Primare - výrobce highendových komponent

Diskuse o vašich oblíbených značkách. Denon, Marantz, Vincent, Lyngdorf, Densen, Electrocompaniet, NAD a další.
Odpovědět
blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Primare - výrobce highendových komponent

Příspěvek od blesk666 »

Trochu jsem o tom cetl. A jsou to (opa2134) a) stare operaky. Burson je mnohem novejsi, b) velmi levne. Myslim kolem 100Kc/ks. Burson je za 4tis za par. A neni to jen "holy" operak, je tam nejaka dalsi elektronika.
PS. Myslim, ze operaky ruzni upravari celkem bezne nahrazuji za ucelem zmeny zvuku, pokud je aparat obsahuje. Napr.starsi strojek, jako ten muj.
[/quote]

Burson “operaky” sa nie nadarmo volaju “diskretne operacne zosilnovace” Nie je to vlastne operak ale diskretna nahrada operaku s vyvodmi kopmatibilnymi s DIP8 paticou pre operaky. Cize su v tom na plosaku smd tranzistory, odpory, kondiky… Co su aj v operakoch, len viac nahustene a zaliate do cierneho nepriehladneho plastu
Svojim sposobom nieco obdobne pouziva ale vlastny navrh BV Audio v svojom BV Pre
Nie kazdy operak sa hodi na akukolvek poziciu (technicky dane jeho parametrami)

DJRix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJRix »

Pro detaily ohledně bursonu doporučuji například tento článek výrobce v angličtině:
https://www.bursonaudio.com/about-us/discrete-opamp/

Bursony (V6) neobsahují uvnitř žádné IO, jsou to "operační zesilovače" postavené z diskrétních komponentů.

Vivid a Classic se liší vstupními obvody, pokud se nepletu classic má bipoláry, vivid mosfety.
Na parametry je datasheet výrobce skoupý, navíc tam mají sem tam nějaké chyby. Nic to ale nemění na faktu, že jsou zvukově výborné, navíc i měřením (osobně mnohokrát ověřeno).
V A32 pracují jako sledovače, navíc do poměrně vysoké impedance, takže tam měly snadnou práci i původní OPA2134, přes to všechno jsou Vividy výrazným posunem ve zvuku.

EDIT: Než jsem to dopsal, už to tu napsal i blesk.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Z toho odkazu
There is a common misconception among audiophiles: That is an Integrated Operational Amplifier (IC Opamp) is equivalent or even superior to a discrete design. Nothing can be further from the truth! Restricted by the fabrication process and technological limitation an IC Opamp is an inferior substitute for a proper discrete design. An IC Opamp is entirely constructed on a single dice of a silicon wafer, which is smaller than a grain of rice. Limited by its size and heat dispersion, it is impossible to incorporate a top-quality audio transistor like the A970, or K170 which feature in the Burson Audio discrete design.
To sú s prepáčením len reklamné kecy, aby sa odôvodnila nezmyselná cena...A potom je to aj "počuť". Pár meraní toho diskrétneho OZ a ich porovnanie napr. s OPA1611(1612) by ukázalo realitu, teda ak ide o reprodukciu a nie o "vylepšenie". A výrobca čiste "náhodou" nič také nepublikuje, len reči o výnimočnosti.
Tiež som použil (používam) v PRE1 moduly s diskrétnymi OZ, ale mám aj moduly s OZ OPA1611, tie diskrétne OZ sú objektívne (skreslenie, THD, IMD, šum..) na rovnakých pozíciach skoro o rád horšie

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Nj ale my piseme o zvuku.

DJRix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJRix »

Kdyz uz porovnavat, tak za stejnych podminek, tedy tyto dva obrazky. Rozdil je 0,00002% v THD v "neprospech" Bursonu.
1- porovnavat na zaklade neceho, co je pod limity merici soupravy (QA401 mam taky a vim ceho s ni lze dosahnout)
2- to mereni je v primem rozporu s tim, jake zkusenosti s aplikaci bursonu mam ja. Dalo by se rict, ze ja jsem dosahl presne opacnych vysledku (nemluvim o THD ale predevsim o tom "lesiku" pod 1k).

BTW, z Vami postovaneho blogu:
Notice that a lot of the noise below 1 kHz has vanished. This must be because of the OPA2134's noise rejection.
Jako fakt ? Takze Vivid, ktery nevyfiltroval bordel, co uz leze z merici soustavy je tim padem horsi ?

