co je referenční systém?
Re: co je referenční systém?
No konecne. Tva jedenatricata posledni perioda je u konce. Tak hlavne uz bud chvilu zticha. Aspon do doby, kdy objevis basy nebo stribro nebo pasky nebo lampy nebo nevim co zas dalsiho. Nazdar!
mario kempes píše:.........Viem, že je to ťažko predstavitelné žiť potom v klasických obývačkách s vytiahnutými bedňami do priestoru,obchádzať ich a verím, že málokomu by to asi prešlo u ostatných členov kmeňa.
Tak to aspoň vyskúšajte, a potom to dajte celé do pôvodného stavu a o svojich skúsenostiach dajte vedieť.
Souhlas,PMA píše:Mám repro 104 cm od zadní stěny, 130 cm od levé, a více od pravé. Ten 1m od zadní stěny je tak asi minimum, pokud chceme slušný vjem hloubkového prostoru.
já mám repra taktéž 1 metr od zadní stěny, 1 metr od pravé a 1,6 metru od levé stěny a tedy "vystrčené do prostoru" a konečně to hraje tak jak má. Čím více k zadní stěně, tím víc se ztrácel pocit hloubky a projevoval se vliv nesymetrického umístění v místnosti.
-
- Kontaktovat uživatele:
to PMA
mám izbu širokú 3 440 mm. Vzdialenosť predných stien bední od zadnej steny miestnosti je 0,447 x 3 440 = 1 540 mm.
Vzdialenosť osí predných stien bední od bočných stien 0,276 x 3 440 = 950 mm.
Vzdialenosť osí bední medzi sebou 1 540 mm, mierne natočené - osi sa pretínajú za hlavou.
Posluchové miesto niečo málo cez 2 000 mm od spojnice osí.
Predozadný priestor som vnímal bez nejakého špeciálneho sústreďovania sa naň
aj keď boli bedne bližšie pri stene. Ale teraz je to iné tým, že hudba je živšia, má to drajv a
pravoľavý priestor sa nemení (myslím podstatne) pri posunutí z vrcholu rovnoramenného
trojuholníka. Basy nedunia ani keď stojím v rohu miestnosti, pri stene, za bedňami.
To sú moje skúsenosti s roomsetup podľa G.Cardassa.Howgh
mám izbu širokú 3 440 mm. Vzdialenosť predných stien bední od zadnej steny miestnosti je 0,447 x 3 440 = 1 540 mm.
Vzdialenosť osí predných stien bední od bočných stien 0,276 x 3 440 = 950 mm.
Vzdialenosť osí bední medzi sebou 1 540 mm, mierne natočené - osi sa pretínajú za hlavou.
Posluchové miesto niečo málo cez 2 000 mm od spojnice osí.
Predozadný priestor som vnímal bez nejakého špeciálneho sústreďovania sa naň
aj keď boli bedne bližšie pri stene. Ale teraz je to iné tým, že hudba je živšia, má to drajv a
pravoľavý priestor sa nemení (myslím podstatne) pri posunutí z vrcholu rovnoramenného
trojuholníka. Basy nedunia ani keď stojím v rohu miestnosti, pri stene, za bedňami.
To sú moje skúsenosti s roomsetup podľa G.Cardassa.Howgh
-
- Kontaktovat uživatele:
To Machalík, MB
sa Vám čudujem, že čítate niečo, čo Vás tak rozčuluje. Ale evidentne Vás to baví čítať,
a len čakáte, čo dadaft zo seba dostane a hneď chŕlite oheň, síru a vulgarizmy (MB nie) Ja by som také vlákno, čo ma nezaujíma, úplne odignoroval.
sa Vám čudujem, že čítate niečo, čo Vás tak rozčuluje. Ale evidentne Vás to baví čítať,
a len čakáte, čo dadaft zo seba dostane a hneď chŕlite oheň, síru a vulgarizmy (MB nie) Ja by som také vlákno, čo ma nezaujíma, úplne odignoroval.
Taky nechápu, že toho dadafta nenecháte na pokoji. Kluk si hraje a přichází na důležité věci.
