Fosi Audio V3 mono
Re: Fosi Audio V3 mono
To je absurita, protože digitální zesilovač neexistuje.
A ještě dodám, že při zapínání signálem slyšitelně lupnou. Je to mínus, ale kdyby to byl jediný mínus, asi bych to snesl.
Mně teda vůbec nešumí a na auto mód se vypínají bez problémů, zkrátka fungují dobře. Znamená to, že z pre-outu Marantze něco leze, i když nehraje. A asi je tam i jiný problém. Podle mě na reklamaci a výměnu za jiné. Tohle by rozhodně dělat neměly.jarda13 píše: ↑23 kvě 2026 10:21Tak jsem je koupil, poslouchal a zkoušel. Výsledky jsou dost rozporuplné. Napájím jimi AQ Wega 55 MKIII, tedy 8ohmové poměrně dost citlivé reproduktory. Následující zjištění se zřejmě budou lišit, pokud někdo použije méně citlivé reproduktory s menší impedancí.
Pokud jsou zesilovače připojeny do PRE-OUT v mém Marantzu SR7013, nevypnou se ani po několika hodinách. V takovém případě je příkon na zdroji cca 20-21W. Při jednom zapnutém zesilovači je příkon na zdroji cca 11-12w. Pokud jsou oba zesilovače zapnuté, zdroj se hřeje, i když o něco méně, než ty zesilovače. V jakémkoliv provozním režimu jde i na zesilovačích udržet ruka, žádné dodatečné chlazení není potřeba. Tedy zdroj se i při malém odběru zdá být dost efektivní. Ale odběr 20W v klidu bez signálu i po několika hodinách je nepřijatelný. Pochopitelně, když zesilovač sám jen tak topí 10W, je prostě dost teplý pořád. Vypnout vypínačem jdou, oběr je pak cca 0W, všechno vystydne, ale pak je třeba zase vypínač zapnout. Bez připojených signálových kabelů se po nějaké době (dost dlouhé, ale neměřil jsem) oba bloky vypnou.
Při poslechu v běžné hlasitosti se odběr (měřitelně obyčejným zásuvkovým wattmetrem) znatelně nezvedne. Nejvíc jsem vydržel při necelých 30W, přičemž takové hlasitosti, kdy by se mi na wattmetru ukázalo 30W, jsem nebyl ochoten zkusit trpět ani na chvilku. Předimenzování výkonem jak na zesilovačích tak na zdroji je extrémní.
Při vypnutí jednoho bloku druhý začne slyšitelně zpívat. Pokud se vypne a znovu zapne, už nezpívá. I bez připojených signálových kabelů jde do reproduktorů slabý šum. To se mi taky nelíbí, Marant to nedělá.
Reproduktorové svorky jsou doslova nedostatečné a co hůř, většina kontaktní polochy dosedacích plošek je plast. Není problém prostrčit drát (ale o dost tenčí, odhadem tak asi 2-3mm2) a utáhnout, není problém strčit banánek, dokonce jde přišroubovat 2x4mm2 kabel tak, že z každé strany svorky jde jeden vodič, ale kontaktní plocha tam díky plastu skoro žádná není. Takže jsem nasadil na kabely banánky - stejně jsem je asi stokrát přehazoval mezi Fosi a Marantzem.
Vystřídal jsem několik různých signálových kabelů, nakonec zůstal u tlustého stáčeného OFC postříbřeného kabelu, ale ani jiné kabely nezpůsobovaly na první dobrou slyšitený rozdíl.
Zesílení Fosi Audio V3 Mono je asi o 3-5 db slabší (při přepínači na 25db) než zesílení konců v Marantzi SR7013. Pro porovnávání jsem tedy podle toho o cca 4db upravoval hlasitost, abych porovnával při cca stejné hlasitosti. Tu jsem neměřil, jen odhadl.
Napřed mi to přišlo stejné, takže po zjištění, že zesilovače kromě problémů vlastně nic užitečného nepřináší, to přišlo. V rocku to moc slyšet nebylo, ale v orchestrálních a jazzových skladbách byl rozdíl najednou fakt obrovský. Zvuk se vyčistil, byl ostřejší. Nepřibyly výšky - čehož jsem se bál, ale ztratilo se rozmazání zvuku v čase, které jsem na Marantzi nikdy nepozoroval - ale najednou jsem ho začal vnímat. Na všech frekvencích. Basy krátké, nástroje vystoupily zpoza zástěny, každý byl slyšet zvlášť. Pocitově byl rozdíl asi jako sedět na koncertě ve druhé (Fosi) nebo v pětadvacáté řadě (Marantz). Z Marantzu byl slyšet celý orchestr, z Fosi všechny nástroje jednotlivě včetně mezer mezi nimi. Veliký rozdíl.
