„Aleska
já bych to neviděl tak optimisticky. to že ta zvukovka dokáže 32bit je vynikající, pokud máš takovou nahrávku. ono to dost souvisí právě s tou "hlasitostí".
Já si to nemyslím. Zvukovka Lynx ONE přišla na trh v roce 2000 a rovnou v ní tehdy návrháři udělali zpracování na 32 bitech – nejspíše dobře věděli proč. Takže ona jede 32 bity jak pod Foobarem, tak i pod cPlay (a jinak se nedá ani zapnout). Na Foobaru si jinak můžeš zapnout jak 16 bit, tak 24 bit = a rozdíl je znatelný, a to i na zvukovce, která je integrovaná na základní desce, jen na zvukovkách od Lynx ne. S hlasitostí to nemá nic společného.
„myslím si, že to, že cPlay hraje líp než foobar je pouhé zdání. hraje hlasitěji. a chtělo by se říct - to je vše, člověk už si k tomu sám dodá kvalitativní hodnocení, tj. hlasitější = lepší. ale myslím si, že to není úplně pravda.“
Právě proto jsem mezi přáteli na fóru sháněl kalibrační signály, abych dokázal srovnat hlasitost obou těchto softwarových přehrávačů. S jejich pomocí jsem sehnal čtyři, z toho dva použil: 400 Hz a signál bílého šumu. Pak je již hračka z nich udělat nejen FLAC, WAV, ale vlastně cokoliv, protože XRECODE si poradí bez „ztráty kytičky“ . Takže jsem měl dva a dva signály a mohl jsem začít testovat. Na obou přehrávačích (jedou samostatně) je nainstalována Lynx One, která má v sobě ASIO, takže již není potřeba nic nastavovat – v cPlay je takto

Ve Foobaru takto (a Output data formát je zatemněný, Lynx One si jej nastavila dle potřeby sama)
Hlasitost byla měřena analogově, pomocí Sound Level Metr od Radio Schack. Výsledná hlasitost obou přehrávačů je prakticky stejná, protože je dána vlastnostmi zvukovky – měl jsem pocit, že cPlay je o 0,2 dB hlasitější. Protože na Foobaru lze nastavit hlasitost po 0,1 dB (Volume step 0,1 dB)

, byla hlasitost ve Foobaru nastavena stejně jako v cPlay (SPL metr na nule).
Pro klid na duši by bylo možno nastavit hlasitost obou přehrávačů na maximum a regulovat hlasitost jen na mixeru Linx One, ale to jsem nepoužil, její výstup je na maximu.

Ten obrázek dávám záměrně, abych dal příležitost všem, kdo výsledky budou zpochybňovat, ANO – i Lynx doporučuje regulaci v analogové zóně a jsem dokonce dle obrázku cca – 65 dB pod optimem (-0,5 dB). Přesto musím konstatovat, že softwarový přehrávač cPlay je citelně lepší než Foobar, platí vše co o jejich rozdílu je napsáno doposud. Rozdíl mezi nimi je rozdíl třídy, škoda jen, že cPlay je určen na přehrávače typu HTPC, prostě na malé zabudované obrazovce v HTPC zobrazuje jen to podstatné, aby to bylo na dálku dobře čitelné.
PS: K problematice ReplayGain se ještě vrátím (až přelouskám dostatečně předchozí příspěvky, některé jsou dost nepřehledné). Ale předem říkám: NE !