repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: repro - směrem k posluchači nebo rovnoběžně?

Příspěvek od dadaft »

bude.
já o tom nepochybuju.
každý den se mi to potvrzuje. víš, mně se to cardasovo ustavení bohužel trochu kříží s nutností obyvatelnosti místnosti. není to holt jenom poslechovka, ale taky kancelář a obývák. existují ale i jiná "hrající" ustavení. normálně teď mívám bedny víc do středu místnosti a blíž k sobě, než je má cardas. poslechové místo taky o něco posunuté. v jednom místě to podobně "zaklapne" jako v tom jeho rozestavení. trochu jsem přeorganizoval nábytek a de facto to pro mě vychází úplně ideálně. bedny mám natočené tak, že se kříží za mnou, poslechové místo (za psacím stolem) s bednama tvoří rovnostranný trojúhelník se stranou asi 1m. tak málo??? v tak velké místnosti??? je to sice neuvěřitelné, ale ano. a nejen pro noční poslech - ty bedny prostě nevnímáš, jsou doslova a do písmene neviditelné a přesto je celý prostor přes nízkou hlasitost naprosto prostoupený hudbou. a nejen v tom sladkém bodě. kdekoliv. a co je důležitější než moje pocity byla asi reakce jednoho mojeho kámoše na hudbu - už ani nevím, co zrovna hrálo - - - a to seděl v koutě! - co to je? to neznám. to se mi líbí! chodí ke mně docela často, ale tohle bylo po dlouhé dlouhé době poprvé.
chápeš?
a od toho se začala odvíjet moje další cesta. nebudu holt ten velký hifista s velkýma bednama, basákama a piňďourem! koupím kvalitní monitory, možná aktivy, nebo nějaké malé a dobré regálovky s vyššími stojany a jsem na hodně dlouho vysmátý a v dobrém rozmaru...
:D

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Opravdu podivuhodné pánové,chudák Dadaft nejen že je jeho vlákno zasíráno ale stihlo se zde urodit mnoho absolutních hifistických pravd.
Mě jen překvapuje když vidím aparatury řádově za 100-150kč. A je to postaveno v holé místnosti kde je maximálně v rohu nějáká kopřiva a obraz ve smyslu
"on to všechno zachrání"
A dále Pašul se zde projevil zase jako absolutní d...l který bohužel na nás holoprdelníky machruje tím že prodává herní automaty a přiživuje se tak na nemoci gemblerů proto si může dovolit kupovat komponenty za statisíce a jako správný hifista říci "to nehraje" :shock:

Peer má zcela zjevně dořešenu akustiku místnosti. Přál bych mu aby přišel ke mě a poslechl si jak hraje apratura v mísnoti která byla upravena firmou na
zakázku. Třeba to ale ještě přijde ;) *thumbs up*

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

Mike
Prosím nejmenovat, jen rozpoutáš další kolo. Toto dnes s obvyklou pregnantností krásně napsal P.D. na bratrském fóru :
...a teď si představ, kdyby sis mohl koupit šulína - soused má většího, tak si jdu koupit ještě většího....stačí vidět hifistův postkoitální výraz, když poprvý poslouchá něco, co si teď pořídilll...a ty orgasmy, když šoupne pak obrázek na net....o hifi vůbec nejde....
To sedí jak ...

Jinak naprostý souhlas s akustikou - umístění beden dál od zdi, blíž k sobě a dodělání dalšího tlumení (otevřené police, knihovny) se projevilo hodně výrazně. Myslím, že kdyby Dadaft dal celoplošné obklad (třeba Obifon 5 cm) na zadní stěnu za repro (mezi ty rohové sloupy), pak by to bylo teprve žrádlo! Už jsem to doma zkoušel nasucho v malém (plocha cca 150x300 za repro a aparaturu) a bylo to hodně znát.

mario kempes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mario kempes »

dadaft
ty si nastavil vzdialenosti podľa diagramu H?
Moja izba má od zlatého rezu ďaleko v 2 530 x š 3 440 x l 4 800 mm. Skúsim diagram A.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Křeček píše:..............a teď si představ, kdyby sis mohl koupit šulína - soused má většího, tak si jdu koupit ještě většího....stačí vidět hifistův postkoitální výraz, když poprvý poslouchá něco, co si teď pořídilll...a ty orgasmy, když šoupne pak obrázek na net....o hifi vůbec nejde....

