Děkuju.
Nikdy jsem LP rip nedělal, co se tam dá nastavit kromě maximální hlasitosti, aby to nikde neklipovalo, ale nebylo to zbytečně potichu?
Formát teď neřeším.
Dream Theater
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Dream Theater
Vinyl rip je na tom obrázku zobrazený hore - v rozlíšení 24/96.
CD verzia je na obrázku dole - v rozlíšení 16/44.1.
Išlo mi o to, aby som poukázal na rozdiel.
Špatně znamená, že to hraje príliš potichu? Pretože keď zvyknem pridať v softvéri vyšší gain, znižuje mi to DR.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ok, takže vinyl rip je na tom obrázku zobrazený hore - v rozlíšení 24/96.
Ak to hrá veľmi potichu, je zlé pridať hlasitosť na zosilňovači? Pretože keď pridám v ripovacom softvéri vyšší gain, tak to potom vyzerá už viac ako tvoj vinyl rip na obrázku, ale automaticky to znižuje výsledný DR. Zvláštna nepriama úmernosť...
Prd tomu rozumím, ale nestačí dodržet takový gain aby to bylo na max, ale nikde to neklipovalo? Sice by to chtělo víc jak jeden pokus na grab, ale to snad není problem.
Přidat hlasitost na zesilovači není nic špatného. Od toho tam nakonec je.
Problém je v tom, že tvůj záznam provedený zhruba na 10% maximální úrovně hlasitosti už nemusí být zesilovač schopen dostatečně zesílit. Budeš ho muset vytočit hodně blízko k maximu, možná ani to nebude stačit. Navíc zesilovač bude nucen pracovat na vysoký výkon, tím se projeví např. zvýšený šum, zkreslení, a jiné negativní jevy. To je závislé na konkrétním zesilovači. A taky se může lehce stát, že na takto vytočený zesík někdo připojí plný signál a krom pořádného šoku taky může odepsat bedny.
Pokud potřebuji zesílit ripovaný záznam v Audacity, tak nepoužívám gain, ale funkci "Efekty/Zesílit". Nastavím, aby nejvyšší špičkový rozkmit byl -0,001 db, a hotovo. DR se tím nezhorší.
Problém je v tom, že tvůj záznam provedený zhruba na 10% maximální úrovně hlasitosti už nemusí být zesilovač schopen dostatečně zesílit. Budeš ho muset vytočit hodně blízko k maximu, možná ani to nebude stačit. Navíc zesilovač bude nucen pracovat na vysoký výkon, tím se projeví např. zvýšený šum, zkreslení, a jiné negativní jevy. To je závislé na konkrétním zesilovači. A taky se může lehce stát, že na takto vytočený zesík někdo připojí plný signál a krom pořádného šoku taky může odepsat bedny.
Pokud potřebuji zesílit ripovaný záznam v Audacity, tak nepoužívám gain, ale funkci "Efekty/Zesílit". Nastavím, aby nejvyšší špičkový rozkmit byl -0,001 db, a hotovo. DR se tím nezhorší.
To mi nemusíš říkat co je co, to Já vidím na první pohled. A vzorkovací frekvence a bitová hloubka je na tej fotce napsaná taky a u CD je snad jasný, že je to 16/44.1.progsociety píše: ↑18 dub 2022 22:07Vinyl rip je na tom obrázku zobrazený hore - v rozlíšení 24/96.
Išlo mi o to, aby som poukázal na rozdiel.
Špatně znamená, že to hraje príliš potichu? Pretože keď zvyknem pridať v softvéri vyšší gain, znižuje mi to DR.
Špatně je, že je to zaznamenaný příliš potichu, tím se, mimo jiné, například snižuje odstup užitečnýho signálu od šumovýho pozadí (ne, tím nemyslím šum/hukot hrotu přenosky v drážkách LP desky, ten je součástí zaznamenávanýho signálu). Při poslechu pak následným zesílením zvuku na zesilovači zesiluješ s tím užitečným signálem právě i šumový pozadí.
Dobře udělanej LP rip vypadá v audacity takhle (nahoře LP rip 24/96 s DR14 a dole CD s DR7):

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Díky za radu. Nakoniec som "Effects/Amplify" nepoužil, pretože som zistil, že hlasitosť už je celkom vysoko.
Dokonca až tak, že som to na niektorých miestach prepálil. "Osolil" som to kvôli tichým začiatkom dvoch skladieb, ale keď sa muzika rozbehla hlasnejšie, išli VU metre v Audacity načerveno. Asi by bolo vhodné regulovať hlasitosť podľa najhlasnejších miest na vinyle, však?
Aj Foobar mi v oboch skladbách, ktoré sú analyzované dole na obrázku, ukázal DR10, takže musím nabudúce ubrať.