....no, na 40Hz jsem ještě "rovný"....
Ano, parametry mohou být papírově takové jak uvádíš. Nevím co máš v současnosti za bedny, ale reprobeden, co papírově vyzáří 40 Hz je spousta a to již od "minibudek" či Tesco Low-Endu, protože
papír snese všechno. Jde jen a jen o to, jak a v jaké kvalitě to vyzáří. Prakticky jsi narazil na "
jádro pudla" nekonečného sporu zastánců stojanovek a BK. Jak říkám, velkou basu malým reproduktorem nevyzáříš, o velkém bubnu ani nemluvě. Všimni si, že na fórech jako je Slovanet či Audioweb se neustále vedou diskuse o optimálních průměrech jednotlivých reproduktorů v bedně. Ty diskuse nejsou pro srandu králíkům, ty jsou kvůli výsledné kvalitě zvuku. Prostě ke každému kmitočtovému pásmu musí být optimální velikost reproduktoru.
...ano, lokalizovat ten nízký tón je problém, protože on lokalizovat vlastně nejde...
Ale jde - jde jen a jen o to, v jaké hlasitosti posloucháš. Při té obvyklé (pro mne i pro tebe) je jeho lokalizace skutečně nemožná. Jak jsem již psal, vytáhl jsem hlasitost výše než je u mne obvyklé, a je nádherně lokalizovatelný, protože již není zamaskován ostatními tóny - a to mám dva basáky 8" v bedně (druhý jako 0,5 pásmo). Je vzadu, vlevo, protože je velký a někam se vejít musí. Není tvořen synchroními údery paliček do středů všech bubnů jak píšeš, ty ostatní bubny hrají stále to své, on se jen přidává.
Vím, že mé tvrzení o jeho lokalizavatelnosti možná vyvolá rozhořčené výkřiky o tom, že kmitočty asi od 170 Hz dolů jsou vnímány nesměrově, ale lokalizovatelný je. Moje Philipsy FB860 jsou toho (při vyšší hlasitosti a ne tzv. koncertní) příkladem.