Mně to přijde spíš jako popis studiového monitoru a audiotechniky v nahrávacím studiu než uživatelské HiFi. A myslím, že je jasně vidět(celosvětově) kolik uživatelů mají rádi studiové monitory doma a kolik jich má raději ty HiFi komponenty (podle tebe zkreslující). Škoda, že to tady nečtou a nepoučí se konečně.BVa píše: ↑21 zář 2022 11:56Rozmýšľal som, či reagovať.. Skúsim to naposledy, čiste fakticky..
Celé je to o reprodukcii, nie o úprave a "vylepšení" podľa individuálneho vkusu a predstáv poslucháča. Pri nahrávaní podľa želania a skúsenosti interprétov a zvukára vzniknú nejaké data (nič iné, žiadne emócie a tajomno..), tie sa na na nosiči dostanú k nám domov a úlohou hifi aparatúry je čo najpresnejšie zrekonštruovať tieto dáta znovu do analógovej podoby zvuku. Až po reprosvorky je to pomerne jednoduché a dobre zvládnuteľné a je to len o čo najpresnejšej premene dát na analógový signál. A toto (presnosť rekonštrukcie dát na analógový signál) sa dá rádovo presnejšie a spoľahlivejšie zmerať, než sme schopní rozlíšiť sluchom, či sa to niekomu páči alebo nie. Emočné vlyvy na poslucháča treba merať úplne inak a v inom "zariadení"![]()
Táto debata je v podstate o zosilňovači a jeho údajnom výraznom zlepšení po výmene OZ za cca 100Kč za "exota" za 2000Kč, ktorý je objektívne výrazne horší. Pritom vlastnosti obidvoch porovnávaných OZ, pokiaľ ide o "zlepšenie" (zmenu!!reprodukcie signálu (hudby..), ktoré sú zapojené na vstupe toho zosilňovača, sú lepšie ako vlastnosti samotného zosilňovača. Pri meraní na výstupe zosilňovača (s akýmkoľvek signálom..) budú zmeny maskované vlastnosťami toho zosilňovača.. A dovolím si tvrdiť, že neexistuje žiadny parameter elektrického signálu, ktorý je nositeľom hudby, ktorý by sme nedokázali zmerať rádovo presnejšie, než sme schopní rozlíšiť sluchom po jeho premene na zvuk. Je to technika, nie čierna mágia..
Celé je to len o emóciach a "expectance" efekte, však to bolo drahé, tak to musí byť lepšie... Preto sa slepé testy marginalizujú a spochybňujú, lebo by ukázali realitu, a tá je často "ekonomicky nežiadúca".
Čo ide z boxov a čo to urobí s poslucháčom , je úplne iná vec, rovnako ako vplyvy výkonovo namáhaných RLC súčiastok v pasívnej výhybke na signál (čo nijako nespochybňujem)..
Primare - výrobce highendových komponent
Re: Primare - výrobce highendových komponent
Pro mě je hudba především zábava a odreagování. Mnohdy (většinou) to hraje "lépe" než na amplifikovaném koncertu. Pokud by to hrálo hůře asi by mě to dost štvalo...
Já hluchý jsem, umím si to přiznat. A co ty, taky to priznas?BVa píše: ↑21 zář 2022 12:46Lpiccaa
Kecy, ignorovanie faktov, vytrhnutie pár slov bez súvislostí a nezmyselné " dedukcie" , to je tvoja psychóza.. A ano, hudba sú emócie. Ale reprodukcia jej záznamu je striktne technická, racionálna a merateľná záležitosť. Ad "je to slyšet, slyšet, slyšet.." Skús si slepý test, zistíš ako si "hluchý"
![]()
Mimochodem, klid, nemusíš se čílit, je to jen debata
Maxpower
Ale však nech si každý vyberie podľa svojho vkusu, proti tomu "žádná"..Ale nikto nemôže tvrdiť, že je to lepšie,že to lepšie "reprodukuje", pretože jemu sa mu to viac páči. O tom to je.
Lpiccaa
Ale však nech si každý vyberie podľa svojho vkusu, proti tomu "žádná"..Ale nikto nemôže tvrdiť, že je to lepšie,že to lepšie "reprodukuje", pretože jemu sa mu to viac páči. O tom to je.
Lpiccaa
Iste, preto veci robím podľa meraní a nie "od ucha"..Sluch je veľmi nedokonalý "merák" a sudca..A co ty, taky to priznas?
Jinak značka Primare se mi líbí. Už jsem to párkrát slyšel a pokazdy to bylo bezvadný. Ač technický poleno a ještě hluchý, mám kamaráda, který si měnil OPA ve svém zesilovači a slyšet to prostě bylo, u některých až neuvěřitelně
Vzdyt je to furt dokola a nikam to nevede. Dulezite je oboji - jak mereni, tak poslech. U mereni to ale zacina, protoze to je objektivni. Kdyz neco meri spatne, tak je proste neco spatne, i kdyz to poslechem subjektivne bavi. Ja jsem ale presvedceny, ze je to o tom dosahnout obojiho. Ja mam sestavu od Filipa Rihy a dovolim si tvrdit, ze ten ma podobny pristup jako BVa. To ale neznamena, ze ty veci konstruuje a vyrabi ciste jen na zaklade mereni. Proste se vyberou soucastky, ktere do toho produktu sedi, meri co nejlepe nebo na vicemene stejne urovni, udela se nejaky shortlist a poslech (idealne pro vice trenovanych usi a aspon nejak naslepo) a to pak rozhodne, co do toho nakonec pujde.
