Rozehrávání zesilovače
Re: Rozehrávání zesilovače
V tomto ringu má mé sympatie Aretax.Boxer by se měl raději utkat s nadprůměrnými bratry Kličkovými.
Aniž by měl nejmenší chuť se zapojovat do další zdejší nesmyslné hádanice, tak jen technická poznámka k té myšlence výroby levných kabelů .. Myslím, že se snad shodneme na tom, že
1/ kabel je zařízení jednoduché, až primitivní.
2/ pokud dva kabely hrají s danou sestavou přístrojů nebo reprosoustav odlišně, je to proto, že se liší v některých fyzikálních parametrech (moc jich není a jejich hodnoty jsou taky malé - viz bod 1)
Z toho logicky vychází, že pokud nějaké odlišnosti ve zvuku jsou, tak jsou dané tím, jak si parametry kabelu "sednou" s přístroji, které propojují (a taky se sluchem a požadavky daného posluchače).
Pokud to tak funguje (a opravdu nevím jak jinak by to mělo fungovat), tak musí být celkem fuk, jestli je kabel za par stovek a nebo za pár desitek tisic, ale podstatné je to sladění parametrů. Tj. superdrahý kabel sice může s danou sestavou hrát líp, ale stejně tak může pasovat hůř než jiný, třeba naopak super levný.
A i kdyby platilo (a pochybuju o tom, protože vždycky je něco za něco), že čím dražší kabel, tím má měřitelně menší odpor, kapacitu, indukčnost a lepší stínění, bylo by to zárukou toho, že bude v dané sestavě určitému posluchači i poslechově víc vyhovovat ??
Nejde teda spíš o to, mít prostě na výběr z více kabelů různé konstrukce nebo z odlišných materiálů a z nich si vybrat co sedne nejlíp ?
2/ pokud dva kabely hrají s danou sestavou přístrojů nebo reprosoustav odlišně, je to proto, že se liší v některých fyzikálních parametrech (moc jich není a jejich hodnoty jsou taky malé - viz bod 1)
Z toho logicky vychází, že pokud nějaké odlišnosti ve zvuku jsou, tak jsou dané tím, jak si parametry kabelu "sednou" s přístroji, které propojují (a taky se sluchem a požadavky daného posluchače).
Pokud to tak funguje (a opravdu nevím jak jinak by to mělo fungovat), tak musí být celkem fuk, jestli je kabel za par stovek a nebo za pár desitek tisic, ale podstatné je to sladění parametrů. Tj. superdrahý kabel sice může s danou sestavou hrát líp, ale stejně tak může pasovat hůř než jiný, třeba naopak super levný.
A i kdyby platilo (a pochybuju o tom, protože vždycky je něco za něco), že čím dražší kabel, tím má měřitelně menší odpor, kapacitu, indukčnost a lepší stínění, bylo by to zárukou toho, že bude v dané sestavě určitému posluchači i poslechově víc vyhovovat ??
Nejde teda spíš o to, mít prostě na výběr z více kabelů různé konstrukce nebo z odlišných materiálů a z nich si vybrat co sedne nejlíp ?
Ono to tedy není sranda. Kabel si sedne, pak se zahoří a už nesedíbh69 píše:Nejde teda spíš o to, mít prostě na výběr z více kabelů různé konstrukce nebo z odlišných materiálů a z nich si vybrat co sedne nejlíp ?

Presne tak to je. Všade som písal o dopasovaní vhodných káblov, nikde som nepísal o ich cene. Dokonca mám vlastnú skúsenosť, keď mi lacný kábel za 300€ pasoval lepšie, ako kábel za 1600€. Ako píšeš, všetko je to výlučne o impedancii, odpore a kapacite a zladení s výstupom prístrojov.bh69 píše:Aniž by měl nejmenší chuť se zapojovat do další zdejší nesmyslné hádanice, tak jen technická poznámka k té myšlence výroby levných kabelů .. Myslím, že se snad shodneme na tom, že
No, pokud se jedná jen o nějaký lacný za 300€, tak se nic až tak závažného neděje. Prostě ten lacný se ztrátou prodáš popř. rovnou vyhodíš, koupíš drahší a budeš doufat, že ten drahší bude sedět i po zahoření...JFI píše:Ono to tedy není sranda. Kabel si sedne, pak se zahoří a už nesedí

Je to s prepáčením nezmysel, impedančné pripôsobenie má význam vtedy, keď je vlnová dĺžka signálu porovnateľná s dĺžkou kábla, môžu vznikať odrazy (známi "duchovia" pri blbom zvode analógovej TV antény..). Pre audiosignál a kábel v dĺžke cca 1 m to určite neplatí ,je fyzika zo strednej školy...Je to len pokus o "odborné" odôvodnenie nejakých pocitov a chimér. Ak zmena kábla "rozhodí" skutočne počuteľne nejaký prístroj (čo musí byť možné aj merať..), tak je ten prístroj jednoducho vadný a treba ho vyhodiť alebo reklamovať, napr. mu vadí zmena zaťažovacej kapacity o 100pF alebo sériová indukčnosť pár uH. Potom mu bude vadiť aj pohyb v okolí alebo aj zmena teploty. Je to technika, žiadna alchýmia a hľadanie kameňa mudrcov, či sa to páči alebo nie.Ako píšeš, všetko je to výlučne o impedancii, odpore a kapacite a zladení s výstupom prístrojov.
známi "duchovia" pri blbom zvode analógovej TV antény.
Já mám pocit, že těch duchů se tu vyskytuje víc a víc i bez blbýho svodu TV antény.
Ak zmena kábla "rozhodí" skutočne počuteľne nejaký prístroj (čo musí byť možné aj merať..), tak je ten prístroj jednoducho vadný a treba ho vyhodiť alebo reklamovať
Fíha. To by bylo na smetisku přístrojů.
Já mám pocit, že těch duchů se tu vyskytuje víc a víc i bez blbýho svodu TV antény.
Ak zmena kábla "rozhodí" skutočne počuteľne nejaký prístroj (čo musí byť možné aj merať..), tak je ten prístroj jednoducho vadný a treba ho vyhodiť alebo reklamovať
Fíha. To by bylo na smetisku přístrojů.
Nie som taký optimista, to nehrozí. Budú sa predávať špičkové káble a kupovať ešte špičkovejšie, ktoré napr. odstránia (alebo pridajú, podľa vkusu toho ktorého súdruhaFíha. To by bylo na smetisku přístrojů.

A zcela určitě již (z výroby) dostatečně zahořené pane Bunto...BVa píše:...Budú sa predávať špičkové káble...

jen abych to uvedl na pravou miru - jsem spis skeptik a daleko vic verim na psychoakustiku (a to nemyslim vubec pejorativne !). Psal jsem, ze "pokud se zvuk lisi" (mineno pokud vubec), tak to muze byt dano jedine rozdilnosti parametru, ktere nijak neodpostatnuji astronomicke ceny za kabliky. Netvrdil jsem tim, ze se zvukove skutecne lisi, protoze maji (marginalne) odlisne parametry.
- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
To je tedy láce.aretax píše: lacný kábel za 300€

Len tak mimochodom , v ramci boja za vlastnu pravdu ste sa uz davno dostali mimo danu temu ........bady píše:Zdravím.
Chtěl jsem se zeptat jak dlouho trvá rozehrání/zahoření/ zesilovače a jakej to má konkrétně vliv na zvuk?
Díky.Pavel