.............. Myslím, že kdyby Dadaft dal celoplošné obklad (třeba Obifon 5 cm) na zadní stěnu za repro (mezi ty rohové sloupy), pak by to bylo teprve žrádlo! ..........
Když jsem to na Slovanetu četl, tak jsem se smál a nakonec jsem došel k závěru, že je jen dobře že ten život tak letí... mně již
... ty orgasmy....
nějak moc nejdou, natož HiFistické... :D :D :D

A neboj, Dadaftík žádné obklady dělat nebude...teď se vidí (slyší ?) v budkách, ono ho to přejde, ale to zas bude (pro sloupy) pozdě...

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to Mike:
mě si neber do úst. Já ti Oyamide taky nepředhazuji! :(
Jenom opakuji, že akustika a rozestavění beden je důležité.
Tím tato debata pro mě hasne.

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Mike - nevím, ale agresivní a expresivní výrazy se jaksi stávají normou tam, kde schází argumenty. Co ti vadí na tom jak se kdo živí a kolik vydělává? Samozřejmě pokud to nedělá protizákonně. Tebou takto podaná informace ve mne pouze budí otázku - je v tom závist, vztek na úspěch druhého?
Jaksi ti uniká, jak je vše relativní. Od ceny aparátů až po úspěch či neúspěch v práci. Lidé a jejich charakter se soudí podle jiných kritérií než je množství peněz které člověk utratí.

pasul
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pasul »

Mih - V pohodě. Já to snesu. Mohu akorát ujistit, že pan Mike pouze vaří z vody a co kde zaslechl. Prodejem takových věcí se zcela jistě neživím. To už bych na fórech nebyl dávno, kdyby to tak bylo. O závisti jsem již slyšel mnohokrát a z více stran. Ale jestli to tak je, to opravdu netuším. Možnosti máme všichni stejné a přece nikdo nikomu nebrání dělat cokoli. Samozřejmě přesně jak jsi napsal, mimo protizákonné činnosti.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

chudák Peer! ten, který se v tomhle vláknu jako jediný vyjadřuje normálně, z toho nakonec vyjde jako tajtrlík, který poslouchá své sonusy schválně co nejblíže betonu a maltě a navíc pod nějakou kopřivou!

Aleska
myslím, že ne. to, co jsem hledal, jsem našel. je to zdroj (a myslím, že si s ním budu muset vystačit, protože u zbytku řetězce se k něčemu takovému nemám šanci dohrabat. ale on to zvládá i za ten zbytek...). a je to prostor. prostor pro hudbu. to neustálé motání se po malých obývacích poslechovkách, kde se bedny musí těsnat někde v koutu, protože jinak zavazí, už je za mnou. a protože jsem holt štístkař, přesedlal jsem rovnou do Golen Cuboid-u. *2thumbsup*
s těma regálama udělám víc muziky, než se sloupama.

mario kempes
jo, podle H, protože mám H, ale on to má v tomhle pořád na jedno brdo. vždy odvozuje ustavení beden od šířky místnosti. H je jen ideální případ libovolně dlouhého pokoje.
striktně se drží těchto zásad:
The three most importance nodes, in order of importance, are
proportional to the distance between the speaker and:
1. The side wall nearest the speaker
2. The rear wall
3. The side wall across from the speaker
A secondary factor is the speaker-to-speaker time constant.
When you use this method to set your room up, the speakers are
placed so the three nodes progress or differ from one another in
Golden Ratio. This eliminates any unison or near unison resonance
in the nodes.

