jsem nemilosrdný hrobař.
jsem hrobař HiFi - toho největšího podvodu v dějinách reprodukované hudby, byznysu bez jakéhokoliv ručení a ohledů.
jsem hrobař hifi, kde jde jen čistě o peníze. ale nenechte se splést! tím se nikdy neříkalo, že za víc peněz je naprosto jistě víc muziky. jde čistě o prachy - ale ty v našich kapsách. žádné jiné.
jsem radostný hrobař.
a jsem věrozvěst zmrtvýchvstání.
jeho jméno je STEREO.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Syčák
několik lidiček mne už s vrozenou ohleduplností upozornilo, že jsem možná naletěl tvému nesmírně nevkusnému a hrubému humoru.
ale já ti věřím Syčáku. myslím, že je jen trošku zmátl tvůj nick, a co a odkud jsi...
já bych řekl, že jsi někde nějak skutečně uslyšel to, o co tady jde. a je to něco, před čím blednou i ty největší bedniska s největšími basáky. spíš se mi líbí, jaks úplně v klidu zametl s tím, co bylo do teď tvým erbovním. jo. nejsme prostě všichni stejní.
a já vím dobře, co jsi zaslechl. ve Sterophile o tom mluví už dvacet let, jenže když jim došlo, že tzv. hifi nemá s prostorovým zvukem nic společného, byl už J. Gordon Holt za zenitem, a nikdo jiný tam na to nemá. ale i oni vědí, že ne 2, 3, 5, 6, 7 + 1 beden, případně 1 nebo 2 suby, ale že 4 bedny jsou správně!! jenže kvadro už je mrtvé, takže sakra jak?
ale i kdyby jsi byl syčák Syčáku, je to přece úplně jedno. jsem velký kluk, jdu si za svým. s prázdnou držím kušnu a krok. nečekám, že ti druzí jsou ještě horší než já, a nemají nic než blafy, ani že mi dojde karta až když už je všechno vsazeno. nedojde. oddělení pohádek je na jiném patře...
píšeš, že jsi na začátku cesty. co malá zkratka?
pokud jde o komponenty (a subkomponenty), tak bez výškáče, co dokáže pořádně hrát i do stran, to budeš mít těžké. a to, co neumí středy (dnes skoro všechno - od beden až k dispre) není k ničemu. na basreflexy a hroty pod stojany zapomeň.
cílem je nejčistší symetrie. ne nějaká lhostejně obecná, bajočko...
na tomhle obrázku jsou bedny určitě symetricky:

ale hrát to nebude. možná to bude mít jistou "hloubku", ale to bude jen stejně placatý zvuk jako jindy vylepený na stěně za bednama, tentokrát jen ta stěna bude prostě trošku dál.
a to nás přece NEzajímá.
taky nemůžeš myslet, že je něco a něco třeba jiného. je to systém. pohyb nebo změna jedné části ty ostatní nenechají v klidu.
předpokládejme, že máš všechno materiální k dispozici.
teď tenhle obrázek:

tenhle systém je velmi pružný. vyjděme z klíčových bodů - průsečíků spojnic rohů a poloviny protilehlých stran poslechového prostoru. vždycky z nich je třeba vyjít (bílá). je několik způsobů, jak zajistit, aby výsledkem snažení nebyl jen totální chaos. je třeba důsledně oddělit oba páry beden a oba kanály. kdyby se to všechno nekontrolovaně míchalo, byl by to akorát ten slavný "diskozvuk". ale nejde s bednama prostě hýbat, jak nás zrovna napadne. musí to být pod kontrolou. aby se nesmíchal přímý zvuk předních a zadních beden (miliontý odraz už nás trápit nemusí) ani kanály (tj. aby jsme poslouchali stereo), je jeden pár otočený, takže z něj nic směrového přímo nemůžeme slyšet, a ke kontrole kanálů použijme třeba malou fintu: když začneme v naší konfiguraci pohybovat bednami směřovaným (třeba) podélně po spojnici příčné, za chvíli máme spárované vždy dva rozdílné kanály, a to tak, že jsou invertní - viz zelená. takže je to ošéfované...
bohužel se nám rozhodila symetrie vůči čelní/zadní stěně. rytmus by byl v háji. ale tohle se dá v klidu řešit - můžene třeba dostat bedny do vzájemně pravoúhlého uspořádání, nebo třeba jen celou sestavu pootočit...
a pak si zapsat: milý deníčku, jsem tak šťastný! celý život je jako rozkvetlá louka. dnes se to konečně stalo!

a bylo to v 3D!!!
je dobré si všimnout, že se celá poslechovka o poznání uvolnila a tak nemusíme poslouchat s hradbou beden před očima...