GRUNDIG V7000 high fidelity integrated stereo-amplifier

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
petrL
Kontaktovat uživatele:

Re: GRUNDIG V7000 high fidelity integrated stereo-amplifier

Příspěvek od petrL »

Tak jsem vyzkoušel svůj "nový" V7000. Má podle vzhledu za sebou víc než klidné stání v polici pečlivého audiofila. A zvuk? Ne, neporazil lampový jednočinný Norh SE-9 v žádné oblasti. Reprobedny jsou Klipsch RF-7, připojené biwire kabely spletenými z Cat5 (3 na basy, 2 na výšky) plus kousek dvojlinky s Grundigovými konektory, linkové kabely "symetrické" ze 2 RG-62. Vím, že to není to, co dadaft doporučuje, hlavně reprokabely mají určitě větší kapacitu, než se ke Grundigu hodí. Čili věřím, že to dadaftovi hraje mnohem líp a že i mně by to hrálo mhohem líp, kdybych systém s Gr. vypiplal. Na druhou stranu byl Gr. už teď mnohem lepší než T-amp (který vlastně na RF-7 úplně pohořel).

Co jsem u Gr. nejvíc postrádal je taková hlavní linka, drive, který určuje rytmus, nutí člověka podupávat nohou, vyšší harmonické složky basových tónů klavíru atd. Jinak ve srovnání s Norhem ještě výšky nejsou tak čisté, scéna je méně stabilní a menší, středy jsou pomalejší a jakoby zamlžené. Naopak nechybí detaily v celém frekv. spektru, všechno, co jsem slyšel z Norhu, slyším i z Grundigu a celkově je poslech po určité aklimatizaci příjemný. Zvuk Gr. je takový vzdušný (i když spíš na šedivém pozadí než na černém jako u Norhu). Basy jsou mohutné, řekl bych až moc hifi, ale přesto relativně dobře artikulované, rychlé a také takové vzdušné, nehučí. Většinou je bylo potřeba trochu potlačit tónovou korekcí. Na tom italském webu je měření, které ukazuje, že má V7000 na basech pořádný hrb!

V7000 bych doporučil k regálovkám, tam se silné basy hodí. Zatím skončil na širokopásmových bedničkách od minisystému. Při vypnutém tlačítku LIN. (= zapnuté loudness ?) večerní tichý poslech baví. Dadaft někde psal, že často poslouchá potichu večer a v noci. Pro tenhle typ poslechu si snad nemohl vybrat lépe.

Je také nutné vzít v úvahu, že Gr. je starý minimálně 25 let. Ze začátku jsem byl šokován, jak zrnitě a nervózně hrál (že by byl dadaft hluchý a ten Ital jenom vykuk?), ale po dvou třech hodinách se to zlepšilo a vokály jsou v pořádku. Pravděpodobně nejsou už elyty v nejlepší kondici. Našel jsem na internetu manuál a pokusím se také zkontrolovat seřízení.
Co se týče té "magické" konstrukce šasi, podíval jsem se samozřejmě i dovnitř, a nic zvláštního jsem nepozoroval.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ještě bych se opravil s tím pořádným hrbem na basech. Kouknul jsem tam znova:
http://motxam.interfree.it/v7000.html
a zvlnění je tak 2 dB, což v tomhle případě není tak hrozné. Subjektivní dojem ale zůstává.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

podle mých zkušeností je seřízení podle manuálu dost důležité. pokud zesilovač nepracuje na správných hodnotách, chová se nestabilně. třeba na mém černém v7000 byla taky patrná značná nervozita, hlavně na výškách = na koncových tranzistorech byl sotva poloviční klidový proud. je prostě třeba zesík proklepnout, 25 let je 25 let.

na těch kabelech záleží velice velmi. každá změna kabeláže se projeví drastickou změnou zvuku. signální kabel Hama za 36,- z Electroworldu a Cordial Ultraflex 2 x 1,5 mm2 CLS 215 - 392 (tj. 392 stočených drátků 0,07 mm) jsou nejlepší. středy kazí RG-62, zrnitost a takovou ostrost a prchlivost dělá Cat5. taky ty silácké basy. takový 4PR zase basy vygumuje. když dám třeba dvojlinku 2 x 4 mm2 ztratím lehkost, je to uondané a slité atd. opravdu bych to vyzkoušel seřízené na doporučených kabelech - jsou to dvě stovky...

