dadaft
Re: dadaft
Dadafte
Přeji hodně štěstí při hledání CZ/SK konstruktéra, který zrealizuje tvé know-how
Na tu světovou premiéru se také těším.
Přeji hodně štěstí při hledání CZ/SK konstruktéra, který zrealizuje tvé know-how

Na tu světovou premiéru se také těším.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To se může stát. Buď prosím konkrétní, v čem přesně je můj poslední komentář úplně mimo mísu.
Pravdou je přesně pravý opak, NHT SuperOne jsou na výškách extrémně směrové. Graf je z měření NHT SuperTwo, což je kompletní SuperOne (stejné rozměry, stejné reproduktory, stejný vnitřní objem, stejná výhybka, stejná konstrukce) s podstavěným basovým modulem.

Měl jsi Sound Gardeny doma, že jejich zvuk hodnotíš jako hrůza, nebrat? Chápeš vůbec, jak propastný a neporovnatelný rozdíl je, když vytvoříš bipolár z běžných velmi levných beden konstruovaných pro vyzařování dopředu a bipolárů s kvalitníma reproduktorama a ozvučnicí, díky které, které vyzařují zvuk v 360°?
No, viz výše....
Hodně štěstí při tvých hrátkách.
Filmy s Jackem Nicholsonem mám moc rád. Pošťák, který vždy zvoní dvakrát ti přivezl nový gramofon a jistě nestačil zírat. Pacienty z Přeletu nad kukaččím hnízdem nám předvádíš v přímém přenosu. Při sledování tvého vývoje za poslední měsíce, se obávám poměrně rychlé progrese duševní choroby. Smutné.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
prelepit vsechny menice a to teprve bude prulom ... prasek byl ?
Jo, to odstavení výškáče moc nepomohlo, ale to je fuk, hodně se to zlepšilo ustavením na šířku, čert ví proč, i když jsem se teď pár dnů snažil, některé věci nejsem pořád schopen vysvětlit...
No,
na každý pád teď už je kvalita natolik dobrá, že není proč se držet ve stínu (i když pořád tak 50% možného), a v listopadu bych udělal pár prvních poslechů.
Takže pokud má někdo zájem poslechnout si bedny, které pracují ne klasicky s levým a pravým kanálem, ale se součtovými a rozdílovými signály, tak jak to kdysi chápal Alan Blumlein (shuffling), stačí napsat soukromou zprávu a domluvíme se. Bydlím v Ostravě.
Mám jen dvě podmínky --
1/ žádné skupinky, jen jednotlivci
2/ napíšete sem, co jste slyšeli a jak to hrálo
Poslouchat se bude: Spotify --> PC se základovou deskou MSI H310M PRO-M2 jako streamer --> 5m no name usb prodlužovačka z Alfacompu --> usb dac Audioquest DragonFly Black --> signálový kabel Monacor SuperHyperPecka120Kč/ks --> amp NAD C 368 hybrid digital --> zdvojený reprokabel Kimber KWIK16 --> diy wide-stereo bi-polární monitory alá dadaft, základem 4ks NHT SuperOne
Udělal jsem asi hodinový výběr, na kterém možnosti beden vyniknou, což znamená jen nějaké dvě tři povedené rockové písničky, ALE HLAVNĚ komorní a symfonická hudba (Haydn, Debussy, Šostakovič, Bates, Bianchi, Deutsch, Lindberg, Applebaum, Brittelle), no a samozřejmě Spirituál Kvintet (ti přijdou osobně).
Dál už na přání...
No,
na každý pád teď už je kvalita natolik dobrá, že není proč se držet ve stínu (i když pořád tak 50% možného), a v listopadu bych udělal pár prvních poslechů.
Takže pokud má někdo zájem poslechnout si bedny, které pracují ne klasicky s levým a pravým kanálem, ale se součtovými a rozdílovými signály, tak jak to kdysi chápal Alan Blumlein (shuffling), stačí napsat soukromou zprávu a domluvíme se. Bydlím v Ostravě.
Mám jen dvě podmínky --
1/ žádné skupinky, jen jednotlivci
2/ napíšete sem, co jste slyšeli a jak to hrálo
Poslouchat se bude: Spotify --> PC se základovou deskou MSI H310M PRO-M2 jako streamer --> 5m no name usb prodlužovačka z Alfacompu --> usb dac Audioquest DragonFly Black --> signálový kabel Monacor SuperHyperPecka120Kč/ks --> amp NAD C 368 hybrid digital --> zdvojený reprokabel Kimber KWIK16 --> diy wide-stereo bi-polární monitory alá dadaft, základem 4ks NHT SuperOne
Udělal jsem asi hodinový výběr, na kterém možnosti beden vyniknou, což znamená jen nějaké dvě tři povedené rockové písničky, ALE HLAVNĚ komorní a symfonická hudba (Haydn, Debussy, Šostakovič, Bates, Bianchi, Deutsch, Lindberg, Applebaum, Brittelle), no a samozřejmě Spirituál Kvintet (ti přijdou osobně).
