Fosi Audio V3 mono

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Fosi Audio V3 mono

Příspěvek od dadaft »

Obrázek

Fosi Audio V3 mono

https://fosiaudio.com/products/fosi-aud ... -amplifier

PFFB neboli Post-Filter FeedBack evidentně není něco, na co by měl patent WiiM, ale obecná nutnost pro zesilovače třídy D.
Obrázek
PFFB zvyšuje linearitu a stabilitu zesilovače a odstup signálu od šumu, naopak snižuje zkreslení a závislost na impedančním průběhu reprosoustav.
A díky PFFB D class zesilovače vstoupily do hi-fi třídy.

Základ Fosi Audio V3 mono tvoří čipový zesilovač Texas Instrument TPA3255.

Obrázek

Ano, ta mrňavá věcička uprostřed bílého obdélníčku je vysoce účinný zesilovač o výkonu 120W/8ohm/1%THD+N.
Sto dvacet wattů :o *bravo*
................................. a na první pohled vypadá jako digitál. *taktone*

Obrázek

Druhá strana desky zesilovače odhalí pečlivě zpracované zázemí pro dokonalé fungování čipu. Kvalitní součástky, kondy WIMA, ELNA, Nichicon, slitinová super cívka Sumida, a taky (vyměnitelné) op-ampy Texas Instrument NE5532.

Obrázek

K zesilovači ještě patří oddělený adaptér 48V/5A vlastně stejné velikosti jako on samotný. Prodává se i stereo set se dvěma V3 a jedním 10A adaptérem. Nicméně asi ve dvou recenzích (viz níže) se s ním zmiňují nějaké potíže, lepší je koupit dvě plnohodnotné mono verze.

Čip zesilovače je přímo připojený ke dnu jednoduchého hliníkového šasi, které se tak stává chladičem. A po chvíli hraní je výrazně teplé. V tom je taky velmi podobný WiiM -- je to prostě nejlepší verze vnitřního uspořádání.
Na bocích jsou ventilační otvory a celkově vypadá přístroj pěkně, a i když je maličký i bytelně a kvalitně.

Obrázek

Vpředu jsou dvě páčky. Jedna má tři polohy. Zapnuto. Vypnuto. Auto. Ta poslední znamená, že se po deseti minutách bez signálu vypne a zase zapne, když se signál objeví. Dobrá věc.
Druhá páčka rozhoduje mezi dvěma vstupy rca/xlr. Vzasu je kromě těchto dvou vstupů a reprovýstupů i přepínač zisku rca vstupu, buď 25dB nebo 31dB. (((ovšem místo přepínání zisku bych vác uvítal výstupní RCA pro lepší párování, protože tyhle kousky volají po bi-ampingu)))

Zažil jsem tenhle čip TI TPA3255 ve Vibelinku. Nebylo to špatné. Ale možná, že je mu tady věnována speciální péče a jsou to navíc monobloky, protože ve V3 mono je to tedy úplně jiná káva. Co káva, je to bomba!

Díky monoblokové konstrukci je prostor a lokalizace v něm špičková. Tohle jsou zesáky pro KEFy.
Basy, středy a výšky jsou skvělé a je jich přesně akorát. Čistá transparentnost a neutralita. Předozadní prostor dokonalý. Dynamika z pekla. Moře detailů a groove jako z učebnice. K tomu paradoxně spojitý zvuk a naprostá neagresivnost. A je v tom i kultivovanost.
Taky hodně ukáží DAC a PRE před sebou, třeba o Topping E30 ll jsem si myslel, že to není špatný dac. Je. (navíc já mám vážně radši ESS)

Fosi Audio V3 monobloky hrají zkrátka výtečně.
Nesrovnatelně líp než třeba Vibelink nebo Hypex nCore.

Ne, high-end neohrozí, ale jako základ pro skvělé hifi? Ano!

Recenze, které jde podepsat. Měření.
https://www.tnt-audio.com/ampli/fosi_v3mono_e.html
https://archimago.blogspot.com/2024/08/ ... ass-d.html
https://www.headfonia.com/fosi-audio-v3 ... -review/3/
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.53474/
https://www.audiophile-heaven.com/2024/ ... nsion.html
https://iiwireviews.com/fosi-audio-v3-m ... -than-one/

Obrázek

Tohle je D class který se stal sám sebou. Kromě lamp a tranzistorů je tady i nová možnost jménem třída D.

