Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly

Linky na zajímavé HiFi časopisy, projekty v CZ i zahraničí
Odpovědět
PetrD
Kontaktovat uživatele:

Re: Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly

Příspěvek od PetrD »

Myslím si, že debata o tom, co je lepší, je nekonečná a hlavně o hovně. Každý si užívejme to, co se nám líbí víc a nikomu se nesnažme "vnucovat" něco, po čem zas až tak netouží. Podle mě je hlavní rozdíl ve ZPŮSOBU poslouchání. Má první činnost po probuzení je zapnutí aparátku a až potom absolvuji hygienické kolečko zakončené přípravou ranní kávičky. Ať je moje činnost jakákoliv, pořád mi tam něco (nebo někdo) hraje...z CDplayeru. Chci-li si poslechnout vinyl, veškerou jinou činnost přeruším (nejlépe ukončím), převléknu se ze špinavých montérek, umyji a osuším ruce…opatrně vyndám desku z obalu a soustředěně ji pokládám na talíř. A po celou dobu poslechu nic jiného neexistuje. Nedávno jsem na youtube shlédl „akci“ skupinky chlápků středního věku, jak má vypadat soustředěný poslech ;) . Po celotýdením shonu jakoby vypnuli, oblékli nejlepší oblek ze svého šatníku a vyrazili na návštěvu ke svému kamarádovi. Každého přivítal osobně podáním ruky a mírnou úklonou, usadil do kožených křesel a otevřením baru začal. Pak už jen zaníceně pozorovali rotující se talíř Cleraudia Statement, mlčky poslouchali, při tom usrkávali Dom Pérignon a občas uznale pokyvovali hlavou. Nepamatuji se, co hrálo, není to však to nejdůležitější . . . nejdůležitější na tom všem pro mě byla ta omračující atmosféra, ten glanc, ta úroveň. Zhruba po hodině, kdy produkce skončila, v klidu a bez nějakých emocí odešli, s myšlenkami na to, že celý nadcházející pracovní týden jim okolní svět bude rvát do palice všelijaké příšerné reprodukce, z kterých je může dostat opět jen návštěva kamaráda, kde jsou u vchodu připraveny návleky.
No řekněte, jde toto zažít v přítomnosti třeba toho nej...CD playeru s TOP železem s vesmírnými elektroakustickými měniči?
Nestavím se na stranu toho či onoho, jen si myslím, že je věcí každého z nás, jakým způsobem bude naše nitro tu muziku nasávat. Pro mě je muzika v životě absolutně nepostradatelná a záleží jen na mě, jak si zařídím spolužití s NÍ ;)

Odar

Příspěvek od Odar »

PetrD píše:Myslím si, že debata o tom, co je lepší, je nekonečná a hlavně o hovně. Každý si užívejme to, co se nám líbí víc a nikomu se nesnažme "vnucovat" něco, po čem zas až tak netouží.
Suhlas. Je ale trosku rozdiel skonstatovat, ze pre nadsenca je vinyl to najlepsie, pretoze miluje praskanie vinylu a prehodenu deku pri starom rocku z rokov sestdesiatych az sedemdesiatych, kde je to nahrate, ako z prdele a o dobrom zvuku sa nemozeme bavit ani nahodou

a

snazit sa tu presvedcit ludi, ze vinyl je to najlepsie z technickeho hladiska, ked je nad Slnko jasnejsie, ze moznosti CD su daleko, daleko vyssie, nehovoriac o tom, ze CD sa pri normalnom pouzivani casom "nezhobluje", atd.

Staci jednoducho prijat realitu a neomielat dookola to iste, ako obohrana platna. Alebo nebodaj "cislovat" kvalitu jednotlivych nosicov :lol: To je uz fakt debilizmus (no flame) *headbang* Ale niekedy mam pocit, ze ked nie je o com, tak debaty o hovne konvergujuce do nekonecna su najviac komunitou sledovane *hura*

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Kvalita zvuku formátu CD versus LP dle mého názoru je nicotný problém.

Vlastním řadu skvěle znějících CD a LP, současně vlastním spoustu mizerně znějících CD a LP.

Skutečným problémem je zmršený mastering.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

pretoze miluje praskanie vinylu a prehodenu deku pri starom rocku z rokov sestdesiatych az sedemdesiatych, kde je to nahrate, ako z prdele a o dobrom zvuku sa nemozeme bavit ani nahodou
Odar, nič v zlom, ale toto je asi taký popis zvuku z LP, ako keď vinylista napíše že CD nie je hudba ale sú to 1 a 0 :lol:
Vinyl má svoje obmedzenia, šumí, praská, k stredu skresluje ... , ale ak má človek aspoň priemerne dobrý gramofón, slušnú prenosku a zbierku zachovalých LP, je počúvanie LP skutočným zážitkom(treba k tomu aj tú vydrbanú pračku-odsávačku :D , menej to šumí a praská). Vlastním zopár skvelých LP, skvelých zvukovo aj výrobne.
V súčasnosti preferujem CD, ale ak narazím v obchode na dobré vydanie LP, jednoducho nezaváham a kúpim ju, pretože si uvedomujem, že LP nie je len o šume a praskote - napr. http://dr.loudness-war.info/album/view/29528, táto LP je dokonalá, hudobne, zvukovo, výrobným prevedením - žiadna deka *palec*
Škoda, že nerozumiem sťahovaniu hudby a prehrávaniu z PC, možno keby ovládam problematiku tak nenakupujem nosiče a stiahnem si kvalitu z netu - len jednoducho ja mám rád tie fyzické nosiče.

