repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?

Příspěvek od dadaft »

další věc je něco, co si zrovna nemůžu vzpomenout, jak se jmenuje. nazvěme tento jev pro tento účel pracovně např. kurvadrát. kurvadrát je známý především projevy z kabin kolem jedoucích hip-hop duc duc automobilů. v závislosti na rozměru prostoru se tento od jisté frekvence (délky vlny) už nechová jako akustické prostředí, ale je zkratován. v autě to vychází nějak pod 120Hz nebo kolik. už nevím. tóny pod akustickým zkratem se prostě nejsou schopny rozvinout. nejsou přítomné, ani když máte v cadillacu subáč s půl metrovou membránou. zato tady v jedenáctce okenní tabulky držívaly rytmus kurvadrát! plast a vacuum jsou fajn.
to samozřejmě neplatí jen pro nablýskaná fára, ale pro každou poslechovku. vocaď pocaď a šmytec bejby. tak to na světě chodí, panáčku. pod vyhláškou podepsán v.r. ředitel vesmíru.
tak proč někteří do krabičky od sirek rvou půltunové sloupy?
a co jsou to vlastně ty fyziologicky pociťované basy?

Aleska
kdepak. kdepak. kdepak.
tohle je právě jeden z mýtů audioshitů.

gabik
šachisti jsou ještě větší magoři než hifisti. navíc je vyžadováno ticho a zákaz kouření. ať si trhnou...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Prosím admina, aby toto vlákno smazal šestkrát po sobě, pak odstranil z koše pro vymazané soubory, Korys pak ten hard-disk rozjezdí vlakem na sračku a tu pak vhodí do vysoké pece v VŽKG. Místo kde byl ten hard disk by mělo pokropeno svěcenou vodou než se tam namontuje jiný.

Dadaftovi by měl někdo odstřihnout buď
- přísun toho materiálu co sjíždí
nebo
- ten jeho "kurvadrát" od internetového připojení

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

taky názor. nech mě to aspoň celé dopsat. víš, jak to dopadne? víš, co si myslím, že je jasné jako facka a kdykoliv názorně předveditelné? protože už se mi nechce čmárat po novém koberci a to, co je žádoucí není z mnoha důvodů úplně zřejmé, držím se teď při zemi a nedaleko ověřených pozic. žádné velké přesuny a experimenty. co kdyby se zničehonic zase někdo objevil. podruhé už bych neprůkaznost těžko vydýchal.
prostě to, co mám na mysli, funguje. já se nedostanu k nějaké revoluci typu bedny ze stropu a netlumit!!! nebo něčemu podobnému. naopak se nakonec téměř setkám s klasickou koncepcí umístění beden v místnosti. jen jsem díky uzavřeným bednám a svému poslechovému prostoru - podlaha, strop, krátká za bednama litý beton (!!! to je masakr čoeče), dlouhé sklo a členitý nepravidelný sádrokarton, krátká proti bednám dutá cihla, výklenky, sloupy atd. byl nucen najít nějaký způsob jak spoustu věcí vyřešit kličkou a ne beranidlem. výsledkem je několik skutečně fungujících vychytávek, které jsou fyzicky vcelku náročné na přesnost a v různých situacích mi vycházejí ve výsledku trochu jinak. člověk musí vědět proč a co a jak, aby to fungovalo. ne 5cm vlevo a pootočit směrem tam...
není to žádné dělání si dobrého dne, i když ještě není v mnohém jasno a nechodím jaksi zkoumat akustiku u všech partají. ale lepší než rada udělat trojúhelník a je to v cajku. to jo.
dokážu i bez technického pojmosloví přesně vyložit o co jde. nejsou to žádné haluze nebo šílenství. opakovaně požadované průkazné potvrzení samému sobě těch věcí je za mnou.

když má třeba boční zeď z poloviny o řekněme dva decimetry vnořenou část a dva volné průchody v širší části, jeden za a druhý před výklenkem - jaká je vlastně správná šířka pokoje např. pro aspoň ilustrativní výpočty kmitočtových charakteristik?
jedna z věcí...

pak může být o osudu tohohle vlákna vypsána klidně anketa a smeteno bezmilosti do zapomnění.