Dál už na přání...
dadaft, zaregistroval si toto?
- http://www.theabsolutesound.com/article ... aker-line/
- https://patents.google.com/patent/US10327086B2/en
- http://www.theabsolutesound.com/article ... aker-line/
- https://patents.google.com/patent/US10327086B2/en
Miero -------- Hm, docela se to tomu co mám podobá. Docela dost. Jen si myslím, že jsem ještě lepší, protože nepotřebuju ty filtry. A pravý úhel je pravý úhel.
Tak jsem si přečetl ten patent
https://patents.google.com/patent/US10327086B2/en
a je to do puntíku to samé, co tady razím::
v levé bedně je k levému kanálu přimíchaný invertovaný, mírně zpožděný a frekvenčně upravený pravý kanál
a naopak.
U Polk Audia je to ovšem na profesionální úrovni a vše propočítané.
U mě jde o živelný pokus omyl systém, kdy jsou vlastnosti toho přídavného kanálu určované směrovostí použitých repráků, natočením celé bedny vzhledem k posluchači a umístěním vůči poslechovému prostoru --- což je dohromady extrémně komplikované, i když zvuk pak stojí zato....
Bravo Polk Audio!
https://patents.google.com/patent/US10327086B2/en
a je to do puntíku to samé, co tady razím::
v levé bedně je k levému kanálu přimíchaný invertovaný, mírně zpožděný a frekvenčně upravený pravý kanál
a naopak.
U Polk Audia je to ovšem na profesionální úrovni a vše propočítané.
U mě jde o živelný pokus omyl systém, kdy jsou vlastnosti toho přídavného kanálu určované směrovostí použitých repráků, natočením celé bedny vzhledem k posluchači a umístěním vůči poslechovému prostoru --- což je dohromady extrémně komplikované, i když zvuk pak stojí zato....
Bravo Polk Audio!
Ty si to vymyslel a oni Ta obehli. Maju už na to aj vylepšený patent. Cítaju Tvoje vlákna o HIFI a zdokonalili dokonalé. 

dadaft píše: ↑04 říj 2019 12:55Jste úplně mimo mísu pánové, jen to nevíte, ale díky za reakce.
Na jaře jsem slíbil světovou premiéru svého systému, už se to blíží, je to otázka pár dnů............
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-----------------------------------
Tak gramec je doma.
Ale o tom až potom.
Hlavně mě zajímalo, co bude na zvuk říkat nezávislý posluchač. Chlápek, který mi ho přivezl.
Měl jsem ty bi-poláry postavené u kratší zdi. A problém byl, že ty NHT SuperOne, ze kterých jsem je poskládal, jsou jednak dost živé na výškách, a jednak opravdu minimálně směrové, takže hrajou stejně i pod velkým úhlem. A to nedělalo dobrotu.
Jen jsem netušil, jak moc to bude vadit někomu, kdo není na tenhle typ beden zvyklý.
A podle výrazu chlapíka to vadilo dost (tušil jsem to) - on sice nebyl schopen říct, co přesně je špatně, ale ve tváři mu to bylo vidět jasně...
Musel jsem s tím něco udělat.
A tak jsem přesunul bedny na šířku a zkusil něco, co bych nazval "Linkwitzova finta" --- on sám to použil u svých Watson SEL. Výškáče přídavného páru jsou teď zakryté lepenkou a mlčí (nechtěl jsem je odpojit, ovlivnilo by to celou výhybku). Není to úplně ideální, protože teď už ty bedny nehrajou na obě strany stejně a při směrovějších výškáčích to u mé konstrukce ani není zapotřebí. Nicméně v tomto konkrétním případě základových beden NHT to velmi pomohlo.
Jsou to teď vlastně někde od 3 kHz klasické bedny, pod 3 kHz bi-poláry.
A pomohlo i to nové ustavení. Ukazuje se, že tyhle bedny můžou být v poslechovém prostoru umístěné jen jedním jediným, dost nepraktickým způsobem.
Ale to je asi z negativ vše.
