BeeJay píše:......Mimochodem, do 1GB se vejdou cca 2-3 alba ve FLACu, to je bída...
Bída ?
Mám v PC dva disky, oba využitelné po 465 GB. Kdybych dal software na malý 2,5" disk, pak se na ně při 3 albech/GB vejde okolo 2790 alb hudby !
Je-li jedno album 3/4 hodiny, pak celková doba hraní obou zaplněných disků je 2092 hodin, čili pouhých 87 dní !
Budu-li mít vše v 24/96, pak mi oba disky uloží pouhých 930 alb, což reprezentuje 29 dní nepřetržité hudby ! Stále bída ?
ak sa už riešia veci okolo prehrávania z HDD tak spýtam aj ja
Momentálne mám NTB a ext USB / eSATA HDD BOX s 1,5TB diskom
haldám zariadenie ktoré je vlastne kombináciou HDD BOXu a Squeezebox-u
tj zariadenie ktoré môže obsahovať HDD, dokáže prehrať z HDD dig. hudbu a disponuje s displejom resp na DO má displej aby nebolo nutné používať externý LCD + disponuje aj s RJ45 korektnom aby sa dal zapojiť do domáceho PC sieťa a tak pristupovať naň z NTB
ja jsem se "htpc" venoval vloni cca rok. stanovil jsem si podminky: minimalni hlucnost, minimalni spotreba, maximalni kapacita, vykon na prehravani fullHD videa.
nakonec jsem se rozhodl zkusit intel atom s nvidia ION cipem na fullHD video. trosku me zamrzela spotreba, protoze jsem se nedostal na 30W, jak jsem si sliboval, ale cely "pocitac" ma cca 55W. vybral jsem desku s blbym power managementem - umi vypinat jen procesor (+/- 4W), ale grafiky cip a ostatni nechava asi na plno. skoda, priste bych volil drazsi desku od zotac. prvni jsem zrusil ventilator na desce, ktery byl mrnavy a pistel. nahradil jsem ho nejakym 8cm AC. ventilator ve zdroji jsem taky vymenil. oba napajim z desky, abych mel moznost otacky regulovat.
hlavni disk je 2,5", datovy je zatim 1x 1,5TB. vse zabaleno v luxusnim, retro-prehistorickem, kvalitnim (rezal jsem do toho zeleza otvory tak to vim) case z 286ky.
zatim nemam DA prevodnik, takze vystup zvukove karty jde do zesilovace, do budoucna planuji usb DAC.
vyhody - prijemna spotreba, vykon postacujici na fullHD video, modifikovatelnost, sirsi vyuziti.
nevyhody - vsechny mechanicke casti jsou slyset. ve vysledku drazsi nez hotovy NAS. 1,5TB disk z rady eco green (seagate nebo western, ale to je prast jako uhod) je pomaly, pokud na chvilku "usne".
planuji cely system rozdelit na vice casti. v obyvaku zustane "prehravac", tedy htpc ale zcela bez mechanickych casti. sezenu pasivni zdroj, SSD disk (mensi, jen na system) a zvetsim chladice. clovek sice merenim zjisti, ze to skoro nehuci, ale proste porad jde poznat, jestli je, nebo neni, ten pocitac zapnuty. zejmena vecer. proto hledam zcela nepohyblivy.
dataove uloziste zbuduji v komore, odkud bude propojeno gigabit ethernet kabelem. protoze mi uz 1,5TB disk nestaci (a to jsem prevedl jen cast filmu a hudby, co mam na CD a DVD), planuji rozsireni na 4x1,5TB do raid 5. opticka mechanika bude jen v pocitaci v komore. tam si muze vesele hucet. backup bude pouze manualni a pouze "dulezite" veci. 4,5 TB se uz zalohuje blbe.
Caute.
Tiez mam poskladane HTPC a dotahujem to do dokonalosti asi rok. Mam tam Gigabyte MB s integrovanou Ati HD 3200, AMD X2 5050e (TDP 45W), WD20EARS, 4GB RAM, DVD-RW, ESI Juli@.
Najprv som volil malu HTPC bednu Aplus CS-Blockbuster BA. Zial clovek je obmedzeny velkostou chladica na CPU. Neskor som zacal hladat ine riesenie. HTPC bedne, ktore stoja za to su ale neskutocne drahe.
