XRCD x MFSL x LP
Re: XRCD x MFSL x LP
Ad) Dead Can Dance SACD/CD remastery od Mobile Fidelity: CD vrstva je horsi nez puvodni originalni CD. Na prvni poslech imponujici, pozdeji spise obtezujici...
merhaut píše:Carlosi, prostě máš hračku, a tak si hraješ.
Do "technických" úvah už se raději nepouštěj, elektro&spol. není tvá parketa, viz perly typu "automatické "zhutnění" - Loudness" anebo " "povytáhnutí" dynamiky" ...
Carlos píše:to merhaut:
Pane "hifi guru" zase poučujete? Běžte se bodnout někam, vy náfuko!
Chlapci, chce to pokoru...
Jestliže Carlos si upraví nahrávku tak jak to cítí, to ještě neznamená, že nám vnucuje abychom dělali totéž. Já jej obdivuji, že to umí... Pro mne byla zlatá éra v době, kdy rádio mělo dva čudlíky: hlasitost a ladění. A přiznám se, že mnohdy mám pocit, že něco z toho co Carlos ovládá bych také použil...
To Merhaut: Jestliže připustíme, že do Hi-Fi patří i voodo udělátka (a já to připouštím), tak přiznejme Carlosovi právo použít software a hardware, který mi ostatní nepotřebujeme, ovládat neumíme, či z podstaty zamítáme. Čtu Vaše diskusní příspěvky rád, ale buďte vždy "nad věcí". Carlos má na úpravu nahrávek jiný názor než ty, tak mu neupírej právo jej publikovat. Máš "svou" pravdu, ale Carlos má taky "svou" pravdu, jako každý z nás má "svou" pravdu...
Aleska
Naprostý souhlas, lépe bych to nenapsal
Carlos
Myslím, že některým nahrávkám může menší úprava pomoci k lepší poslouchatelnosti. Máš zajímavé příspěvky, díky za ně
Naprostý souhlas, lépe bych to nenapsal
Carlos
Myslím, že některým nahrávkám může menší úprava pomoci k lepší poslouchatelnosti. Máš zajímavé příspěvky, díky za ně
- Mark Levinson
- Kontaktovat uživatele:
Aleska:Aleska píše:merhaut píše:Carlosi, prostě máš hračku, a tak si hraješ.
Do "technických" úvah už se raději nepouštěj, elektro&spol. není tvá parketa, viz perly typu "automatické "zhutnění" - Loudness" anebo " "povytáhnutí" dynamiky" ...![]()
Carlos píše:to merhaut:
Pane "hifi guru" zase poučujete? Běžte se bodnout někam, vy náfuko!![]()
![]()
Chlapci, chce to pokoru...![]()
Jestliže Carlos si upraví nahrávku tak jak to cítí, to ještě neznamená, že nám vnucuje abychom dělali totéž. Já jej obdivuji, že to umí... Pro mne byla zlatá éra v době, kdy rádio mělo dva čudlíky: hlasitost a ladění. A přiznám se, že mnohdy mám pocit, že něco z toho co Carlos ovládá bych také použil...
To Merhaut: Jestliže připustíme, že do Hi-Fi patří i voodo udělátka (a já to připouštím), tak přiznejme Carlosovi právo použít software a hardware, který mi ostatní nepotřebujeme, ovládat neumíme, či z podstaty zamítáme. Čtu Vaše diskusní příspěvky rád, ale buďte vždy "nad věcí". Carlos má na úpravu nahrávek jiný názor než ty, tak mu neupírej právo jej publikovat. Máš "svou" pravdu, ale Carlos má taky "svou" pravdu, jako každý z nás má "svou" pravdu...
Já myslel, že pravda je jen jedna. To je jako ta politická strana s třešničkama, oni mají tiskovinu "Naše Pravda"!!! A všichni přitom víme, že pravdu nemají a nikdy neměli.