Takže závěr: Asi ty zesilovače vrátím. Hrají skvěle, topí dost, nevypínají se (v mém případě), bez signálu produkují pazvuky, byť bez vlivu na poslech, repoduktorové terminály jsou nedostatečné. Prostě je to potřeba ještě dovařit, odstranit tyhle jistě snadno odstranitelné detaily a nezkazit u toho zvuk. Holt asi vydržím do další verze a nebudu se bát vzít klidně model s menším výkonem (ale radši větším zesílením), když na příkonu jsem stěží dosáhl spotřeby 15W na kanál.
Při takovém příkonu je jasné, že moje představa - odlehčit zdroji v Marantzu - je lichá, není co odlehčovat. Kéž by AB diskrétní zesilovače v Marantzu byly čistotou zvuku trochu blíž...
Na druhou stranu, "filmové" basy jsou z Marantzu díky větší šířce efektnější než staženější z Fosi. Analog na filmy a digitál na jazz? Absurdita, že?
A myslím, že si zaslouží lepší krmení a hrát přes symetriku. Píšeš, že i tak jsou lepší. S lepším krmením by byly někde jinde úplně. Pak by ses s tím Marantzem loučil velmi rychle...
Reprosvorky skutečně jen banánky.
duplicita
Naposledy upravil(a) jarda13 dne 29 kvě 2026 20:30, celkem upraveno 1 x.
Nezbyde, než se ocitovat: "I bez připojených signálových kabelů jde do reproduktorů slabý šum." A to zpívání druhého z páru při vypnutí jednoho zesilovače, je opět bez připojených signálových kabelů. S méně citlivými reproduktory by to bylo jasně lepší.
Lepší krmení a symetriku by si možná zasloužily, se symetrikou by se možná mohlo přepnout zesílení na nižší a to by možná zvuk ještě trochu vylepšilo, ale s tím Marantzem bych se asi jen tak neloučil, protože není, jak ho nahradit v jeho funkci. Holý procesor bez zesilovačů a k tomu devět takovýchhle digitálů asi pořizovat nebudu.
Reprosvorky jsou skutečná tragédie.
Takže zesilovače jsem zase krásně zabalil do krabice a vrátil Alze. Snad brzy přijde něco bez brumů, šumů, vzájemného ovlivnňování přes napájení, s vypínáním a s pořádnými svorkami.
Kdyby ovšem existovala multikanálová krabice s třeba devíti až třinácti konci, jako je Fosi V3 mono, stála "přiměřeně", neměla výše zmíněné neduhy a přitom dodala alespoň stejný zvuk, asi bych ji vedle Marantze postavil a jeho zesilovače nechal ladem.
Lepší krmení a symetriku by si možná zasloužily, se symetrikou by se možná mohlo přepnout zesílení na nižší a to by možná zvuk ještě trochu vylepšilo, ale s tím Marantzem bych se asi jen tak neloučil, protože není, jak ho nahradit v jeho funkci. Holý procesor bez zesilovačů a k tomu devět takovýchhle digitálů asi pořizovat nebudu.
Reprosvorky jsou skutečná tragédie.
Takže zesilovače jsem zase krásně zabalil do krabice a vrátil Alze. Snad brzy přijde něco bez brumů, šumů, vzájemného ovlivnňování přes napájení, s vypínáním a s pořádnými svorkami.
Kdyby ovšem existovala multikanálová krabice s třeba devíti až třinácti konci, jako je Fosi V3 mono, stála "přiměřeně", neměla výše zmíněné neduhy a přitom dodala alespoň stejný zvuk, asi bych ji vedle Marantze postavil a jeho zesilovače nechal ladem.
Marantz nechat na filmy, stereo oddělit.
Řekl bych, že už WiiM Ultra by ve stereu Marantze převálcoval.
Nemluvě třeba o Eversolo DMP-A8 nebo něčem takovém, což je dle mého soudu odpovídající parťák k Fosi V3 MONO.
Mimochodem, který typ a s jakým trafem jsi měl? S tím sdruženým nebo čistě dual mono?
Řekl bych, že už WiiM Ultra by ve stereu Marantze převálcoval.
Nemluvě třeba o Eversolo DMP-A8 nebo něčem takovém, což je dle mého soudu odpovídající parťák k Fosi V3 MONO.
Mimochodem, který typ a s jakým trafem jsi měl? S tím sdruženým nebo čistě dual mono?
P.S. Hm, s tím WiiMem by to vlastně nešlo, nemá symetrické výstupy... a je to zbytečně nízký level pro V3.
A V3 není digitál. Sice čip, ale čistě analogový zesilovač.
A V3 není digitál. Sice čip, ale čistě analogový zesilovač.
