Z toho plyne jen a jen jedno - není bedna jako bedna, jedny jsou konstruované tak, druhé zase jinak (doslova píší, že Linn a Naim musí stát u zdi). A velice správně říkají: umístění beden a akustika = 80% úspěchu, bedny co nejdále od zdí (v jakémkoliv směru).
Tak nějak mne mrzí, že jsi již zapomněl na tvoje problém v malém prostoru. Naopak, malý prostor = velký průser. Akustika malé místnosti je jiná než akustika místnosti velké. Pro detailnost přednesu a jeho kvalitu je největším problémem právě ty nejkratší odrazy od stěn, které ucho nevnímá odděleně od přímého zvuku z reproduktoru. Právě tyto odrazy způsobují slinutí zvuku, rozmáznutí či neoddělení jednotlivých tónů, pocit zvuku "pod dekou". Takže u malých pokojů opět co nejdál od stěn (viz. Cardas - ono to u něho není všechno blbě), a to platí všeobecně pro všechny poslechovky, ale hlavně maximálně roztříštit zvuk od blízkých stěn (otevřené knihovny, poličky, obrazy..., prostě jakékoliv diffusery. U velkého pokoje jsou pochopitelně problémy jiné (a věřím, že průserovitější).dadaft píše:****************************************
Aleska píše:Ty se snažíš o stav, kdy ti to bude hrát kdekoliv v poslechovém prostoru. Mně to musí hrát v daném a jediném místě
když to nebude hrát jakž takž všude, nebude to doopravdy hrát nikde.
malý poslechový prostor oproti velkému má jednu jedinou výhodu/nevýhodu: problémy jsou míň zřetelné/
U kolika nahrávek ten vysněný 3D prostor máš ? Jednoho CD ? Dvou, tří, kolika ? Či dokonce pouze několika málo skladeb ?dadaft píše:Mike
protože vím, o čem mluvím.
jinými slovy: v malé místnosti s bednama u zdi zas až tak nevadí, že stojí nahovno. nějak to "hrát" bude. ale skutečný 3D prostor navždy zůstane jen sen. a má otázka výše nebude moci být nikdy zodpovězena. z toho plynou různé věci, např. NE obrovským bednám do malých místností! atd.
Ono to nějak hrát bude ? Já slyšel rozdíl u Mikeho před/po akustických úpravách a to se jedná pouze o strop a rozmístění nábytku bylo podřízeno poslechu (vlastně vše ! podřízeno poslechu). Rozdíl ? Kdybych se nestyděl, napíši 1000%.
Ono mu to nehraje
, ono mu to hraje dobře.nějak
Proč ? Brání tomu nějaké fyzikální zákony ? Já mám "velké" bedny ve svém pokoji 4x3 metry ( za předpokladu, že bedny 1 metr vysoké se základnou 0,3x0,4 metru lze považovat za velké bedny) a nemám problém. Chtělo to co nejdále od zdí, rovné plochy zdí rozbít jakýmkoliv způsobem (poličky, obrazy, květiny...), strop nevyjímaje a basové pasti. Já jim nevěřil, spoléhal jsem se na všemocnost elektronické EQ, ale.......z toho plynou různé věci, např. NE obrovským bednám do malých místností!...
Mike píše:Dadafte ale notak... Jak můžeš říct že to nebude hrát nikde to je nesmysl. Vycházej z akustických a prostorových vlastností daného poslechového místa(prostoru)
Toto nelze tvrdit pokud ti to nějákej odborník akusticky nezměří. Jinak to jsou čistě subjektivní dojmy vlastníka aparatury a ty nemusí být vždy správné.