Fosi Audio V3 mono. *thumbs up*

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Fosi Audio V3 mono

Příspěvek od jbajci »

Shodou okolností jsem měl V3 mono o víkendu na test. V minulosti jsem měl pozitivní zkušenost s klasickou stereo V3, která mě celkem bavila a navnadila mě k otestování ZA3. Bohužel ZA3 mě tolik nenadchla, poslech nebyl tak poutavý a nebavil mě. V3 mono jsem spároval s DAC Musician Pegasus, preamp Musician Monoceros, repro Elfton Vigo - výsledek výborný a mohu se podepsat pod to, co píše Dadaft. Také jsem V3 mono zkusil s DAC RME ADI 2 PRO jako DAC i preamp. Sestavy propojeny komplet přes XLR. S kombem Musician to pro mé uši hrálo lépe.
Jinak kombo Musician doma provozuji s Lyngdorfem SDA 2175 nebo s Roksanem Kandy K2. (jen aby bylo jasné s čím mohu srovnávat).
Fosi V3 mono jsem měl ve verzi s jedním společným 10 A zdrojem a dodávaným DC filtrem. Vzhledem k tomu jak to hrálo bych si Fosi dokázal představit jako svůj hlavní zesilovač. S pořizovací cenou 6439 ( cena v ČR v době testu) není co řešit.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jbajci --- Třeba na TNT o tom taky píšou, že V3 jsou něco jiného než zbytek produkce Fosi Audio a musím to potvrdit. Jsou to bez výhrady skvělé koncáky. Pro jistotu to napíšu ještě jednou: FA V3 MONO jsou skvělé koncáky za 4 tisíce korun českých za kus.
/////////////// Fascinuje mě třeba, jak V3 MONO naprosto jasně ukazují, co je připojeno před nimi. Zkusil jsem několik DACů a rozdíly jsou až neuvěřitelné. Nakonec jsem ze druhé sestavy (stejně ji teď nepoužívám) dotáhl Gustard X26pro a není co řešit. Nebo jak snadno hrají nebo jak to říct. Všechno je samozřejmé a všechno je dobré a jak má být.

Fosi Audio V3 MONO jsou neuvěřitelný úkaz. Nikdy jsem nezažil nic, co by bylo tak levné a přitom tak dobré.

Obrázek

*hura*

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

Můžu potvrdit, že to je úkaz. Za ty peníze něco neskutečného před par lety. Měl jsem je doma na zkoušku ze zvědavosti a pro začínajícího hifistu prostě paráda. Ještě tu mám jednu parádu která je lepší než ty koncáky a to je Ampapa d1.
Sice je to stereozesilovač se stejným čipem, ale hraje to lépe.
https://doukaudio.com/products/ampapa-d ... meters-hpf

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

A co AIYIMA A80 ? Ta má i digitální vstupy.

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

To nevím. Tu jsem doma neměl. 🤷🏼‍♂️

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

U té AIYIAMY A 80 jdou jednoduše (bez pájení-je to tak schválně uzpůsobené na jednoduchou výměnu) vyměnit operáky. Můžeš si tak ladit zvuk k dokonalosti.
v jedné recenzi majitel píše že když je vyměníš za Muses 8820/8920 nebo nějaký OPA2xxx, tak tě to ohromí.
Za 200 EUR super zesilovač.

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

U té Ampapy to jde také. Ale to už odbočujeme od tématu Fosi.

adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od adrian »

dadaft píše:
14 úno 2026 16:10
jbajci --- Třeba na TNT o tom taky píšou, že V3 jsou něco jiného než zbytek produkce Fosi Audio a musím to potvrdit. Jsou to bez výhrady skvělé koncáky. Pro jistotu to napíšu ještě jednou: FA V3 MONO jsou skvělé koncáky za 4 tisíce korun českých za kus.
/////////////// Fascinuje mě třeba, jak V3 MONO naprosto jasně ukazují, co je připojeno před nimi. Zkusil jsem několik DACů a rozdíly jsou až neuvěřitelné. Nakonec jsem ze druhé sestavy (stejně ji teď nepoužívám) dotáhl Gustard X26pro a není co řešit. Nebo jak snadno hrají nebo jak to říct. Všechno je samozřejmé a všechno je dobré a jak má být.

Fosi Audio V3 MONO jsou neuvěřitelný úkaz. Nikdy jsem nezažil nic, co by bylo tak levné a přitom tak dobré.

Obrázek

*hura*
A skúšal si ako preamp použiť Topping A50S, vraj má výborný zvuk?!