Zase se to otocilo k tvrzeni, ze klasicke operaky typu OPA jsou merenim lepsi a Bursony jsou jen predrazene nahrazky a neni duvod, aby to s nimi hralo lip. :cry:

Obrázek

Obrázek

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Písal som o OPA1611(1612), prípadne OPA1641(1642), OPA1656... Nie o NE5532 alebo 20 rokov starom OP2134, ktorý je aj tak minimálne rovnocenný rádovo drahšiemu V6.. OPA1611 som meral, ten má pri 1V RMS do 600ohm THD na 1kHz cca 0,000035%, odstup(20Hz-20kHz) -118dB ref. 1V. Ale však máte svoje uši :)
A toto
ako fakt ? Takze Vivid, ktery nevyfiltroval bordel, co uz leze z merici soustavy je tim padem horsi ?
Ten V6 vyrobil viac intermodulácií z nadakustických rušeni, čo lezú z meracej techniky, nie že neodfiltroval akustický "bordel". Takže je horší v odolnosti na intermodulácie z vf.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Aha. Takže použít 1611, používat nízké impedance a ošetřit zapojení proti průniku vf.
Je to dobrý start pro kvalitní zesilovač?

DJRix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJRix »

BVa píše:
20 zář 2022 11:57
Ten V6 vyrobil viac intermodulácií z nadakustických rušeni, čo lezú z meracej techniky, nie že neodfiltroval akustický "bordel". Takže je horší v odolnosti na intermodulácie z vf.
Toto je (opet cituji v Vami pouziteho blogu) zmereny loopback merici soustavy, zadne intermodulace ten vivid nevyrobil, uz tam byly.

Obrázek

DJRix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJRix »

Jinak samozrejme konstrukce toho Vividu dava predpoklad, ze bude hure odolny VF (obal je plastovy a souastky jsou rozlozene na vetsi plose nez u monolitickeho IO) ale z postovaneho mereni to nejde uplne posuzovat.

V tom mereni se mu chyta nejaky bordel ze vzduchu, protoze to tam ma i pri zkratovanem vstupu:
Obrázek

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Doplnuji, ze upravu mi delal DJRix. Dekuji, Petre! *thumbs up*

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Použi niečo takéto, bude to (objektívne..) výrazne lepšie, ;) , o cene ani nehovorím..
V 003.jpg
V 005.jpg

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Vybiral jsem, ze jsem procital srovnani na zahr.forech a zajimalo mne konkretne srovnavani vlivu na zvuk 2134 vs Vivid. S 2134 uz jsem byl celkem seznamen z domu a srovnani s Bursony je k nalezeni dost. Takze jsem plus minus tusil do ceho jdu.

Kocour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocour »

Slysel jsem to pred i po. Tyto Bursony uz mame s Rixem naposlouchany z vice aplikaci. Vymena OZ v tom zesiku neni uzivatelska akce, tzn bylo treba sahnout po necem osvedcenym na prvni dobrou.
Jinak samozrejme lze zkouset OZ do nekonecna. Kazdy si muze nakoupit OZ co se mu zlibi, vymenit, zmerit, poslouchat,....je to hracka (sarkasmus!). Objektivne lepsi v teto kvalitativni urovni a mereni neznamena zvukove lepsi.
Prosim bez pripominek, je to ciste moje zkusenost, nebudu s nikym polemizovat. Vyzkousel jsem toho na bednach, a elektronice (diky Rixovi) celkem dost. Nejakou predstavu o korelaci mereni a zvuku mame. Slepe nasledovat a hlasat jedno nebo druhe neni nase cesta. Jedno bez druheho kulha.
Ty diskuze jsou stale dokola. Je fajn napsat k danemu nazoru a zkusenosti i treba dal jsem to tam a tam a hralo to tak a tak, nebo popsat zmenu co se ve vnimani zvuku udala vudci puvodnimu stavu.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Hlavne by mal tie " zmeny" posudzovať človek, ktorý skutočne nevie, čo počúva, musí to byť " slepák". Inak je bias " pred i po" silnejší ako realita. To je zase moja skúsenosť. Objektívne lepší je jednoducho menej zmenený, aj keď možno menej " prikrášlený". ;)

Odpovědět