takže dokončeme velice převelice stručné představení si prvního z aktérů téhle čvrťákové gangsterky. či spíše aktérku. je jí holka švarná jako lusk, pružná jako gazela, bystrá jako řeka Ostravice a žádoucí jako vědomí, žes zvolil správně. Souhra - dcera samotné bohyně. i když je třeba právě ztracená a kdoví kde, je potřeba ji vidět pořád ve skutečné podobě a síle: zatímco k hudbě se obrací vykrystalizovaná ve zvuk jako jednota jsoucí všeobecným ideálem a mající přesně známé a nutné předpoklady, k nám smrtelníkům se ukazuje jako stereo báze. jako přeměna práce dvou, ale vlastně mnohem a mnohem více konkrétních a zcela pozemských věcí (bedny, zesák, cd, kabely, energie, fyz. zák., vzájemné vazby) a našeho vnímání, na novou úroveň. na sice jenom zdánlivě, ale přece tak uvěřitelně nezávislou pozitivní hladinu souhry - - - na hraní, muziku, harmonii.
dívejme se na ní pořádně.
je to praktické naplnění požadavku na věrnost reprodukce propojených zařízení vzhledem k ideálu, kterým je vyrovnanost v celé rozsahu. ideálně nic není ukryto a nic ničím neukrýváno. každý tón, zvuk, motiv, myšlenka nebo technický fígl jsou zobrazeny v přesně stejném měřítku a identickém charakteru jako při originálním natáčení.
kvalita jednotlivých komponentů a její konečný součet je nakonec jednou z položek konečného účtu.

jestli mě neutopí jako mráčka snad se dostanu za tenhle stručný a zatím nic neřešící úvodní žertovný textík.

Paul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

Sakra,sakra-tohle vlákno je opravdu síla.Vůbec nechápu,kam to směřuje a o čem to je. *thumbs down*

berka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od berka »

DADAFT pise
ilustrace velikosti intenzity nejhlubších basů proti nejvyšším výškám - ty se v tomto měřítku vejdou do vaší ctěné makovičky.
[[url=http://img0.imgup.eu/2009-03-13_1 ... .jpg[/img]/url]

Nevim co ti na to odpovedet ja nikdy tak dlouze a dalece basy ani vysky nehonil .Vzdy to to probiha v mem pokoji a v poklidu a Veř nejsem as tak vzdelany vtomto oboru
Ja ti vubec neberu tvuj nazor,mas velky prehled ve svojich oblibenych komponentech urcitych vyrobcu ale myslim si ,ze ti to neni zapotrebi takto prezentovat.
Vubec to nemyslim spatne a opravdu ti fandim .Dulezite pro tebe ze si stojis si za svych nazorech,ale kazdy z nas si tady bude chranit a vychvalovat to svoje Hifi hnizdo a urcite je to tady o nasich skusenostech s poslechem. mozna mas vetsi prehled jako ja ale takto si zbytecne tady .....
jinak bych te rad navstivil ..myslim to uprimne ,bydlim co bych kamenem dohodil

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Dadaft má hold dobrý kuřivo tak mu to nezáviďte.
Já osobně se přikláním za velký basák a nebo dva menší třeba 10"

Zdeno1
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Zdeno1 »

Dadaft
Já si myslím,že ta souhra je jedna věc,druhá věc je náhoda.Ta se jen těžko dá ovlivnit.Nejduležitější je dle mně však zdroj signálu.Pokud by se to dalo dohromady,všecky ty fyzikalní veličiny a výpočty třeba s XA 50,myslím,že výsledek by musel opravdu stát za to.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Paul píše:Sakra,sakra-tohle vlákno je opravdu síla.Vůbec nechápu,kam to směřuje a o čem to je. *thumbs down*
Myslel jsem, že vím. Nyní vím, že nevím, ale Dadaft vysvětlí. Škoda jen, že mi dnes ve Frýdku-Místku odešel výfuk, dojel bych až k němu, takhle jsem traktorovým způsobem dojel zpět do Prahy (nebo autotunningovým ?). *headbang*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