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

adrian -- Ne, jen jsem zkusil to Fosi ZD3 (a možná bylo i nějak pokažené) a pak jsem zapojil Gustard a tím to končí. Není to nejlepší DAC na světě, ale ani žádná šunka a nechám to tak. Jen jsem objednal symetrické kabely abych vyzkoušel XLR propojení. (((vybral jsem nedrahé Kimber Timbre ....... i tak v ceně jednoho monobloku :lol: )))
Ale ne že bych ještě lepší dac/pre nechtěl, je to klíč takového systému, on má největší vliv na zvuk.

Je zajímavé, jak se hifi v poslední době pohlo. Můžou za to lepší součástky. Jak ty jednoduché (třeba kondy teď zvládnou 100.000 nabití/vybití za sekundu), tak integrované. Taky materiály šly nahoru (slitiny, kompozity). A počítačová modulace (návrhy systémů, dsp, drc atd.).
Tyhle čipové zesilovače mají potenciál ovládnout trh.
A taky současné i levnější bedny jsou prostě výborné -- třeba řada EVO od Wharfedale, nově teď Xavian Unica atd.
Taky kvalita digitálních transportů stoupla, kdo ještě dneska připojuje analogové přehrávače? (sorry vinylisti)
Takže v takovém světě se podle mě (pokud nechceš jít cestou streamujícího zesilovače) největší pozornost nakonec upne na DAC/PRE, i když do nedávna to byly bedny a zesilovače.

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

Aleskla píše:
14 úno 2026 17:06
Můžu potvrdit, že to je úkaz. Za ty peníze něco neskutečného před par lety. Měl jsem je doma na zkoušku ze zvědavosti a pro začínajícího hifistu prostě paráda. Ještě tu mám jednu parádu která je lepší než ty koncáky a to je Ampapa d1.
Sice je to stereozesilovač se stejným čipem, ale hraje to lépe.
https://doukaudio.com/products/ampapa-d ... meters-hpf
Pěkná recenze zde:
https://www.pragmaticaudio.com/reviews/ ... amplifier/

Nyní v akci za 183 EUR:
https://www.amazon.de/dp/B0FQJJYHLZ/ref ... UTF8&psc=1&

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Docela zajímavé je, že V3 mono svědčí filtr. Měl jsem to v PowerQuestu zapnuté klasicky -- výkonové stupně podle doporučení na dvou nefiltrovaných zásuvkách, DAC na filtru. Zvuk byl super, jen v kritických okamžicích dokázal zatahat za ucho. Přepojil jsem to tak, že jsou V3 mono na filtrech a DAC bez ............ a teď je to opravdu neuvěřitelné jak dobře to hraje. Přímé srovnání s provizorním NAD C 338 je prostě brutální. I mnohem lepší Audiophonics dostává krutě na prdel. ..................... Takhle dobře mi to nehrálo od dob Philips CD960 + Grundig V7000. Je to jiný zvuk, ale stejně kvalitní a poslouchatelný nekonečně dlouho. A absolutně neseroucí.

Fosi Audio V3 MONO jsou fakt něco nového ve světě hifi. Moc bych se nedivil, kdyby takové "krabičky" začali vyrábět všichni. Prostě si jich nakoupíš, kolik potřebuješ a zesílení už se moc řešit nebude...

Jsem zvědavý, co udělá symetrické připojení.

Olgoichorcoi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olgoichorcoi »

Fosi V3 mono jsem koupil před 2 měsíci a za ty peníze (8000kč, verze každý s vlastním zdrojem - dle recenzí prý lepší než jeden) je to nobrain nákup. Testoval jsem jak s RCA tak s XLR a XLR mi subjektivně přišlo trošku lepší (recenze potrvzují měřením). Mám repro Canton Reference 5.2 DC, preamp/DAC Fosi ZD3 (upgrade na Topping D90 je v plánu) a jako zdroj NODE s Dirac kalibrací.
Měl jsem předtím klasiku zesilovač A/B Denon 1520 AE a zvuk v3 mono se mně osobně líbí mnohem více. Class D je top v poměru cena/výkon. Dokud jsem nezkusil, tak jsem nevěřil... Jen se teda docela dost zahřivají, ale malý USB větráček to případně vyřeší.

Každopádně chtěl jsem vyzkoušet ještě něco jiného/lepšího a pořídil jsem si Audiophonics AP300-S250NCX (Hypex NcoreX NCx252MP) za 550 euro a to je ještě o level výše. Lepší kontrola basů a obecně pro moje uši "lepší zvuk" - pro mě asi endgame koncový zesilovač (v rámci nějakého rozumného rozpočtu...).

adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od adrian »

Keď budem skladať zostavu, Fosi audio V3 Mono bude prvý adept na zosilňovač alebo ten Audiophonics AP300-S250NCX, takéto doporučenia sú prínosné a nestojí to veľa *hura*

Odpovědět