Dream Theater

Dnes hraje nebo hrálo ...
Odpovědět
Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dream Theater

Příspěvek od Jarda69 »

Děkuju.
Nikdy jsem LP rip nedělal, co se tam dá nastavit kromě maximální hlasitosti, aby to nikde neklipovalo, ale nebylo to zbytečně potichu?
Formát teď neřeším.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Nastavuji především výstupní úroveň phono preampu a vstupní úroveň ADC recorderu. Finální hlasitost upravuji v Audacity. Pak můj vinyl rip vypadá např. takto:
Obrázek

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

LUK píše:
16 bře 2022 23:14
Každá nahrávka je jiná, že je LP v některých případech citelně lepší neznamená, že to tak bude vždycky, to je bohužel dnešní Loudness War doba.

A už jen z tohohle obrázku je vidět, že jsi ten vinyl rip udělal špatně.
Vinyl rip je na tom obrázku zobrazený hore - v rozlíšení 24/96.

CD verzia je na obrázku dole - v rozlíšení 16/44.1.

Išlo mi o to, aby som poukázal na rozdiel.

Špatně znamená, že to hraje príliš potichu? Pretože keď zvyknem pridať v softvéri vyšší gain, znižuje mi to DR.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Antony píše:
17 bře 2022 08:57
progsociety:
Naučit se udělat vinyl rip tak, aby nedegradoval záznam, není jednoduché. Ze zaslaného grafického výstupu Audacity vyplývá, že přinejmenším z hlediska úrovně hlasitosti ripu není něco v pořádku. Je to nastavením, nikoli vlastností LP masteringu.
Ok, takže vinyl rip je na tom obrázku zobrazený hore - v rozlíšení 24/96.

Ak to hrá veľmi potichu, je zlé pridať hlasitosť na zosilňovači? Pretože keď pridám v ripovacom softvéri vyšší gain, tak to potom vyzerá už viac ako tvoj vinyl rip na obrázku, ale automaticky to znižuje výsledný DR. Zvláštna nepriama úmernosť...

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Prd tomu rozumím, ale nestačí dodržet takový gain aby to bylo na max, ale nikde to neklipovalo? Sice by to chtělo víc jak jeden pokus na grab, ale to snad není problem.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Přidat hlasitost na zesilovači není nic špatného. Od toho tam nakonec je.
Problém je v tom, že tvůj záznam provedený zhruba na 10% maximální úrovně hlasitosti už nemusí být zesilovač schopen dostatečně zesílit. Budeš ho muset vytočit hodně blízko k maximu, možná ani to nebude stačit. Navíc zesilovač bude nucen pracovat na vysoký výkon, tím se projeví např. zvýšený šum, zkreslení, a jiné negativní jevy. To je závislé na konkrétním zesilovači. A taky se může lehce stát, že na takto vytočený zesík někdo připojí plný signál a krom pořádného šoku taky může odepsat bedny.
Pokud potřebuji zesílit ripovaný záznam v Audacity, tak nepoužívám gain, ale funkci "Efekty/Zesílit". Nastavím, aby nejvyšší špičkový rozkmit byl -0,001 db, a hotovo. DR se tím nezhorší.

LUK

Příspěvek od LUK »

progsociety píše:
18 dub 2022 22:07
Vinyl rip je na tom obrázku zobrazený hore - v rozlíšení 24/96.

Išlo mi o to, aby som poukázal na rozdiel.

Špatně znamená, že to hraje príliš potichu? Pretože keď zvyknem pridať v softvéri vyšší gain, znižuje mi to DR.
To mi nemusíš říkat co je co, to Já vidím na první pohled. A vzorkovací frekvence a bitová hloubka je na tej fotce napsaná taky a u CD je snad jasný, že je to 16/44.1.
Špatně je, že je to zaznamenaný příliš potichu, tím se, mimo jiné, například snižuje odstup užitečnýho signálu od šumovýho pozadí (ne, tím nemyslím šum/hukot hrotu přenosky v drážkách LP desky, ten je součástí zaznamenávanýho signálu). Při poslechu pak následným zesílením zvuku na zesilovači zesiluješ s tím užitečným signálem právě i šumový pozadí.
Dobře udělanej LP rip vypadá v audacity takhle (nahoře LP rip 24/96 s DR14 a dole CD s DR7):
Obrázek

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Antony píše:
18 dub 2022 22:55
Pokud potřebuji zesílit ripovaný záznam v Audacity, tak nepoužívám gain, ale funkci "Efekty/Zesílit". Nastavím, aby nejvyšší špičkový rozkmit byl -0,001 db, a hotovo. DR se tím nezhorší.
Díky za radu. Nakoniec som "Effects/Amplify" nepoužil, pretože som zistil, že hlasitosť už je celkom vysoko.

Dokonca až tak, že som to na niektorých miestach prepálil. "Osolil" som to kvôli tichým začiatkom dvoch skladieb, ale keď sa muzika rozbehla hlasnejšie, išli VU metre v Audacity načerveno. Asi by bolo vhodné regulovať hlasitosť podľa najhlasnejších miest na vinyle, však?

Aj Foobar mi v oboch skladbách, ktoré sú analyzované dole na obrázku, ukázal DR10, takže musím nabudúce ubrať.
Snímka obrazovky (101).png

Odpovědět