XRCD x MFSL x LP

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Re: XRCD x MFSL x LP

Příspěvek od Filip Kolinsky »

Aleska píše:
pipis píše:S tím vlastním remastrem - to není vůbec špatný nápad *thumbs up* , v některých případech.

Díky za odkaz.
Ale musíš to umět...
Pipísku, nejenomže se to musíš naučit, ale nejprve tento soft musíš zaplatit! :o Poté si "přeremastruješ" svoje cédéčka a pak, jak tě znám, je strčíš do šuplíku a nějaký ten rok budeš čekat, až si koupíš dobrý CD player, který částečně dorovná RPM10 s Jubilee :D
merhaut píše:Carlosi, tak to je přímo zvukový "terorismus", cos tu předvedl Jestli někdo posuzuje kvalitu jen podle hlasitosti a šumu, tak to "zesílení" je pro něj cesta k nirváně, pak ale já nechápu o čem se chce bavit na hififóru ...

Pro výslednou kvalitu, nekvalitu remasteru je rozhodující:
1. kvalita zdroje, nejlíp samozřejmě originálního analogového studiového pásu,
2. kvalita sejmutí a konverze
3. zvuková filozofie a estetika remastermana
tak pracuje třebas MFSL.

Amatérské nácucy do PC: barvičky, grafíčky, tlačítečka, kolečka, stupnicxe + odmáčknutí normalizace = cesta do hifi pekel ...

P.S. Kontrolní otázka: který ze zvukových parametrů carlos podle vás pánové " svým "remasteringem" vylepšil" ?
Zde bych souhlasil s merhautem. Softy typu Wavelab, Sound Fiorge ap. jsou skvělé, ale jsou určené pro zcela jinou práci, než domácí remaster vlastních CD. Dají se využít při přepisu domácíc archívu analogových nahrávake (pásek, LP), je to však jen částečná úprava. Základ byl už daný ve studiu při pořizování nahrávky.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše: P.S. Kontrolní otázka: který ze zvukových parametrů carlos podle vás pánové " svým "remasteringem" vylepšil" ?
Žádný, *thumbs down* pouze svůj subjektivní pocit, že to hraje lépe. Když je něco zk...ho již v digitální zóně, tak se s tím nic pořádného neudělá. A když, tak ne amatérsky. Koncový mastering nahrávek (či remastering) je dnes výsadou několika málo špičkových studií, kde to umějí. Nahrávka nevzniká jen tím že někdo něco nahraje, smíchá, upraví atd., ale na konci těch špičkových je vždy mastering, který většinou dělá někdo jiný a již nepoužívá studiové monitory, ale dospělé bedny té nejvyšší kvality (alespoň by to tak mělo být)

Carlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carlos »

Tuto reakce jsem očekával, nepřekvapuje mě to. Z čistě teoretického pohledu můžu dát i za pravdu odpůrcům jakékoliv manipulace s koncovou nahrávkou na CD. Kvalitní CD je kvalitní CD a nepotřebuje k vylepšení nic víc než kvalitní komponenty. Z praktického hlediska bohužel nesouhlasím s kritikou, "vylepšením", remastru. Nestačí jenom polemizovat o něčem co jste neslyšeli. Jsou bohužel digitální zdroje (CD) se slabou např. úrovní zvuku, chybějící brilancí, nahrávka může být fádní zvukově nezajímavá, ale žánrově dobrá. Tady fakt nepomůže kupovat dražší CD player, kvalitnější zesilovač,laborovat s kabely, nebo dokonce vyměnit reprosoustavy. Taky ta nahrávka nemusí být na vinylu v lepší zvukové kvalitě. Pak nezbývá než toto CD "vyrazit", neposlouchat abych si nezkazil dojem, nebo se pokusit o vylepšení tím co jsem uvedl. Nasadit kvalitní sluchátka pro odposlech a pokusit se "opravit" nedostatky. Co je na tom špatného? Co je na tom "nehifistického". Pokud se mi výsledek líbí i při poslechu na "hifíčku" je to jenom dobře. Pochybuji, že všichni máte jenom super nahrávky. Za těch zhruba 20 roků co jsou normálně k sehnání CD, se jistě u každého vyskytnou některá, co nejsou zrovna to pravé co bychom si přáli. Každý začínal s komponenty o které by dnes ani nezavadil. Stačilo, že to na tehdejší poměry slušně hrálo a skvěle vypadalo. Taky si jistě většina nashromáždila slušnou sbírku CD a bohužel obsahuje i ty s horším zvukem.Pokusit se o vylepšení není nic, co by bylo "v rozporu s dobrými mravy". Na zesilovači nemám korekce ani nepoužívám equalizer.To, že si některé starší CD sám zremastruju, neznamená, že to dělám u všech. Hifi je zábava, kvalitní poslech hudby co se nám líbí a ne puritánské desatero co se smí a co ne. Nezajímají mě zvukové křivky a parametry, ale to co slyším a zda se mi to líbí či ne. Tedy na prvním místě hudba a pak to ostatní. Pokud je tomu jinak, pak je něco špatně, ale to si musí každý vyřešit sám ze sebou.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Speciálně pro Carlose: který konkrétní parametr původního signálu - podle tebe - tvůj zásah "vylepší" (a jak by jsi to tvé "vylepšení" technicky zdůvodnil) ?

Carlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carlos »

Nic nemusím technicky zdůvodňovat, řídím se poslechem a věřím svým uším. Pokud jsem na rozpacích, tak si udělám frekvenční analýzu vzorové nahrávky a porovnám s ní vlastní mix. Pokud je zdrojová nahrávka "ostrá", můžu použít emulaci lampy, pásu apod (PSP Mix Saturator,Vintage Warmer, SPL Tube Vitalizer). Stereo imagingem zajistím aby nahrávka byla široká ve stereu a mono kompatibilní (Waves S1, PSP Stereo Controler). Enhancer přidá nahrávce čistotu a brilanci (Steinberg Spektralizer, PSP Mixtreble). Dále můžu použít basový plugin (Steinberg Loudness Maximizer, Waves Renaissance Bass) a následuje závěrečná limitace a dithering (Apogee UV 22,Waves L2) které zajistí převod s vícebitového signálu na méně bitový s co nejmenší ztrátou kvality (32 na 16 bitů) dle Redbook standardu. Noise shaping je v těchto finalizačních pluginech už obsažen. Kontrolním poslechem ve sluchátkách, případně vypálením a poslechem na aparatuře ověřím úspěšnost a na závěr mix vyrenderuji na 16 bitů 44,1 kHz buď do AiFF nebo Waw formátu a vypálím přímo ve WaveLabu. Na závěr jenom dodám, že zdroj by měl mít "předpoklady" k tomu, aby vůbec bylo přínosné tento "domácí remastering" provést. Vyloženě nekvalitní zdroje lze těžko tímto procesem vylepšit.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Carlos píše:Pokud se mi výsledek líbí i při poslechu na "hifíčku" je to jenom dobře.
Pokusit se o vylepšení není nic, co by bylo "v rozporu s dobrými mravy".
Nezajímají mě zvukové křivky a parametry, ale to co slyším a zda se mi to líbí či ne.
Asi rozumim kam miris. Pokud si dokazes nektera CD upravit tak, ze se ti lepe poslouchaji - tvuj plus.

Ovsem, to ze se ti to vice libi nerika nic o hifi, spise naopak. To co na te nahravce neni uz nevydolujes, muzes pouze upravit to, co tam je. A celym timto procesem se asi jeste dalsi spousta informaci ztrati.

Jinak nic proti. Napsal jsem to, abych osvetlil, jak chapu merhautovu pripominku.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Mesires *thumbs up*

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Pozor MFSL-mobile fidelity sound lab nedělá XRCD.Což je výmysl JVC.O MFSL jsem četl ,že je děláno na speciálním záznamovém systému osazeném kompletně lampami.Bylo to v nějakém HighEnd Reportu.XRCD mně nepřesvědčilo a MFSL má pouze některé věci dobré.Teď mi ukázal Ciba jedno vydavatelství a to bylo také dobré-M A recordings.Nahráváno na dva mikrofony-fantastický prostor-přesný.Je to boj a hledání. :D

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Carlosi, jednoduše a jinými slovy řečeno: ty tu nahrávku zkreslíš tak, aby se ti líbila.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

merhaut píše:Carlosi, jednoduše a jinými slovy řečeno: ty tu nahrávku zkreslíš tak, aby se ti líbila.
*thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Důležité je to, že se mu to líbí a nevydává to za jedinou pravdu... *thumbs up*
Hudba je o pocitech a náladách, takže proti gustu...
Já osobně bych do toho nešel.

Carlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carlos »

Carlosi, jednoduše a jinými slovy řečeno: ty tu nahrávku zkreslíš tak, aby se ti líbila.
Myslíš, že zkreslení zvuku je něco jako retuš fotek s modelkami, aby líp vypadaly než ve skutečnosti jsou. Možná! Kapely ve studiu taky nehrají všichni dohromady, ale většinou se snímají jednotlivě a teprve závěrečný mix z toho udělá studiovou nahrávku, která může dále procházet korekcemi. Je to složitý proces do kterého nikdo z nás nevidí. Nástroje se můžou softwarově "dobarvovat" a stejně tak i prostor a stereobáze. Každý zná co jsou korekce na zesilovači a i renomované značky je stále používají (McIntosh, Accuphase). Puritáni, vlastníci těchto komponentů můžou namítnou, že je mají "vynulované". Někdy bývá na zesilovači i automatické "zhutnění" - Loudness. Použitím techto korekcí dochází ke zkreslení nemýlím-li se. Kdo to na zesilovači má, určitě to někdy použil. Nechci to dál rozvádět ani nikomu vnucovat, cílem mého občasného remastru nikdy nebylo slyšitelné frekvenční zkreslení, ale pouze "povytáhnutí" dynamiky a brilance někdy fádního zvuku, případně odstranění šumové složky při vyšších hlasitostech. Nechme ale toto téma už být a raději se kochejme dále poslechem a diskutujme o těch nahrávkách, které si to zaslouží - tedy XRCD, MFSL, nebo LP.
Naposledy upravil(a) Carlos dne 18 črc 2008 12:40, celkem upraveno 1 x.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Carlosi, prostě máš hračku, a tak si hraješ.

Do "technických" úvah už se raději nepouštěj, elektro&spol. není tvá parketa, viz perly typu "automatické "zhutnění" - Loudness" anebo " "povytáhnutí" dynamiky" ...

Carlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carlos »

to merhaut:
Pane "hifi guru" zase poučujete? Běžte se bodnout někam, vy náfuko!

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Hrej si hrej, nezlob ...

Odpovědět