toho, co říkám, pro zájemce a zároveň majitele softwarového či hardwarového parametrického equalizéru malý fígl:
zkuste si u problémové "ostré" nahrávky (třeba se sykavkama) udělat někde na plus mínus 4700Hz hluboký úzký zářez (tj. s vysokým Q), klidně - 20dB. uvidíte, o čem mluvím. tyhle fígle zná každý zvukař...

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

dadaft
pro ucho nejkritičtější pásmo (středy a vyšší středy, tj. 500 - 5000Hz) pak hraje jediný měnič ideálního průměru 13cm. atd.

Tahle věta pro mě platí 100%. Díky rychlosti středového repra se tak relativně levné třípásmo stalo vítězem na domácí kino oproti mnohonásobně dražšímu dvoupásmu. Jelo se ve stereu a náskok třípásma byl v hlasech jednoznačný. Od této chvíle se snažím sehnat velmi dobré třípásmo. S jednou nevýhodou. Kvalitní a povedené třípásmo je dražší než dvoupásmo a stojí to balík.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

MilanTuma
ano, jsem stejný typ posluchače - stereo si bez třípásem neumím představit...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Pánové,

ilustrativní poznámka.

Vám nepřipadá ani trochu zvláštní fatální rozpor mezi "deklarací"
"pro ucho nejkritičtější pásmo (středy a vyšší středy, tj. 500 - 5000Hz) pak hraje jediný měnič ideálního průměru 13cm. atd."

a realizací:
Obrázek
?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

na první pohled to může vypadat jako "fatální" rozpor. ovšem poslechem zjistíš, že se žádný rozpor nekoná.

máš pravdu, to si jistě zaslouží vysvětlení.
přiznám se, že se pohybuji na tenkém ledě. jsem praktik-audiofil, ne hifista-teoretik.

začněme třeba tímto překladem Pavla Tichého http://labe.felk.cvut.cz/~tichypa/repro.html

kostrbatost překladu hlavně v závěru je dána podle mě šroubováním teorie na realitu. když to zkusíme naopak, dopadne to takto:
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=38&t=497

pak k tomu připočti konfiguraci zvanou Regular Matrix

nastuduj něco o reverberaci a binaurálu

dále si přečti třeba tohle:
http://www.harman.com/wp/pdf/HowManyChannels.pdf

a pak o tom rozporu - nerozporu můžem dát řeč. mě by to třeba pomohlo...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Tvůj zásadní problém je v tom, že - z důvodu své odborné nedostatečnosti - vyvozuješ z elementárních poznatků naprosto nesmyslné závěry, jejichž směšnost vyplyne už jenom pohledem na ty tvoje rozmisťovačky beden. Můj poukaz proto dokonale ilustruje ten maglajz, co v tom všem máš.

Hrej si doma jak chceš, třebas si polep reprákama strop, ale hlavně neteoretizuj, nedovozu, nepoučuj ...

P.S. je legrační, když mi Neználek dává doporučení, co já si mám nastudovat z mého oboru ...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

já hledám vysvětlení pro věci, které reálně existují u mě v poslechovce. nepoučuju. ptám se. zájemcům jsem ochoten předvést.

neuvedl jsi, jako vždy, ani jeden jediný protiargument. jen se mi vysmíváš.

protože rozumím Aconovým výhradám, jsem nucen přestat do tohoto vlákna přispívat. mám tě plné zuby, merhaute.

Odpovědět