Nemyslim si, ze tady BVa nekomu vnucuje nejakou svoji pravdu. Pokud nesouhlasite, muzete to v klidu ignorovat, nebo napsat svuj nesouhlas podporeny argumenty. Proste ma svuj postoj, za tim si stoji, mozna az prilis zaryte, ale ostatni to nejsou schopni vyvratit jinak, nez subjektivnim dojmem z poslechu. Ale i to je fajn, i to je soucasti hi-fi a od toho tyhle fora jsou. Je to sice subjektivni zkusenost o ktere se da polemizovat donekonecna, ale ve vysledku je to pro kazdeho z nas to zasadni a urcujici. Zbytecne to hrotite.
Nemyslim si, ze tady BVa nekomu vnucuje nejakou svoji pravdu. Pokud nesouhlasite, muzete to v klidu ignorovat, nebo napsat svuj nesouhlas podporeny argumenty. Proste ma svuj postoj, za tim si stoji, mozna az prilis zaryte, ale ostatni to nejsou schopni vyvratit jinak, nez subjektivnim dojmem z poslechu. Ale i to je fajn, i to je soucasti hi-fi a od toho tyhle fora jsou. Je to sice subjektivni zkusenost o ktere se da polemizovat donekonecna, ale ve vysledku je to pro kazdeho z nas to zasadni a urcujici. Zbytecne to hrotite.
Myslím, že už v tom mám díky BVa jasno (díky):
Když někdo použije dražší součástku, která má objektivně lepší měření než levná, a tento rozdíl je mimo toleranci sluchu, tak je to highend nesmysl, protože to pro ucho hraje stejně a jen si namlouvá, že něco slyší ... slyší jen tu cenovku.
Když někdo použije dražší součástku, která má objektivně horší měření než levná, a tento rozdíl je mimo toleranci sluchu, tak je to "přibarvování", "impresionismus" a podobné nehezké věci, které jsou samozřejmě slyšet.
Když někdo použije dražší součástku, která má objektivně lepší měření než levná, a tento rozdíl je mimo toleranci sluchu, tak je to highend nesmysl, protože to pro ucho hraje stejně a jen si namlouvá, že něco slyší ... slyší jen tu cenovku.
Když někdo použije dražší součástku, která má objektivně horší měření než levná, a tento rozdíl je mimo toleranci sluchu, tak je to "přibarvování", "impresionismus" a podobné nehezké věci, které jsou samozřejmě slyšet.
FS
Evidentne si nečítal, čo som napísal..
Evidentne si nečítal, čo som napísal..

mereni je pro mme doplnujici udaj. Treba RME jsem poridil na zaklade Brezinovy recence A vybornych mereni. Uz jsem z toho malickeho zazraku vydoloval dost, myslim ze dal uz to moc nejde.

Samozrejme jsou i lepsi prevodniky.
NIe uplne k teme - mal som doma Purifi s 3 roznymi input buffermi - TI, Sparkos a Sonic Imagery.
Ani keby si ma zastrelil, tak ich medzi sebou nerozoznam. Nakoniec som zostal pri TI
Najma ked hram na 20dB celkovy gain, tam uz to je uplne jedno. Ale zase je mozne, ze pri niecom ako je Primare to bude pocut.
Ani keby si ma zastrelil, tak ich medzi sebou nerozoznam. Nakoniec som zostal pri TI
Najma ked hram na 20dB celkovy gain, tam uz to je uplne jedno. Ale zase je mozne, ze pri niecom ako je Primare to bude pocut.
Fidji99, zajimave, o to vic, ze my to zkouseli nejvic v decku s NC500OEM v bufferech napajenych linearem a stejne tak u NC2000OEM. Sparkos, Sonic Imagery, Burson, WeissOP2 plus nejake dalsi. Zmeny od velmi jasneho a spis tvrdsiho zvuku po celkem blativejsi zadekovany.
Nejlépe je OZ slyšet, když se rozkmitá vlivem nestability a nevhodně zvolených součástek okolo, to jsou potom poslechy. Paradoxně je takový zvuk líbivější, ale to asi tady nikdo nechce slyšet.
Jiste, proto je dobre to zaroven i zmerit.
[/quote]
Mně to přijde spíš jako popis studiového monitoru a audiotechniky v nahrávacím studiu než uživatelské HiFi. A myslím, že je jasně vidět(celosvětově) kolik uživatelů mají rádi studiové monitory doma a kolik jich má raději ty HiFi komponenty (podle tebe zkreslující). Škoda, že to tady nečtou a nepoučí se konečně.
[/quote]
Hmm.. a kolikpak jsi dobrých studio-monitorů slyšel?
Mně to přijde spíš jako popis studiového monitoru a audiotechniky v nahrávacím studiu než uživatelské HiFi. A myslím, že je jasně vidět(celosvětově) kolik uživatelů mají rádi studiové monitory doma a kolik jich má raději ty HiFi komponenty (podle tebe zkreslující). Škoda, že to tady nečtou a nepoučí se konečně.
[/quote]
Hmm.. a kolikpak jsi dobrých studio-monitorů slyšel?
No, jasně... A co bylo "líp" a co "věrněji" ?