No a co. Pokud vás to nebaví číst, tak to prostě nečtěte.
Nikdo z vás netuší, jak mu to doma hraje.
Chytráků, kteří si myslí, že obecně všemu rozumí je na netu mraky.
A ty vulgarismy vůči dadaftovi jsou známkou nízké nebo žádné lidské tolerance.
No a co. Pokud vás to nebaví číst, tak to prostě nečtěte.
Nikdo z vás netuší, jak mu to doma hraje.
Chytráků, kteří si myslí, že obecně všemu rozumí je na netu mraky.
A ty vulgarismy vůči dadaftovi jsou známkou nízké nebo žádné lidské tolerance.
Nazdar dadafte,
já to teda řeknu natvrdo, ať mě maj´klidně všichni za magora. Je mi to fuk.
V životě jsem tě neviděl, ale troufám si říct, že vím, co hledáš. Já už jednou doma svoji zvukovou referenci měl. Pak sem vtrhnul kapitalismus, já se jí zbavil a začal nakupovat dovozový sračky v naději, že si zvukově polepším. Chyba lávky. Posral jsem to.
Jelikož si myslím, že v sobě nějakou slušnost mám, tak tady veřejně nebudu psát, co mně doma hrálo. Nebudu obchodníkům kazit kšefty a už vůbec ne někomu něco vnucovat. Prozradím jenom tolik: stálo to relativně málo kaček. Zahrálo to všechno. A když sis pustil 2LP Stromboli, tak v jedný skladbě ti kdosi z davu ZA TVÝM PRAVÝM RAMENEM vykřiknul "Díky!" Věděl jsem o tom, a stejně jsem se vždycky ohlídnul ....
V podstatě jsem zase na začátku. Hledám znovu to, o co jsem díky vlastní blbosti přišel. To, co poslouchám teď, je jenom přestupní stanice. Jsem si jistej, že až "TO" najdu, nebude mě to stát statisíce.
Držím ti palce.
Myslím, že jedu na podobný lodi.
já to teda řeknu natvrdo, ať mě maj´klidně všichni za magora. Je mi to fuk.
V životě jsem tě neviděl, ale troufám si říct, že vím, co hledáš. Já už jednou doma svoji zvukovou referenci měl. Pak sem vtrhnul kapitalismus, já se jí zbavil a začal nakupovat dovozový sračky v naději, že si zvukově polepším. Chyba lávky. Posral jsem to.
Jelikož si myslím, že v sobě nějakou slušnost mám, tak tady veřejně nebudu psát, co mně doma hrálo. Nebudu obchodníkům kazit kšefty a už vůbec ne někomu něco vnucovat. Prozradím jenom tolik: stálo to relativně málo kaček. Zahrálo to všechno. A když sis pustil 2LP Stromboli, tak v jedný skladbě ti kdosi z davu ZA TVÝM PRAVÝM RAMENEM vykřiknul "Díky!" Věděl jsem o tom, a stejně jsem se vždycky ohlídnul ....
V podstatě jsem zase na začátku. Hledám znovu to, o co jsem díky vlastní blbosti přišel. To, co poslouchám teď, je jenom přestupní stanice. Jsem si jistej, že až "TO" najdu, nebude mě to stát statisíce.
Držím ti palce.
Myslím, že jedu na podobný lodi.
Ja uz dadaftove prispevky ani necitam, akonahle tam je viac ako 3 vety, alebo nejake zvyraznene slovo...., mna sere to ako to dadaft zasiera, vsetky tie zbytocne thready, vsetky tie zbytocne slova, pripada mi to, ze si tu z toho chce urobit svoj facebook (nepouzivam) a cakam, kedy zacne pisat o chodeni na zachod, vzdy ked si otvorim nove prispevky najdem iba dadaftove blaboly a tak to radsej vypnem a pustim si svoju hnojacku.mario kempes píše:To Machalík, MB
Najhorsie je, ze sem pridu novy a menej skuseny hifisti a zacnu to casom vydavat za pravdu

-
- Kontaktovat uživatele:
to MB
keby toto bolo najhoršie, tak je na tomto svete bohovsky. Ale je tu rakovina,
bieda,vojny, Dzurinda, Mikloš, SNS...
keby toto bolo najhoršie, tak je na tomto svete bohovsky. Ale je tu rakovina,
bieda,vojny, Dzurinda, Mikloš, SNS...