Marku, to snad nemyslíš vážně. To bychom se mohli všichni vrátit "pod křídla jednoho muže", odkud jsme byli vyhnání jen proto, že on uznával pouze svoji pravdu a ne pravdu ostatních. Nevím kolik nás na tomto fóru je, ale každý bude mít na to jiný názor a každý bude mít tu svoji pravdu..., ale právě proto jsme se na tomto fóru sešli, abychom si o svém koníčku mohli říci vše, nejen to co se někomu hodí a líbí. Oba mají svůj kus pravdy a oba se nebáli ji veřejně říci. Rozhodneš koho budeme kamenovat, nadávat mu a vylučovat jej ?Mark Levinson píše:
Aleska:
Já myslel, že pravda je jen jedna. To je jako ta politická strana s třešničkama, oni mají tiskovinu "Naše Pravda"!!! A všichni přitom víme, že pravdu nemají a nikdy neměli.
-
merhaut
Ale já nemám nic proti tomu když si Carlos upravuje zkreslováním svoje nahrávky pro svou potřebu. Já ale jako elektrotechnik (byť mimo obor) brojím proti tomu, aby se - v rozporu s fakty a elementárními technickými poznatky - zde šířily nesmysly, například:
- podsunování, že se jedná o nějaké zlepšlování kvality zvuku a odstraňování nedostatků, přitom je z popisu jasné, že objektivně se jedná o zanesení různých typů zkreslení do signálu
- nepochopení typu "Někdy bohužel i renomované vydavatelské firmy (Chesky, Naim) mají hnusně "udělané" CD, je v nich šum, nahrávka není vyvážená, slabá." , kdy je jasné, že pisatel neví, co to je makrodynamika ani další jím používané termíny, atd.
- vymýšlení nesmyslů typu "automatické "zhutnění" - Loudness" ", "povytáhnutí" dynamiky" atakdále.
Jinými slovy, není možné šířít technické bludy a schovávat se za něco jako "já to tak slyším, takže mám svou pravdu". Tohle téma nemá nic společného se svobodou projevu, nebo hrami na pravdu, to je o rozlišení objektivní technické skutečnosti (pojmů) od subjektivních pocitů (dojmů).
Zopakuju: ať si Carlos hraje a upravuje, co jeho ucho unese, ať ale nevykládá technické nesmysly.
P.S. Já sám každému - komu radím něco k hifi - kladu na srdce, aby se řídil především svými pocity, já jako technik mu jen dodám základní informace k tomu, aby se nenechal zmást tím, či oním na první náslech líbivým. To je moje hifi filozofie.
- podsunování, že se jedná o nějaké zlepšlování kvality zvuku a odstraňování nedostatků, přitom je z popisu jasné, že objektivně se jedná o zanesení různých typů zkreslení do signálu
- nepochopení typu "Někdy bohužel i renomované vydavatelské firmy (Chesky, Naim) mají hnusně "udělané" CD, je v nich šum, nahrávka není vyvážená, slabá." , kdy je jasné, že pisatel neví, co to je makrodynamika ani další jím používané termíny, atd.
- vymýšlení nesmyslů typu "automatické "zhutnění" - Loudness" ", "povytáhnutí" dynamiky" atakdále.
Jinými slovy, není možné šířít technické bludy a schovávat se za něco jako "já to tak slyším, takže mám svou pravdu". Tohle téma nemá nic společného se svobodou projevu, nebo hrami na pravdu, to je o rozlišení objektivní technické skutečnosti (pojmů) od subjektivních pocitů (dojmů).
Zopakuju: ať si Carlos hraje a upravuje, co jeho ucho unese, ať ale nevykládá technické nesmysly.
P.S. Já sám každému - komu radím něco k hifi - kladu na srdce, aby se řídil především svými pocity, já jako technik mu jen dodám základní informace k tomu, aby se nenechal zmást tím, či oním na první náslech líbivým. To je moje hifi filozofie.
