Už jsem trochu nove 2CD THE ASTONISHING probrali ve vlákně
Co právě poslouchám.
Přes víkend jsem toto dvojalbum jsem asi 4 x. Nemohu se zbavit dojmu, že kritika, která na ně padá jak zde, tak na Slovanetu, Progboardu je od lidí, co to slyšeli letmo, nebo papouškují od "jednapanípovídala".
Tedy že LaBrie ječí furt stejně, bicmen nestojí za nic, je to bez duše a nápadu, příliš přeRuddessováno atd.
Aniž bych se dodnes podíval na oficiální hodnocení na (pro mne stěžejním portále) Progarchives, jsem si myslel proti kritice opak.
LaBrie jde často do nižších poloh ( jistě ne proto, že by to nezvládl výš), ale za mne je procítěnější v těch částech, kde to zaslouží a naopak nerve to tam furt naplno.
Bicí jsou pro mne (když ne na roveň,) tak spíš lepší původního, občas chybujícího a trvale a sveřepě bušícího sportovce Portnoye. Uznávám, že zvuk bicích není ten správný šálek.
Rudesse je asi víc, než kdy předtím, ale nevadí, naopak více zvuk kapely dotváří a i mění.
No a ohledně nápadů a duše.
Nápadů je tam na 5 CD. Jen by to chtělo, mnohdy spíše rozvíjející nápad, dotáhnout na úkor množství.
Polohy se dle mého mění nejvíce ze všech vydaných cd. Díky přenápadováno, nedrží však celá "opera" tak pohromadě a přímočaře jako jejich nejlepší počin Metropolis Part 2: Scenes From A Memory.
Moje hodnocení se plně ztotožňuje s Progarchives, kam jsem nyní nakoukl, kde i tam má THE ASTONISHING vysoké hodnocení 4,02, tedy z pohledu LIGY DT je poslední počin na 5. místě.
Já bych ho ještě posunul o 1-2 příčky výše.
Na rozdíl od posledních cca 5 CD mně toto bavilo mnohem víc.
Ale je to jen můj názor. Vlastní.