režim LIN osobně nevypínám nikdy. když ho vypnu je to hodně nepovedený Loudness. ani nepoužívám korekce. prostě pohnu bednama a je to...

každý má svoje ouško - ale vzdušný projev, regálovky a tichý poslech jsou určitě atuty tohohle zesíku.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Velký vliv kabeláže předpokládám. Cordial Ultraflex bych zkusil, kde se v ČR prodává? V Electroworldu jsem byl všehovšudy jednou krátce po otevření a pak jsem si vzal k srdci jejich slogan Neplatte víc když nemusíte. Klidový proud bych klidně i zvětšil, když stejně nebudu plný výkon využívat. Mám podezření, že je moc nízký. Zatím byl kryt nad chladičem sotva vlažný, ale na ukazateli výkonu svítila víceméně trvale jenom první dioda, tak nevím.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Nevím co od toho očekáváš za high end sound. V Audiu čas od času seřídí top model třeba 20let starý od věhlasné značky a provedou testy i s měřením. Většinou se nedostal žádný před současný integr. zesík NAD. Jsou vyjímky třeba Accuphase ale to není Grundig...

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Mih:
Já? Já jsem už napsal, že v Gr. náhradu lampáče nehledám. Ale mám rád veterány a chci ho dát technicky do pořádku. Pak možná koupím od Grundigu ještě tuner, v téhle oblasti patřili ke špičce. A druhý systém se začíná rýsovat. Nekonečný vývoj ke stále lepšímu? Nenech se vysmát, historie probíhá v kruzích, každý člověk i každá civilizace si svoje chyby chce vychutnat sám, i kdyby ho tisíckrát varovali.... V hifi jsem nanejvýš ochoten připustit dva kroky vpřed a pak jeden zpátky.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Filozofii bych do techniky netahal, vývoj se naštěstí nedá zastavit i když existují slepé uličky. Každý výrobce alespoň jednou šlápl vedle. Ale bráno celkovým pohledem pohyb v kruhu v technice není.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Přišel jsem k dadaftovi vhodně oblečen, do trika našeho webu s žabákem. Grundig je fajn. Příjemný a bavící. *thumbs up*
Uška přeplé do módu "kritický poslech" uklidnily laskavé harmonické činely.
A to mě uklidnilo. Nekoná se bílý šum a chrstnutí křemíkových zrn do obličeje pod záminkou drátu se ziskem. Ale to, co vyhledávám, se nekonalo. A tak se po chvíli ucho přeplo zpět na hudbu. A hudba byla. Buty i blues byl. Ale kam se ztratil Beat? :D
Má to jinou přednost. Nehádá se to s akustikou pokoje. To je teď má slabina. Mám-li si vybrat, mezi průserem s maštalí a kompromisem starších uzavřených beden, take hlasuji za uzavřené a klidnější-přesnější maďarské Videotony, Philipsy a další.
Celkový dojem je velmi příjemný a hifi. A to je dobře.

Doma to na mou sestavu v veličinách dynamiky, pocitu přítomnosti a rytmu nedosáhlo. Taky těch bankovek. :cry:
Sedmistovka není háklivá na krmení. 13-ti patry hliníkem tažená jediná fáze prochází grafikovým bytem dalšími nástrahami.
Výkonný počítač, tiskárny. To není nic pro nenažraný highend. Nejsem si jist, zda by tam můj Densen hrál. Je tak vybíravý, že jsou kolegové, co jej pro jednu nezdařenou předváděčku odepsali i veřejně.
Hrál by tam lampáč? Zase je nutno mu najít partnera v bednách, kabelech a přehrávači. Další kolo hledání správného zvuku? Ne!

Ale ne za 3t. Kč!!!
Za hezkých 17 táců. Tři trafa, 20 kilo a Áčkové zapojení 2 x 12W.