merhaut:
"Já jenom já vám můžu poradit. Víte kdo jsem? No přece ELEKTROTECHNIK (byť mimo obor), jenom já dodám ty základní a správné informace....... V nahrávce je šum? To není šum! J vám to technicky zdůvodním: laborujte s kabely, kupte si lepší přehrávač, upravte si akustiku poslechové místnosti, neopovažte se korigovat zvuk, to je cesta do pekel! Nevěřte svým uším, věřte mě, snažím se vás vést tím jediným správným směrem, to vám kladu na srdce. Jinými slovy, není možné šířít technické bludy a schovávat se za něco jako "já to tak slyším, takže mám svou pravdu". Nepouštějte se do technických rozborů, protože jenom já tomu rozumím, vy ostatní jste pouze outsideři. Já jako technik dodám základní informace k tomu, aby jste se nenechali zmást tím, či oním na první náslech líbivým. To je moje hifi filozofie. Už víte kdo já jsem? Přece pan "merhaut", ten co píše do Sparku, ten co se zná s Karlem Balčirákem,Jiřím Černým a každým kdo něco znamená. Ten co pořádá spoustu nejenom hi-fi akcí na zlínsku. Jste všichni zváni, vysvětlím vám vše co se týká hi-fi, vysvětlím vám co je to makrodynamika,vysvětlím a na grafu předvedu chování zvukové křivky při použití funkce Loudness.To co slyšíte vlastně neslyšíte. Je to totiž jinak než si myslíte. Udělám vám názorný a kompletní rozbor zvukových nahrávek i s dvouhodinovou přednáškou. Jenom si prosím vás nehrajte a nevykládejte nesmysly, když tomu stejně nerozumíte. Snažte se mě prosím pochopit, myslím to s vámi dobře, věřte mi!"
"Já jenom já vám můžu poradit. Víte kdo jsem? No přece ELEKTROTECHNIK (byť mimo obor), jenom já dodám ty základní a správné informace....... V nahrávce je šum? To není šum! J vám to technicky zdůvodním: laborujte s kabely, kupte si lepší přehrávač, upravte si akustiku poslechové místnosti, neopovažte se korigovat zvuk, to je cesta do pekel! Nevěřte svým uším, věřte mě, snažím se vás vést tím jediným správným směrem, to vám kladu na srdce. Jinými slovy, není možné šířít technické bludy a schovávat se za něco jako "já to tak slyším, takže mám svou pravdu". Nepouštějte se do technických rozborů, protože jenom já tomu rozumím, vy ostatní jste pouze outsideři. Já jako technik dodám základní informace k tomu, aby jste se nenechali zmást tím, či oním na první náslech líbivým. To je moje hifi filozofie. Už víte kdo já jsem? Přece pan "merhaut", ten co píše do Sparku, ten co se zná s Karlem Balčirákem,Jiřím Černým a každým kdo něco znamená. Ten co pořádá spoustu nejenom hi-fi akcí na zlínsku. Jste všichni zváni, vysvětlím vám vše co se týká hi-fi, vysvětlím vám co je to makrodynamika,vysvětlím a na grafu předvedu chování zvukové křivky při použití funkce Loudness.To co slyšíte vlastně neslyšíte. Je to totiž jinak než si myslíte. Udělám vám názorný a kompletní rozbor zvukových nahrávek i s dvouhodinovou přednáškou. Jenom si prosím vás nehrajte a nevykládejte nesmysly, když tomu stejně nerozumíte. Snažte se mě prosím pochopit, myslím to s vámi dobře, věřte mi!"
Naposledy upravil(a) Carlos dne 20 črc 2008 17:18, celkem upraveno 1 x.
Takže máme dvě odpovědi a obě dvě uražené..., co s tím uděláme ?
- Filip Kolinsky
- Kontaktovat uživatele:
Každý má svůj pohled. Myslím, že by na to mělo být vytvořeno nové vlákno. Tato výměna pohledů by si to zasloužila. Přeci jen zde jde o srovnávání různých formátů (XRCD x MFSL x LP).
Já jakožto laik nevím pořádně co je mikro (vlnka) ani makro (obchod), proto navrhuji, že by mohl merhaut pro neznalce udělat nějakou osvětu, abychom byli částečně IN a mohli tak lépe orientovat v nejenom v jeho příspěvcích, ale i námi poslouchanými nahrávkami. Díky předem.
Tedy dle mého soudu, jakákoliv úprava nahrávky z jakéhokoliv nosiče, je pouhou úpravou, nebo-li zreslením a není důležité, zda se k tomu použije nějaký software, nebo příslušné korekce na předzesilovači.