Teď už systém týden poslouchám a jsem prostě nadšený. Hraje to jako z praku. NAD C 368 je sice na můj vkus až příliš "pravdivý" zesák, takže některé nahrávky nejsou nic moc, ale jinak je systém až božsky muzikální, s měkoulinkým, rytmickým a melodickým basem. A samozřejmě prostor, jak pravolevý, tak předozadní, je jiná liga než u běžného sterea. O 50% větší šířka poslechového úhlu je zkrátka znát...
Je to přesně jak píše Linkwitz u svých Watson SEL - obzvlášť nahrávky na tzv. spaced-pair stereo mikrofon jsou fantastické.
Hraje to ještě o mnoho líp, než jsem čekal, vzhledem k hodně levným základovým bednám.
Ale mně samotnému tenhle systém teď naplno dokázal, že je správný.
Tohle je průlom v bi-polárních bednách.![]()
V podstatě se na nich navíc jednoduše dají simulovat různé dosud používané bi-polární konstrukce a ukázat, co se děje. Třeba tu klasickou, kde každá bedna hraje dopředu i dozadu totéž, jak to má třeba Sroll. Hrůza. Nebrat. Vždyť si uvědomte, jak musí své poslechové prostory doslova vycpávat molitanem, aby nebyly slyšet všechny ty nedobré artefakty téhle konstrukce. Systém ala Bose je o něco lepší, ale ve srovnání s tím mým taky totální humáč...
Co dál?
Až se nasbírají nějaké ohlasy, bez toho by to samozřejmě nešlo, pokusím se oslovit nějakého českého konstruktéra beden, jestli by do toho nešel. Spousta věcí je totiž jasných a vím o tom hodně, ale nějaké otazníky pořád jsou a já zkrátka jednak neumím postavit bednu a jednak na to nemám zdravotně...
Prostě někoho, koho už nebaví dělat dokolečka totéž a chtěl by se stát součástí něčeho nového.
---------------------------
No a co gramofon?
Vypadá nádherně. Je v tom něco magického, když se vinyl točí na talíři... Bohužel zatím ale nemám žádné dobré LP.![]()
Takže k systému už jen dokoupím digitální transport, protože jsem bohužel přišel i o poslední přehrávač (nějaký BDP, ty od Yamahy myslím budou stačit)) a to bude asi všechno.
2 dadaft
Je to presne to isté ako efekt"wide", ktorý sa hojne používal v prenosných stereo prijímačoch na umelé rozšírenie stereobázy.. Signál jedného kanálu sa invertovaný a zoslabený primieša k druhému kanálu. V tých prijímačoch sa to robilo pomerne jednoducho a elektronicky.
V tom "patente" sa to robí pasívne až za výstupom z konca a zmiešava sa to až ako akustický signál, takže sú potrebné dve nezávislé stredovýškové sekcie na každej strane, jedna pre hlavný kanál a druhá, umiestnená na vonkajšej vzdialenejšej strane boxu, pre invertovaný( prepólovaním reproduktorov) druhý kanál. A to "oneskorenie" je dané len rozdielom vzdialeností k uchu poslucháča. To kmitočtové obmedzenie je tým, že pre invertovaý signál sa nepoužíva aj basové pásmo, pretože tam to nemá význam. Je to ukážka ako zložito a draho robiť na austickej strane efekt, ktorý sa dá pomerne veľmi jednoducho a oveľa lacnejšie urobiť elektronicky, pri prehrávaní z počítača ešte v digitálnej doméne , nejakým pluginom do prehrávača.. O tom je celý patent.
Je to presne to isté ako efekt"wide", ktorý sa hojne používal v prenosných stereo prijímačoch na umelé rozšírenie stereobázy.. Signál jedného kanálu sa invertovaný a zoslabený primieša k druhému kanálu. V tých prijímačoch sa to robilo pomerne jednoducho a elektronicky.
V tom "patente" sa to robí pasívne až za výstupom z konca a zmiešava sa to až ako akustický signál, takže sú potrebné dve nezávislé stredovýškové sekcie na každej strane, jedna pre hlavný kanál a druhá, umiestnená na vonkajšej vzdialenejšej strane boxu, pre invertovaný( prepólovaním reproduktorov) druhý kanál. A to "oneskorenie" je dané len rozdielom vzdialeností k uchu poslucháča. To kmitočtové obmedzenie je tým, že pre invertovaý signál sa nepoužíva aj basové pásmo, pretože tam to nemá význam. Je to ukážka ako zložito a draho robiť na austickej strane efekt, ktorý sa dá pomerne veľmi jednoducho a oveľa lacnejšie urobiť elektronicky, pri prehrávaní z počítača ešte v digitálnej doméne , nejakým pluginom do prehrávača.. O tom je celý patent.
to dadaft: poslal jsem SZ