nechal jsem tomu trochu času, abych se mohl rozhodnout, jak dál. zdá se, že od členů je to vše. náčelníci jsou proti. Renownova žádost o 6-ti násobné smazání mě nasrala. jinak pár pozitivnějších ohlasů. převládá pocit, že se snažím nějakou zajímavou osobitou formou přiblížit všeobecně známé věci a že hrozí, že právě díky té dadaftovské osobitosti, to bude nejasné a zmatečné.
jsem nadále přesvědčen, že stereo oproti dvojkanálovému poslechu s jeho tlumením a tlumením a tlumením..., bere v potaz poslechový prostor, bere ho jako fakt se vším všudy, a z toho vyplývající nutností dokonalého ustavení beden v tomto prostoru. a myslím si dále, že povědomí, jak nalézt toto ustavení ve skutečnosti není tak rozšířené, jak by se mohlo zdát.
já jsem z těch, kteří dokáží přiznat vlastní chybu.

je čas nalít si čistého vína. a proč, vy kluci ušatí? protože ve víně je pravda...

Obrázek
málokdo z hifistů poslouchá elektronickou hudbu. chyba. někdy se v ní dají nalézt odpovědi na otázky, které vás bez ní ani nemusejí napadnout.

Robert Miles and Trilok Gurtu - Wearing Masks = odkaz na skladbu ke stažení ve flacu jmenovaných umělců. je to z alba Miles_Gurtu
Obrázek a už jsem tady o něm mluvil. na začátku téhle věci jsou tři pohybující se zvuky. nejdřív dva rychle po sobě, pak jeden později a trochu vyšší. to poznáte, žádné strachy. jsou udělány pomocí tzv. Doppler shifter-u, neboli Dopplerova posunovače, který je součástí každého slušného hudebního software. pokud se ptáte na jeho princip, tentokrát po merhautovsku říkám: najděte si to sami.
v klasických nahrávkách se jednotlivé lokalizované nástroje "hýbou" zřídka a když už k nějakému pohybovému efektu dochází, je málokdy zcela zřetelné, o co vlastně jde. a tak je docela možné, že se opájíme přesností lokalizace v prostoru, kterou náš aparát dokáže uhrát, ale ve skutečnosti jsou to jenom naše fantazie. mozek je mocný čaroděj... ne tak v uvedené ukázce. tady je způsob vytvoření naprosto jasný a dobré stereo jako prostorový zvuk par excelence vám musí být schopno absolutně jasně ukázat, co a jak.
druhý a třetí už jsem zmiňoval. druhý začíná vpředu za bednama a postupuje ve velkém kruhu doprava, pak dozadu za vás a zleva zase dopředu za bedny. třetí zprava zezadu za váma po přímce směrem blíž a blíž až mezi bedny a pak dál doleva dopředu za bedny. ten třetí je absolutně zřetelný a nezpochybnitelný. ne zprava doleva, ale zprava zezadu úhlopříčně vlevo dopředu!!!

první jsem tehdy nestihl. a tak se ptám: odkud kam a po jaké trajektorii se ten zvuk pohybuje?

stačí mi pár správných odpovědí a toto téma může být s klidem smazáno.

ale nešvindlovat! nezapomeňte, že Robert vás vidí.
Obrázek
:lol:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

jinak mě ještě zaujala poznámka Zdeno 1. i podle mě je totiž zdroj signálu velice převelice důležitá věc. a je vlastně docela možné, že když zdroj nedokáže udržet prostorové rozlišení nahrávky, můžu s bednama štelovat jak chci, a ta informace tam prostě nebude. jestli někdy někde narazím na Sony XA50 ES, protože myslím, že o něm je tady řeč, tak přestože se mu tady na fóru bylo několikrát posmíváno, budu mu věnovat náležitou pozornost. protože posmíváno se bylo i CD960, a já dobře vím, že k smíchu jsou ti posměváčci, ne player...