Carlosovo úpravy nevidím jako bezpředmětné, ale nenazýval bych je remasterem. Remastery se, předpokládám, dělají z původních mástrů. Myslím si, že nejde ani o zlepšování, či zhoršování, jde jen pouze o „jakousi úpravu“, která může nahrávce pomoci. Podobný proces, postup používají ti, kteří si do jedniček a nul převedli své nahrávky z analogových zdrojů a než si je vypálili na nosič, něco přidali, něco ubrali a dle jejich soudu provedli „pročištění“ nahrávky.
Co napsal mesires, myslím, že to jasně vypovídá.
Já jakožto laik nevím pořádně co je mikro (vlnka) ani makro (obchod), proto navrhuji, že by mohl merhaut pro neznalce udělat nějakou osvětu, abychom byli částečně IN a mohli tak lépe orientovat v nejenom v jeho příspěvcích, ale i námi poslouchanými nahrávkami. Díky předem.
Tedy dle mého soudu, jakákoliv úprava nahrávky z jakéhokoliv nosiče, je pouhou úpravou, nebo-li zreslením a není důležité, zda se k tomu použije nějaký software, nebo příslušné korekce na předzesilovači.
Carlosovo úpravy nevidím jako bezpředmětné, ale nenazýval bych je remasterem. Remastery se, předpokládám, dělají z původních mástrů. Myslím si, že nejde ani o zlepšování, či zhoršování, jde jen pouze o „jakousi úpravu“, která může nahrávce pomoci. Podobný proces, postup používají ti, kteří si do jedniček a nul převedli své nahrávky z analogových zdrojů a než si je vypálili na nosič, něco přidali, něco ubrali a dle jejich soudu provedli „pročištění“ nahrávky.
Co napsal mesires, myslím, že to jasně vypovídá.
mesires
Ovsem, to ze se ti to vice libi nerika nic o hifi, spise naopak. To co na te nahravce neni uz nevydolujes, muzes pouze upravit to, co tam je. A celym timto procesem se asi jeste dalsi spousta informaci ztrati.
-
merhaut
Na přiblblé infantilní osobní výpady neodpovídám, signalizují, že komusi došly argumenty ...
Úroveň znalostí elektrotechniky je na tuzemských hifi fórech natolik rozmanitá - od těch co ani neznají ohmův zákon, až po tuzemské oborové konstruktérské a akademické špičky - že nelze provést žádnou plošnou osvětu. Pomoci a vysvětlit se dá jedině adresně a tématicky ad hoc, shora dolů.
Pro zvídavé - se znalostí základní používané terminologie - přidám pár odkazů na téma mastering z Muzikusu:
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... ezen~2002/
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... eden~2007/
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... eden~2006/
Úroveň znalostí elektrotechniky je na tuzemských hifi fórech natolik rozmanitá - od těch co ani neznají ohmův zákon, až po tuzemské oborové konstruktérské a akademické špičky - že nelze provést žádnou plošnou osvětu. Pomoci a vysvětlit se dá jedině adresně a tématicky ad hoc, shora dolů.
Pro zvídavé - se znalostí základní používané terminologie - přidám pár odkazů na téma mastering z Muzikusu:
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... ezen~2002/
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... eden~2007/
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... eden~2006/
- Filip Kolinsky
- Kontaktovat uživatele:
To mě moc nepotěšilo, avšak zcela chápu.
- Mark Levinson
- Kontaktovat uživatele:
To Aleska:
To jsme se špatně pochopili. Názory ostatních členů já respektuji a uznávám, že jich může být i víc (názorů), ale pravda je jen jedna, ne?
To jsme se špatně pochopili. Názory ostatních členů já respektuji a uznávám, že jich může být i víc (názorů), ale pravda je jen jedna, ne?
