(domácí high-end)Sluchátka vs reproduktory

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
Odpovědět
hřebík
Kontaktovat uživatele:

Re: (domácí high-end)Sluchátka vs reproduktory

Příspěvek od hřebík »

jj. A kromě aspektu předražených pozlátek (protože předražená "high-end" sluchátka teď evidentně letí a jsou komerčně zajímavá i pro výrobce): Pro řadu sluchátek není úplně snadné najít ideální zesilovač, který ukáže jejich plný potenciál (moje vlastní zkušenost se Sennheisery HD800 i Staxy 009 to povrzuje). A nejen zesilovač - soulad celé sestavy je důležitý... stará dobrá synergie. U repro asi platí něco podobného. Pokud tady tedy čtu o zkušenosti se sluchátky někde pouze u prodejce, bez uvedení zesilovače i dalších členů sestavy, neberu to úplně vážně. Na výstavách jsem sluchátka (často prezentovaná i oficiálním lokálním zastoupením) slyšel na dost neoptimálních sestavách... Celé toto vlákno je tedy často spíš právě "o tomhle" než o absolutním porovnání "sluchátka x repro v ideálně vyladěných sestavách". A úplně si nejsem jistý, kdo z nás má doma oba tyto světy dobře vyladěné současně.

Historik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Historik »

U mňa presne naopak. Odkedy mám HD800 a Burson Audio Conductor, tak sústredene počúvam hudbu iba na tejto zostave a na reproduktory a spol sa práši. V byte musíte robiť s repro veľké kompromisy a zatiaľ všetko čo som počul (a nebolo toho málo) a dosahovalo zvukovej úrovne vyššie uvedeného komba, stálo cca 10- a viacnásobok. A ja 25 000€ rozhodne nie som ochotný investovať do zostavy, ktorá by hrala v panelákovom byte - nie som idiot. Živý koncert aj tak nič nenahradí (hovorím o akustickej a symfonickej hudbe).

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... posluch na sluchátka je podľa mňa úplne iná/neporovnateľná kategória, ako posluch na bedne ... a to aj napriek tomu, že sa v poslednej dobe stále viac zvyknú tieto medzi sebou porovnávať ... je to asi dané pomerne prudkým rozvojom "sluchátkového priemyslu"

Treba si uvedomiť, že samotný posluch na sluchátka je zásadne akusticky aj fyziologicky odlišný od bežnej sluchovej skúsenosti a prirodzených zvukových vnemov, na ktoré je sluch normálneho jedinca „evolučne“ adaptovaný (ani posluch na bedne nie je ideálne prirodzený, aleposlucháč si to až tak silno podvedome na rozdiel od sluchátok neuvedomuje).
Chválabohu človek a jeho zmysly sú vysoko flexibilné ... je to jednoducho nutné, inak by sme podľa Darwina neprežili ... teda aj naše sluchové vnímanie je schopné veľmi špecifického prispôsobenia sa aj dosť neprirodzeným zvukovým podmienkam ... aj sluchátkam!

Pri posluchu na sluchátka vôbec nie je nutné (aj keď prvoplánovo stále viac populárne) uvedenú flexibilitu vnímania sluchu potláčať prehnaným pridávaním priestoru alebo snahou simulovať posluch na bedne (rôzne DSP a crossfeedy; meničmi frekvenčne a impulzne neprirodzene zvýraznený priestor a pod.). Ak sa skúsenejší poslucháč s uvedenými špecifikami „vnútorne psychicky“ vyrovná („dokáže žiť so sluchátkami“), potom bude mať možno väčšiu radosť z posluchu sluchátok ako bední ... a časom pochopí, že z bední ide do ucha principiálne menej zvukovej informácie ako zo sluchátok ... a tiež prečo niektoré zdanlivo úplne mizerne hrajúce sluchátka môžu byť vynikajúce a naopak ... tu nefungujú "rýchle objektívne prepínacie“ testy typu A-B, ktoré sú u niektorých jedincov jediným zdrojom zisťovania „objektívnej pravdy“ ... "dokázať žiť so sluchátkami" je niečo podobné, ako naučiť sa bicyklovať ... niekto sa to nenaučí nikdy

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

historik: Taky porovnáváš high-end sluchátka se stereem nižší stření/střední třídy.

Ale souhlasím s bacilem, že se to moc porovnávat nedá. Jsou to oboje úplně jiný styly poslouchání hudby. Kdo chce tonální věrnost, živou dynamiku, reálnou prostorovost, volí bedny. Kdo chce max detailů, bezprostřednost zvuku, volí sluchátka.

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

Když jsem koukal po sluchátkách, všiml jsem si že se dělají i z planárních měničů. Náhodou mám doma 4ks takových výškáčů a tak mě napadlo proč si nezkusit udělat sluchátka. První pokus se relativně zdařil, výšky jsem hodil provizorně na druhá sluchátka a mimo absence basů to hrálo fantasticky. Basy jsem přidal ve foobaru a byl to zajímavý zážitek. Zvuk byl téměř stejný na jaký jsem zvyklý z reprobeden. Nescházely výšky jako u ostatních sluchátek co jsem slyšel, bylo velmi dobře čitelné střední pásmo a o basech taktně pomlčím. Nejvíce mě překvapil prostor, u jednoho alba s klavírem povrzává klavíristovi židle. Na reprácích to jde slyšet, ale s mými sluchátky jsem se otočil co to vrže, prostě to vrznutí se ozvalo z prostoru. Teď se chystám udělat jim nějaký důstojný domeček, basy by měla vyřešit normální ozvučnice, no a pokud se vše podaří, potom asi budu velmi spokojen.

Ale stejně, nejvíce mě fascinuje že ty moje sluchátka hrály skoro stejně jako reprobedny, přitom ostatní sluchátka hrály úplně jinak a vždy tam šlo slyšet že schází nějaké fr. pásmo.

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

Tak DIY planární sluchátka už tu taky byly, v případě těchto elektrostatů i s výborným zvukem, slyšel jsem oboje.

Obrázek

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Ses nam nejak rozpovidal basil2 :lol: skoro neverim, ze jsi to ty..Tak si to tady nepokaz.. *2thumbsup*

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

kychtax píše:Ses nam nejak rozpovidal basil2 :lol: skoro neverim, ze jsi to ty..Tak si to tady nepokaz.. *2thumbsup*
... ešte som sa tu ani poriadne nestihol zaregistrovať, a už sa mi piješ krv :roll:

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... ďalšia celkom zaujímavá realizácia snahy zreálniť priestorový dojem pri posluchu sluchátok: CROSSZONE CZ-1

http://www.phileweb.com/news/d-av/201604/27/38701.html

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) bacil2 dne 26 dub 2018 17:19, celkem upraveno 1 x.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) bacil2 dne 26 dub 2018 17:20, celkem upraveno 1 x.

BabetakCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BabetakCZE »

Ahoj, tak jak to teda hraje? :)
Ptám se, protože si poměrně neutrální osoba ohledně Empyrean.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... no za tie prachy ... čo by si ako chcel počuť?

... určite netreba čakať zázrak, veď sú to len sluchátka ... potešil ma ale v danej cene prekvapivo "normálny zvuk", čo je pre mňa dosť podstatné *thumbs up*

Myslím že v tejto, ale aj vyššej, cenovej kategórii je dnes v predaji podstatne viac technicky aj zvukovo odfláknutých "zázrakov"

Odpovědět