LP majú svoje nedostatky, o to viac ma udivujú tie LP, pri ktorých nemusím rozmýšľať či idem počúvať CD alebo LP, jednoducho zoberiem LP. A keď nadíde doba, že bude naplno využitý potenciál 1 a 0 a z tej technológie vyťažia maximum, tak ako to dokázali u analógu a mechanickom zázname na LP, tak si tie LP a gramec aj tak raz za čas vypočujem - tak ako dnes.

Ešte raz :D , LP majú svoje technologické nedostatky, ale vedia to dorovnať tým čo bolo na nich zaznamenané. CD majú svoje technologické výhody, ktoré zostávajú nevyužité, či už kvôli loudness war alebo tým hovadinám čo sa dnes prezentuje ako hudba :D
Ak budú výhody digitálu využité, prevalcujú LP - ale táto doba už bola :lol: a pri súčasnom zvukovom prznení a DR na úrovni 4-5, nemám vôbec výčitky, že počúvam aj nedokonalý analóg.

Odar

Příspěvek od Odar »

Je mi luto - ziadne LP ma zatial nepresvedcilo. Nikomu ho ale neberiem.

Roman2

Příspěvek od Roman2 »

kite19,
mám toto album Franka Zappy doma v promo verzi. Takže vím o čem mluvíš. :D

pacient
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pacient »

Odar píše:
PetrD píše:Myslím si, že debata o tom, co je lepší, je nekonečná a hlavně o hovně. Každý si užívejme to, co se nám líbí víc a nikomu se nesnažme "vnucovat" něco, po čem zas až tak netouží.
Suhlas. Je ale trosku rozdiel skonstatovat, ze pre nadsenca je vinyl to najlepsie, pretoze miluje praskanie vinylu a prehodenu deku pri starom rocku z rokov sestdesiatych az sedemdesiatych, kde je to nahrate, ako z prdele a o dobrom zvuku sa nemozeme bavit ani nahodou
Odare, kdo ti nakukal, že lidé mají rádi poslech vinylu proto, že praská a má přes sebe přehozenou deku? :D

To je, jako bys mi tvrdil, že jsem si koupil auto s motorem V6 3.3l, protože miluji že žere a dělá mi dobře platit za něj vysokou pojistku. :D

Pro mě má prostě poslech hudby z vinylu tolik předností oproti digitálu, že jsem ochoten mu občasné lupnutí odpustit. ;)

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Pacient:
Ono je tiež pravda, že dobrý digitál je sakramentsky dobrý, osobne ak mám na výber medzi dobrým zvukom na CD a na LP, momentálne si vyberiem CD. U starých albumov mám radšej LP, ale nemám rád remastrované veci a to ani LP a ani CD. Neviem ako sa to robí, ale to dočisťovanie a aj u audiofilných vydavateľstiev mi vadí, s odstránením šumu, myslím a počujem, odstránia nielen šum...
Pri dobre urobenej LP sa povznesiem nad šum a prípadný pukot, ale pri dobrom CD mi určite nechýba ani šum ani praskot :lol: (a, že tam je ...)

Odar

Příspěvek od Odar »

pacient píše:Odare, kdo ti nakukal . . .
Preco by mi mal niekto nieco nakukat? Usi mam svoje a nepotrebujem, aby mi niekto hovoril, ako nieco pocujem. Verim, ze vela ludi moje otvorene prezentovanie nazoru na LP nasere - ale taky je zivot. Nemozme sa vo vsetkom zhodnut *sunglases*

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Odar píše:Je mi luto - ziadne LP ma zatial nepresvedcilo. Nikomu ho ale neberiem.
Tak jsi asi žádné dobré LP ještě neslyšel.

Kolargol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kolargol »

Jistý pan vystupující pod přezdívkou Saidalani, pravidelně uvolňuje k čistě akademickým účelům kvalitně spracované LP převedené do digitalu. Jeho přístup k převodu je přinejmenším citlivý, velmi zdařílý. Ač nejsem příznivcem LP, dovede záznam vinilu vyloudit na mé tváři minimálně zvižené obočí, v dobrém slova smyslu.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Mám CDP i gramec ale jednoznačně preferuji ten první...LP je pro pasívní přitroublé netechnické a konzumní amerikány, koupit v krámu hotový produkt, položit na talíř, then press key and play...zatímco na CD tedy vlastně CD-R si můžete sestavit vlastní výběr hitů, písniček, vyhodit nezajímavé a vložit naopak jiné atraktivní...je to kus osobní aktivity, dobrého vkusu i umění, řekl bych.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

lechos: A ještě ušetříš za nákup originálů, viď?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

víš co kámo ? i kdybych napsal že Země je kulatá Ty budeš zas oponovat že vše je jinak. typuji poruchu osobnosti, doporučuji psychoanalytika v P-4 Krči, nezoufej, medicína dělá velké pokroky...jseš prostě únavnej, asi tak.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

lechos píše:...LP je pro pasívní přitroublé netechnické a konzumní amerikány, koupit v krámu hotový produkt, položit na talíř, then press key and play...
Lechosi ja se (opravdu ze vsech sil) snazim na tve prispevky uz nereagovat.....kdyz ty ale dokazes cloveka vzdycky tak krasne pobavit! *hura* :mrgreen:

Odpovědět