Musí-li to být uzavřené třípásma, určené k tichému poslechu ve tmě a v noci, sedmistovka se výborně hodí a líbí se mi podstatně více, než dadaftem chválený Philips. Ikdyby tam byl zdvih na basech, je to fajn.
Přívětivě poblikávající diody výkonu mi připomínají Teslu AZS 222. A bylo to krásné a hlavně dlouhé období. Bez obměn a zvukokopectví. Jen desky a hudba. I čas číst o klasice byl.
Je to pohodový bavící zvuk. Podivná konstelace stěn panelového bytu dle mě skutečně klade zvýšené nároky na ustavení. Způsob, jakým dadaft poslouchá prověřuje parametry sestavy mnohem důkladnějším způsobem.
Já prostě usednu do trojúhelníku, anebo do vedlejšího pokoje. Nic mezi tím.
Dadaft potřebuje všudypřítomný zvukový koberec hustoty z Persie.
Takže mi 4 kusy reprosoustav dopřeji. A opravdu pomalu dosahuje svého cíle.
Je to jeho cíl a není přenosný na ostatní posluchače. A naopak.
Třeba dnes mi to hraje jako prase. Přesto myslím, že přítel pipis by protáhl obličej zklamáním. :roll:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Mih píše:Nevím co od toho očekáváš za high end sound. V Audiu čas od času seřídí top model třeba 20let starý od věhlasné značky a provedou testy i s měřením. Většinou se nedostal žádný před současný integr. zesík NAD. Jsou vyjímky třeba Accuphase ale to není Grundig...
mýlíš se, Mihu.
uvidíš...

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Raději bych uslyšel...

bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bohus »

Trošku jsem se při čtení pousmál, ale teď vážně.
Je mi úplně jedno co má kdo za aparaturu a kolik stála, mě zajímá výsledný efekt.
Když řeknu, že mi při poslechu Boboše u Dadafta přeběhl mráz po zádech a naskočila husí kůže jak mě to dostalo, tak jsem to myslel vážně.
A kdybyste mě dnes lámali v kole, tak si nepamatuji co vlastně hrálo. Je pravdou, že se Dadaft snaží aby mu to hrálo v celé místnosti stejně, ale na takové zázraky já zase moc nevěřím a taky jsem to řekl. Je u něj určitý poslechový prostor, kde to prostě hraje parádně a mám dojem, že je to prostor, kde Dadaft tráví nejvíc času při své práci. Mimo tento prostor je to taky dobré, ale uvnitř toho kolečka báječné.
:roll: Navíc mě dostaly ty značky, čárečky, kolečka a jiné poznámky nevratně zapsané v koberci. :lol:
Dneska se pokusím k Dadaftovi dostat tak uvidíme.
Ono je to vůbec s hodnocením těžké. Nedávno jsem měl u přítele Renowna možnost poslouchat jeho nové "old" repro "Revox", které posadil na jedno z nejvyšších míst ve svém hodnotícím žebříčku repro. Výšky a středy byly krásné, ale nad basy jsem kroutil nosem, což jsem jemně naznačil, ale bylo vidět, že Renown o té slabině ví a bude ji řešit silnějším zesem pro spodky, což na mě vybafl okamžitě.
PS : *2thumbsup* , budu muset dotlačit Renowna do Ostravy, ať se Sonusy Palladio opět dostanou na stupně vítězů :lol:.
A k Lachimovi a jeho výroku :
Lachim to psal s určitou nadsázkou, tak se Dadafte nečil.
Já jsem mu naopak za brouka v hlavě "EPS" vděčný. Ta cena EPS mě znechucovala od počátku, ale nakonec jsem si EPS na pár dnů (2) půjčil. Dnes jej mám doma a nebýt Lachimových argumentů, tak jsem právě vzhledem k ceně nešel ani do zkoušky.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

bohuš:

ano, očekávání jsou důležitá. záleží, co hledáme. když jsem z jednoho známého klavíristy loudil (a nevyloudil) jeho philips cd960, tvrdil mi, že jeho nejvyšší devizou je přirozenost a lokalizace v prostoru. to druhé člověk ocení hned. první si hned neuvědomí (pokud tedy není Renown nebo jiný z náčelníků), ale postupně se mu to dostane pod kůži a zjistí, jak převelice je to cenné. a jak žádoucí. a podle mě to je ten pravý horní konec.
grundig v7000 je slabý výkonem, škaredý, starý, tj. většinou neseřízený... když k němu připojíš plečku, výsledkem je katastrofa. od toho se odvíjí jeho současné postavení na trhu a cena.
budu hrozně rád, jestli někdy dorazíš. tehdy zesiloval philips fa860. není špatný. teď bude grundig. boboš bude víceméně stejný, ale třeba spirituál kvintet - to je jiná. ale hlavně mě zajímá, co řekneš na pro1OOr...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Bohus :