MB
Souhlasím člověk který je nový může příspěvky pokládat za pravdy příkladem toho je hifipassion XAV+NAD Best Hifi také jsem si to myslel když jsem s hifi začal a nic nevěděl. Možná by bylo dobré pro nováčky zde zavést zvláštní sekci kde by byly jednotlivé thready která by se týkaly základních pojmů a věcí v hifi.
Dadaft do měsíce zase objeví něco jiného (možná už dřív)
Souhlasím člověk který je nový může příspěvky pokládat za pravdy příkladem toho je hifipassion XAV+NAD Best Hifi také jsem si to myslel když jsem s hifi začal a nic nevěděl. Možná by bylo dobré pro nováčky zde zavést zvláštní sekci kde by byly jednotlivé thready která by se týkaly základních pojmů a věcí v hifi.
Dadaft do měsíce zase objeví něco jiného (možná už dřív)
ANO! Jen si nejsem jistý, jestli by se uživatelé shodli co tam dát, bez šarvátekMike píše:MB
Možná by bylo dobré pro nováčky zde zavést zvláštní sekci kde by byly jednotlivé thready která by se týkaly základních pojmů a věcí v hifi.

K dadaftovi asi tolik: nevadí mi že hledá. Nevadí mi, že sem píše svoje dojmy. Je mi nepříjemný styl podání (se slovy špičkový, absolutní, nikdy, dokonalý - by se mělo šetřit). Kdyby koncentroval svá sdělení do rozumného, kratšího textu, místo 3 příspěvků za sebou, z toho každý obsahující 6 odstavců, lépe by se mi to četlo. Ne, že by byly příspěvky obsahově nula. Ale ten text je plytký a podstata se imo dá vystihnout 3-4 větami.
A k tématu: Referenční systém je pro mě to nejlepší, co se z mého pohledu vnímání hudby už nedá překonat. Systém, ke kterému můžu vztahovat a hodnotit ostatní systémy. To je snad jasné..
Pokud si myslíte, že nováček si přečte jedno vlákno a bere ho za absolutní pravdu, pak
je nováček úplný trotl...
Když se zajímám o něco nového, tak napřed absorbuju spoustu názorů a rad a zkusím si to, aspoň trochu, ověřit v praxi...
A pokud na základě dadaftova vlákna začne hýbat po pokoji s reproduktorama, tak udělá to nejlepší co může.
Myšlenka zvláštní sekce je holý nesmysl.
je nováček úplný trotl...
Když se zajímám o něco nového, tak napřed absorbuju spoustu názorů a rad a zkusím si to, aspoň trochu, ověřit v praxi...
A pokud na základě dadaftova vlákna začne hýbat po pokoji s reproduktorama, tak udělá to nejlepší co může.
Myšlenka zvláštní sekce je holý nesmysl.
Přesně tak. Já jako teoreticky nováček jsem dadaftovi za hodně vděčný, jednak mne upozornil na dobrou desku, jednak jsem taky po dlouhé době pohýbal bednama (popíšu dále) a začal o tom přemýšlet více i teoreticky, jednak se mi zatím líbí jeho zapálení pro věc (hudby, ne hifi). Je to hodně emocionální, ale to přece nevadí, v tom je to zapálení, hudba je emocionální, komu se to nelíbí, nechť to nečte nebo si myslí své či co. V životě nejde jen o holé věty, ty rozvité jsou přinejmenším zábavnější.Peer píše:Když se zajímám o něco nového, tak napřed absorbuju spoustu názorů a rad a zkusím si to, aspoň trochu, ověřit v praxi...
Mám také pocit, že to nejdůležitější je akustika místnosti vč. rozestavění beden, pak kvalita nahrávek, dále schopnosti slyšení, momentální psychický stav, kvalita repro, to samozřejmě za předpokladu jisté minimální úrovně té elektroniky. Až pak se tou elektronikou dojíždějí fajnovosti.