Skoncil som u Fractal Design Define R3, na CPU som dal Scythe Ninja 3, ofukujem to 12cm ventilatorom do 700 RPM (regulovany cez SpeedFan). Druhy ventilator je len na zdroji (Enermax 82+ Pro) a ten ide na cca 500 RPM.
Absolutne ticho. Neviem, ze PC mam v izbe. Malu bednu by som kupoval uz len to HTPC, ktore by prehravalo po sieti z NASu s tym, ze by tam bol vo vnutni nejaky Atom s GPU, ktory vie akcelerovat x264. Samozrejme s SSD HDD. Toto riesenie je ale na moj vkus stale dost drahe, navyse je nutne spravovat 2 systemy (NAS + klientske HTPC).
Pánové, na kolik vás to HTPC přišlo? Myslím, že je to dost důležitý údaj pro orientaci ostatních.
jacq píše:4,5 TB se uz zalohuje blbe.
Já myslím, že to až takový problém není. Jen je třeba další disky stejné či podobné kapacity. Šikovné softwary to zvládají bravurně pomocí přírůstkových záloh. A ty trvají řádově pár minut. Celková samozřejmě déle. http://acronis.cz/domacnosti-a-kancelar ... mage-home/ S úspěchem používám už pár let nejen k zálohování, ale přehazování dat na nové disky (samé Samsungy, momentálně je mým favoritem 2TB vždy kupuji nové větší a starší menší dám jako externí pro zálohy) a skvělý Try and Decide režim.
Ked som ho kupoval s povodnou bednou, tak tusim som sa mestil do 400 EUR (ceny v tom case, asi rok a pol dozadu).
Teraz som investoval do bedne 100 EUR a do chladica na CPU 45 EUR. Medzicasom som este menil HDD z 500 GB na 2 TB (90 EUR) a kupoval starsiu ESI Juli@ (80 EUR).
Spolehlivost toho 2TB Samsunga těžko zatím soudit, prostě funguje, ale rychlost je skvělá, mi to jelo pod XP až 130 MB/s (můj nejrychlejší disk), ve W7 by to mohlo být i rychlejší, viděl jsem test myslím i přes 160 MB/s (pokud to nebylo zfalšované. Ale u těchto AV aplikací to není tak důležité, leda pro to rychlé zálohování, či konverze formátů apod..
Když ste to tu oživili, měl bych dotaz. Našel jsem na CZC tuhle pěknou krabičku od Toshiby. Na předním panelu by měl být malý display, vzhledově se mi celkem líbí. Pro mojí sbírků FLACů a seriálů v mkv by to mohlo být ideální řešení. Máte s tímto zařízením nějakou zkušenost? Dokoupil bych k tomu nějaký DAC kolem 4 tisíc (Fubar IV, P-J USB Dac box). Na ten můj metloš by to mohlo stačit, ni? Primární zdroj zvuku je u mě gramofon.
nepocitam skrin, tu jsem mel vybranou ze starsiho pocitace, vnitrnosti me vysly do 7000,- loni na podzim. ted pri upgrade ale pocitam, ze me budou jen disky stat vic...
samoT:pomale sitove rozhrani pro pripad, ze bys v budoucnu zauvazoval o NAS nekde v komore a chtel koukat na video ve velkem rozliseni. ale primou zkusenost nemam, jen postreh na zaklade uverejnenych parametru...
Cez 1Gbit siet by si mal v pohode prehravat aj BluRay. Tam je skor problem v malo vykonnych cipoch priamo v NAS. Ale ked clovek vie, na co si ma dat pri hladani NASu pozor, da sa to vyriesit. Ano - je aj ta moznost, ze veci, ktore su narocne na prenos po sieti pri prehravani, ulozit na lokalky HDD. Tam uz ale nestaci maly SSD HDD. Navyse vyhoda NASu zatvoreneho v "pivnici" kvoli hluku sa tym padom rusi a otazne je v tomto pripade, na co vlastne NAS . . . Navyse ja osobne mam rad data na jednom mieste - kvoli jednoduchosti a prehladnosti.