s tou změnou pořadí to byl žert.
Revoxy jsem si koupil jenom kvůli tomu, abych si poslechl, brněnskou klikou tolik prosazované, dospělé bedny (rozuměj dospělé stářím) s 12" basákem. Za ty peníze (800 Euro) to není špatné, ale samozřejmě to nesnese srovnání s bednami za 200 litrů.

to Dadaft :
první si hned neuvědomí (pokud tedy není Renown nebo jiný z náčelníků)
nedělej si legraci :D

bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bohus »

to Renown :
kdybys tehdá ten žebříček repro rozdělil na regály a sloupy, tak už je mi jasné co by v regálech bylo na 1 místě. *2thumbsup*
A další místa mě nezajímají :lol:

to Dadaft :
chystám se k Tobě, věř mi a když to včera nevyšlo tak jsem to plánoval na dnešek. Bohužel, když půjdu z práce před 23. hod tak budu rád a na poslouchání nebudu mít určitě náladu.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Tak jsem svůj V7000 seřídil. Klidový proud byl poloviční než výrobcem doporučených cca 45 mA. Nejdřív jsem ho tedy zvětšil a než jsem vrátil zpátky kryt, trochu jsem vnitřek oprášil, samozřejmě opatrně. Jenomže potom se rozsvítily všechny LED na ukazateli vybuzení a já zjistil, že z jednoho trimru, který ukazatel seřizuje téměř odpadnul jezdec, byl načatý asi už z výroby. Takže jsem se rozhodl všechny 4 trimry v zesilovači vyměnit. Všechny byly zespodu pěknej humus, celé černé, jakoby kontakty byly postříbřené. Na nastavení klid. proudu jsem namontoval víceotáčkové. Ty co nastavují ukazatele vybuzení zase protáhly opravu o jeden den, protože jsem podle schematu předem koupil 4,7k, kdežto ve skutečnosti tam jsou 47k. DC složka na výstupu je 28 a 29 mV, s přehledem v toleranci výrobce (80mV).

Zvuk se tím musel zlepšit. Je takový rozhodnější, basy jsou plnější. Celkově je uspokojivý a dojem ostrých reprokabelů rozhodně zmizel, i když by se jinými určitě dal ještě doladit. Hlavně na těch nižších středech pořád chybí určitá váha, jinak připomíná lampáč, i když samozřejmě je hned poznat, že je to tranzistorák (jiné basy a menší barevnost). Dýchání zpěváků/ček a vůbec "zvuk" prostoru je slyšet prakticky stejně jako z jednočinného lampáče, což je jistě pozoruhodný výkon. Tyhle syčivé zvuky bohužel občas v jednom kanálu přešly do nějakého chrčení nebo chrastění, jakoby byl někde špatný konektor. Neměl jsem čas (a zatím ani důvod) příčinu zjišt'ovat, ale mám spíš podezření, že bude asi vadný nějaký tranzistor. Nevím, jak ho zjistit. Přepínače a potenciometry se zdají v pořádku. Každopádně ve druhém systému se širokopásmovými reproduktory žádný problém slyšet není a zvuk je dobrý.

Kdybych měl k němu trvale připojené lepší reproduktory, ještě bych zkusil vyměnit v předzesilovači vazební (25 let staré) elyty, které jsou čtyři na kanál, za foliové, což by mělo být realizovatelné z druhé strany desky spojů, kde je místa víc než dost. Vůbec je ten Grundig prázdný pomalu jak laciné CD přehrávače... Tím by se určitě zlepšily středy, ale možná i příliš zostřily výšky. Také klidový proud by se dal vyzkoušet i dvojnásobný, ale s ohledem na požadovaný výkon, protože chladič je poměrně malý.

Odpovědět