Přiznám se, že mne kolikrát na webu taky udivily fotografie "poslechové místnosti" s velmi drahým aparátem kde byla jen plovoucí podlaha s malým symbolickým koberečkem, sedačkou a kytkou v rohu. Tam musí být odrazů jak v kostele bez ohledu na kvalitu aparátu.
Asi to většinou víte, ale někde ve světě jsem si přečetl názor, že repro by mělo být ve vzdálenosti lichého dílu příslušné délky stěny. To byl zároveň s Dadaftovými pokusy důvod, abych znovu začal měřit vzdálenosti. Posunul jsem repro o kousek a rázem se markantně snížil problém se stojatým vlněním hlavně na basech, už to v rozích a u zdi tak neduní, zkoušel jsem na jednotlivých kmitočtech, snad jen kolem 100 Hz se ještě něco objeví. Až bude čas, budu experimentovat dále. Určitě lepší než "basové pasti" za drahé peníze.
Myslím, že kouzlo je právě v tom lichém poměru vzdáleností 1/3, 1/5, 1/7 šířky a 1/3, 1/5, 1/7 délky. Díky tomu se mnohem hůře vytváří stojaté vlnění a pro toho, kdo má trochu málo pojem o vlnění, tak to má docela logiku, i když asi ne na všech kmitočtech, to záleží i na rozměrech místnosti..
Asi jsem tu napsal něco, co každý ví. Ale já si to tu nikde nepřečetl a možná je takových více, tak to tu dávám k dobru těm, co jsou na tom podobně jako já. A bude jich dost, ne vždy každý se tu registruje hned jak to tu objeví. Není to to pravé vlákno, ale po pravdě o čem už tohle vlákno vlastně je...
Můj hifistický sen je mít dost vekou místnost na to, abych mohl vážně uvažovat o Klipschornech do rohů. Ale asi se mi nesplní, protože v tom směru nevyvíjím žádnou aktivitu. 

tak tak. jedny z charakteristických znaků dobře umístěných beden v prostoru.mario kempes píše:pravoľavý priestor sa nemení (myslím podstatne) pri posunutí z vrcholu rovnoramenného
Peer
díky.
zero
vím úplně přesně, o čem mluvíš. taky jsem častokrát hořce litoval, že jsem se na nějaké hifi nevyprdl. až teď jsem zase spokojený s tím, co mám. a hodně. a ostatky 1038 mohou konečně odpočívat ve sklepě v pokoji. držím palce, ať se daří.
jenže ona to je pravda MB. není to žádné plané teoretizování, ale skutečnost. mám to doma. nejlepší důkaz, jaký si lze představit, mi poskytla moje bývalá žena. bývala fagotistka a teď je šílená. většinou když mě navštíví tak nezavře hubu. tentokrát jsem měl práci a ona vydržela půl noci mlčet a poslouchat cdčka...MB píše:Najhorsie je, ze sem pridu novy a menej skuseny hifisti a zacnu to casom vydavat za pravdu
noaid
ano. to jsou důležité věci. podle mě by racionálně vybudovaný hifi-systém začínal posouzením poslechové místnosti a běžnými životními potřebami. udělal by se rozbor akustických vlastností prostoru, přičetly požadavky a možnosti prostorového rozmístění vzhledem k využití místnosti - a od toho by se odvíjelo určení typu beden a konečně zbytku řetězce.
v podstatě úplně naopak, než se běžně dělá. normálně si člověk nakoupí na nějakém základě (sympatie, poslech jinde atd.) komponenty, a až pak začne řešit, jak to udělat, aby to hrálo...
petrL
jo jo, bedny v rozích mají taky své kouzlo. slyšel jsem nějaké diy dělané přímo pro umístění do rohů a bylo to hodně řekněme "fyziologické" i velmi potichu.
dadaft: co vjem hloubky u mono nahrávek? Zejména US jazzové nahrávky z 2. poloviny padesátých let, Verve.
Pavel Macura Audio