i tak by ale dobře ustavené bedny dávaly něco velmi žádoucího. to, co jen tak halabala ustavením do rovnostranného trojúhelníku není možné dosáhnout. celkovou harmonii. nezamaskovanými středy v důsledku špatné fáze odraženého zvuku. pocit, že to "hraje" kdekoliv v poslechovém prostoru. to není málo.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

dadaft píše:............i tak by ale dobře ustavené bedny dávaly něco velmi žádoucího. to, co jen tak halabala ustavením do rovnostranného trojúhelníku není možné dosáhnout. celkovou harmonii. nezamaskovanými středy v důsledku špatné fáze odraženého zvuku. pocit, že to "hraje" kdekoliv v poslechovém prostoru. to není málo.
Aleska píše:............Myslel jsem, že vím. Nyní vím, že nevím, ale Dadaft vysvětlí........
Možná, že opět vím, že nic nevím, ale v té větě:
pocit, že to "hraje" kdekoliv v poslechovém prostoru
je pravděpodobně to slavné "jádro pudla", proč jsi tak často nepochopen. Ty se snažíš o stav, kdy ti to bude hrát kdekoliv v poslechovém prostoru. Mně to musí hrát v daném a jediném místě, Mike tomu podřídil přestavbu celého pokoje aby mu to hrálo dobře (opět v daném místě), Zdeny má na to úžasnou malou poslechovku s poslechem v jediném daném místě (křeslo pro jednoho), a tak mohu pokračovat od Rowinga k Capouchovi a k ostatním co znám. Na rozdíl od nás všech máš Pro100r, který většina z nás nemá a proto tě většina z nás mnohdy nechápe. Protože nemám-li ten Pro100r, pak je mi úplně ukradené jak to hraje za bednami, jak to hraje v 1/3 místnosti, v 1/2 místnosti či na konci místnosti. Je mi buřt, jak to hraje když stojím u levé strany místnosti či u pravé strany místnosti. A většině z nás je jedno, zda máme repra na dlouhé či krátké straně, protože máme reproduktory tam, kde být jedině být mohou, přesně řečeno být musí, protože nikde jinde na ně místo prostě není.
Nevím kdo to již byl, ale někdo z našich DIY stavitelů reprobeden na Audiowebu v diskuzi o ladění výhybek napsal tuto větu (není to doslovné, paměť někdy vynechává):
Tančíš-li s partnerkou po místnosti, nesmíš mít pocit, že ti někdo kroutí při tom tanci všemi čudlíkami basů,výšek, hlasitosti, vyvážení co tam máš...
Jinými slovy, dobře vyladěné reprobedny by měly znít všude stejně.
A možná, že to je důvod, proč často je nepochopena moje touha, mít bedny konstruované pouze a jedině pro moje poslechové místo (jiné nemám), prostě všechny reproduktory směřované do toho vytouženého sladkého bodu poslechu. Mně je totiž skutečně úplně jedno jak to hraje někde jinde, já chci a potřebuji, aby to hrálo v jediném bodě !

PS: Ale bylo by to krásné téma:
Jak vám to hraje kdekoliv v poslechovém prostoru ?

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

I've always considered speaker placement and room acoustics so relevant to be able to influence the sound of ANY HiFi system by 50-60% at least. If you combine the two aspects together (poor room acoustics and wrong speakers placement) you can influence (read: ruin) the sound of any system by a 80% factor.

I can understand finding the right compromise is difficult but if your speakers are placed close to the rear wall you can forget a 3D soundstage. You can just get a flat 2D image, nothing else.

zdroj: http://www.tnt-audio.com/edcorner/may06.html

co z toho vyplývá?

Aleska píše:Ty se snažíš o stav, kdy ti to bude hrát kdekoliv v poslechovém prostoru. Mně to musí hrát v daném a jediném místě
když to nebude hrát jakž takž všude, nebude to doopravdy hrát nikde.
malý poslechový prostor oproti velkému má jednu jedinou výhodu/nevýhodu: problémy jsou míň zřetelné/slyšitelné.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Dadafte ale notak... Jak můžeš říct že to nebude hrát nikde to je nesmysl. Vycházej z akustických a prostorových vlastností daného poslechového místa(prostoru)
Toto nelze tvrdit pokud ti to nějákej odborník akusticky nezměří. Jinak to jsou čistě subjektivní dojmy vlastníka aparatury a ty nemusí být vždy správné.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Mike
protože vím, o čem mluvím.

jinými slovy: v malé místnosti s bednama u zdi zas až tak nevadí, že stojí nahovno. nějak to "hrát" bude. ale skutečný 3D prostor navždy zůstane jen sen. a má otázka výše nebude moci být nikdy zodpovězena. z toho plynou různé věci, např. NE obrovským bednám do malých místností! atd.

Odpovědět