Mně to také nepotěšilo, ale nechápu. Carlos nepoužívá nic jiného než to ukazují citace z Mezikusu. Dělá je pro své potěšení a nikomu je nevnucuje - jenom o jejich použití informoval. Bohužel mi reakce na jeho snahu připomínají mé počátky na fóru, z něhož jsme byli vyobcováni: Skoro jsem byl ukamenován, že jako primární zdroj hudby používám PC ! Kdybych napsal HTPC, tak jsem možná byl v té době opěvován za něco nového (to bych byl IN). Každý má svůj vývoj, já jsem se od LP dostal k CD, později k videu 7.1 zvuk, dnes zpět ke stereu a zítra (velice pravděpodobně) opět k LP. Ale na PC přesto nezanevřu, protože jak o mně říká Dadaft, jsem líný...Filip Kolinsky píše:To mě moc nepotěšilo, avšak zcela chápu.
Tato filozofická otázka trápí lidstvo od té doby, co je. A nikdo ji nevyřešil, protože co názor, to i osobní pravda nositele názoru. Všimni si, máme zde dva názory a také dvě pravdy. A nikdo z nás nedokáže říci, která pravda je ta pravá. A navíc, co když (budeme-li pokládat jednu z nich za pravdu pravdivější) tato pravda za X let nebude platit ? Všechny diktatury začly jednou, jedinou pravdou. Všechny války začly jednou jedinou pravdou, každé politické hnutí má tu svoji jedinou pravdu, o náboženství raději pomlčím...Mark Levinson píše:To Aleska:
Myslím,že jsme zde s tou diskusí off topic jen trošičku,protože se pořád naštěstí motáme kolem kvality nahrávek.
Merhautovi děkuji moc,že sem hodil ty odkazy na články v Muzikusu,protože pro mnoho lidí zde jsou hodně osvětlující a poučné.
Přesto se nemohu zbavit dojmu,stejně jako Aleška,že podle těchto článků skutečně Carlos doma provádí pro svou potřebu jakýsi ,,primitivní zjednodušený remastering''čistě podle své a pro svou aparaturu a na svém ,,amaterském zařízení''(ale co my víme,co má doma,že?
)ze svých subjektivně špatných CD,aby pro něj byly poslouchatelnější.Jestli to nazveme zkreslováním je celkem jedno,protože jak lze pochopit z uvedených odkazů Mastering vlastně taky není nic jiného,než profesionálně prováděné zkreslování(přizpůsobování)původního studiového mixu,aby se líbil výsledný produkt při poslechu doma a lze ho udělat dobře nebo i mizerně.A přístroje a nástroje při něm používané jsou rovněž ze svých principů jen elektronická a softwarová udělátka,které signál zkreslují(ovlivňují)i když profesionálně
,tak aby nás nahrávka zaujala a zalíbila se nám.Proto ,aby se to nezmršilo tak,že to bude pro spoustu lidí neposluchatelné, je třeba právě toho citlivého a zkušeného přístupu(10 let praxe zvukaře
-no je vidět,že někteří by potřebovali asi 50
),ale to ještě nevylučuje aby si s tím někdo doma nehrál a nepokoušel se o nějakou úpravu k obrazu svému a aby se mu to i někdy nepovedlo k uspokojivému výsledku i když je amatér.
Merhautovi děkuji moc,že sem hodil ty odkazy na články v Muzikusu,protože pro mnoho lidí zde jsou hodně osvětlující a poučné.
Přesto se nemohu zbavit dojmu,stejně jako Aleška,že podle těchto článků skutečně Carlos doma provádí pro svou potřebu jakýsi ,,primitivní zjednodušený remastering''čistě podle své a pro svou aparaturu a na svém ,,amaterském zařízení''(ale co my víme,co má doma,že?
Přes řeku do stínu stromů.
-
merhaut
To je pánové právě ten laický pohled, že to je to samé ... když držím v ruce skalpel já a doktor, je to taky to samé?
Posté opakuju, ať si Carlos hraje se svýma CD a popisuje jak se mu ty úpravy moc a moc líbí - jakmile si ale začne hrát s technickýma termínama, tak holt zase nastoupím ...
P.S. Hlavně tu prosím "nefilozofujte" o pravdách ...
Posté opakuju, ať si Carlos hraje se svýma CD a popisuje jak se mu ty úpravy moc a moc líbí - jakmile si ale začne hrát s technickýma termínama, tak holt zase nastoupím ...
P.S. Hlavně tu prosím "nefilozofujte" o pravdách ...