Jako "předskokana" k V3 si představuješ Eversolo DMP-A8 nebo WiiM Ultra. Ale oba dva přístroje jsou streamery, což konkrétně já nechci. Navíc Eversolo je nad mé finanční možnosti. U Wiim jsi vysvětlil proč se vlastně nehodí.
Ty máš v popisu vybavení Gustard X26Pro, který je bohužel také mimo můj rozpočet.
Takže otázka zní: co bys k V3 doporučil za podmínek, že cena by měla být do 15.000 max
, nebyl to streamer a dalo se to koupit u nás v ČR
?
Ty máš v popisu vybavení Gustard X26Pro, který je bohužel také mimo můj rozpočet.
Takže otázka zní: co bys k V3 doporučil za podmínek, že cena by měla být do 15.000 max
Fosi V3 aj V3 mono je postavene okolo chipu TPA3255 a je to class D obdobne ako Purifi a Hypex len integrované v jednom chipovom puzdre.
Pojem “digitál” u D-class je nesprávny ale D-class rozhodne nie je klasický “analógový” zosilňovač ako sú: A, AB, B class. Je to PWM (Pulse Wide Modulation) zosilnovač - teda spínaný zosilňovač. (spínajú sa výkonové tranzistory MOSFET).
Inak to nadšenie ASR guys založene na SINAD mi príde až autistické. Meranie THD+N na 15kHz dosahuje -55dB (0,18%), IMD ori 19+20kHz cca -70dB to nie je nijak excelentné proti SINAD 100 (meranie THD+N pri 5W na 1kHz- teda jedno meranie v jednom bode).
Áno za dané peniaze je to asi velmi fajn, ale netreba zas robiť z ludí idiotov, že by to bolo niečo SOTA sa povedať nedá. Malo by sa aj k meraniam pristupovať komplexnejšie nie “klikbajtovo” zjednoušovať na nejaký rebríček SINAD
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.53474/
Pojem “digitál” u D-class je nesprávny ale D-class rozhodne nie je klasický “analógový” zosilňovač ako sú: A, AB, B class. Je to PWM (Pulse Wide Modulation) zosilnovač - teda spínaný zosilňovač. (spínajú sa výkonové tranzistory MOSFET).
Inak to nadšenie ASR guys založene na SINAD mi príde až autistické. Meranie THD+N na 15kHz dosahuje -55dB (0,18%), IMD ori 19+20kHz cca -70dB to nie je nijak excelentné proti SINAD 100 (meranie THD+N pri 5W na 1kHz- teda jedno meranie v jednom bode).
Áno za dané peniaze je to asi velmi fajn, ale netreba zas robiť z ludí idiotov, že by to bolo niečo SOTA sa povedať nedá. Malo by sa aj k meraniam pristupovať komplexnejšie nie “klikbajtovo” zjednoušovať na nejaký rebríček SINAD
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.53474/
Že je zesilovač třídy D neznamená, že je "digitální," to "D" neznamená digitální. Digitální zesilovač neexistuje, proto se zesilovače nedělí na analogový a digitální, prototože technicky je to naprostej nesmysl.
To fakt netuším. Za takové peníze není žádný DAC co vím postavený a bytelný aspoň jako X26pro (8kg, dvě trafa pro digitál a analog zvlášť, špičkové čipy i analogový výstup s diskrétními součástkami ve třídě A)Sto61 píše: ↑30 kvě 2026 07:03Jako "předskokana" k V3 si představuješ Eversolo DMP-A8 nebo WiiM Ultra. Ale oba dva přístroje jsou streamery, což konkrétně já nechci. Navíc Eversolo je nad mé finanční možnosti. U Wiim jsi vysvětlil proč se vlastně nehodí.
Takže otázka zní: co bys k V3 doporučil za podmínek, že cena by měla být do 15.000 max, nebyl to streamer a dalo se to koupit u nás v ČR
?
Vyzkoušel bych Cambridge Audio DacMagic 200M. Má symetrické výstupy a prý je za svou cenu fakt dobrý. Ale neznám, nejlíp půjčit nebo koupit s možností vrácení bez důvodu.
https://lepsizvuk.cz/product/8924-cambr ... ck-edition
Anebo něco staršího z vyšší kategorie.
Třeba poradí někdo jiný.
D-class je analogový spínaný zesilovač, který má vyšší pracovní frekvenci (spínání), než klasické tranzistory. Šlo ho postavit, až když se objevily mosfety a nové superrychlé kondy.
Hm, ten DEacMagic NEMÁ dálkáč, tak to je fakt úlet...
Díky za odpověď, která mě potěšila, protože tento přístroj vlastním už cca 1,5 roku. A to dokonce za necelých 7 litrů jako úplně nový, funglový kus. Takže by to byla úspora
Šlo mi hlavně o radu. Ne, že hned zítra poletím do kšeftu pro V3