ta poslední věta je přesně ono, co tohle ustavení v H dává. můžu potvrdit. a je to skutečně lahůdková záležitost. když pianista zmáčkne klávesu a kladívko udeří do struny, slyšíš jen tento jeden jediný naprosto přesný úder neboli jen tento jeden jediný vznikem přesně prostorově určený tón (včetně alikvótních). zní to jako samozřejmost, ale můžu říct, že to samozřejmost v žádném případě není.
v jinak dimenzovaných místnostech je to ovšem problém. když se to podaří, nemá to chybu. musíš uhlídat nejen středy a výšky, ale taky rytmus (to je to A secondary factor is the speaker-to-speaker (a taky bedny - stěny bych řekl) time constant). musíš je dostat tam, kde se ti to nebije, ale kde to pumpuje. poslouchej při tom něco, co znáš jako svoje boty. něco rytmického a "plnotučného". dobré je k tomu trance. jednak šlape, jednak pomalé oscilátory (jak to jede třeba pomalu od středů do výšek atd.) dávají přehled, jak jsi na tom v celém pásmu. taky vokály jsou fajn. a na závěr vážná hudba. poslouchej nejen z poslechového místa, ale i za bednama. bedna je jako reflektor. když se skloníš za ní a otáčíš s ní, uvidíš. dobře ustavené bedny hrajou i vzadu za sebou. perfektní pomůcka je přepínač L/R/MONO/STEREO/REVERSE, co mívaly starší zesáky. slouží právě k snadnějšímu ustavení beden a je to velká a praktická pomoc. když to máš, prostě ho vyřadíš source directem. to že se už nepoužívá je podle mě úpadkem (znalosti) sterea. tohle vlákno je další důkaz. stereo is dead. tak to je.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Děkuji dadafte za zastání.
Já osobně bych se chtěl ještě v tomto vlákně zastat i merhauta.
Ty jeho bláboly jsou pro něho tak typické... On to snad i myslí vážně.
Nejenom efičák forever ale i "technik" merhaut forever!!!
*hura*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Peer píše:Děkuji dadafte za zastání.
Já osobně bych se chtěl ještě v tomto vlákně zastat i merhauta.
Ty jeho bláboly jsou pro něho tak typické... On to snad i myslí vážně.
Nejenom efičák forever ale i "technik" merhaut forever!!!
*hura*
Kluci: *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Já bych netvrdil, že stereo je mrtvé. Naopak, bude stále živé. K monofonii se nikdy nevrátíme, vícekanál na hudbu bez obrazu je odemírající větev vývoje (s obrazem je to trošku někde jinde - ale kolik těch nahrávek koncertů je ?). V honbě za minimálními výrobními náklady se dnes výroba rozdělila dvěma směry: Spotřebka (mp3 pro masy) a High End (pro majetné). Mezi tím se budou vyskytovat výrobci spotřebky, kteří sáhnou i někam doprostřed , ale vždy s minimálními výrobními náklady, vyráběné v zemích s levnou pracovní silou, nebo naprosto malosériově, doslova na koleně, s minimálním ziskem, prostě z lásky k věrnému zvuku, výrobci z řad DIY.

PS: Když jsem kupoval satelitní navigaci do auta, tak pro prodejce byl největší důvod proč ji zakoupit, na otázku co to umí odpověď, že to přehrává i mp3 a mohu si na ní dokonce prohlížet fotografie ! Dokonce když jsem scháněl při přestavbě koupelny sprchový kout, tak mi byl doporučen sprcháč za 196.000 Kč, kde opět hlavní důvod proč jej musím mít byl ten, že je tam zabudován stereofonní přehrávač mp3 ! Ještě chci předělat doma WC, doufám že v OBI nenarazím na záchodové prkénko přehrávající při tlačení masově rozšířené mp3.....

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Děkuji tímto Danek15 ze Slovanetu, že mně sehnal i to WC přehrávající mp3: http://www.lg-shop.cz/woongjin-looloo-bidet-ba06/ . Konečně budu IN !

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

" Vař to ! Vař to! Já to budu míchat." Připomíná mi to jednu situační a velmi legrační scénku od piva, když už se to tu v diskuzi přiostřuje.

No a co se týče beden, no přece to musíte slyšet jak vám to hraje lépe. Zdali k posluchači či rovnoběžně. Spíše téma zavání průserem, že to nehraje vůbec a snažíte se v tom hledat vědu. Osobně k posluchači.
Naviděnou v Praze na HE :roll:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

stereo že není mrtvé? je. a navíc už i vychladlé a dávno pod drnem...
příliš moc obtíží.
muzice vládne dvojkanál.
MilanTuma píše:No a co se týče beden, no přece to musíte slyšet jak vám to hraje lépe. Zdali k posluchači či rovnoběžně. Spíše téma zavání průserem, že to nehraje vůbec a snažíte se v tom hledat vědu. Osobně k posluchači.
stereo přece není o tom, jestli jsou bedny otočené na posluchače nebo rovnoběžně. ten cardasův zlatý řez, i když je to fakt maso a z lecjakého aparátu udělá superstar, je prostě speciální případ sterea a zobecnit nejde. bylo by to skvělé. jenže v každém běžném zabydleném prostoru to vychází jinak. a rozhodují centimetry. jedna bedna může být šikmo v rohu a druhá před ní namířená do zdi a může to hrát stereo. ovšem to nikdo nevydýchá, takže je to vážně šumafuck...

Aleska
já ne že ty sloupy nemám rád. ale jsou to zkrátka moc veliké bedny. 4 x 20cm basů v uzavřené ozvučnici není palba do paneláku...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Faktem je, ýe tak perfektně udělané stránky jsem ještě neviděl: http://www.cardas.com/main.php.
Má to hodně do sebe, v mnohém má pravdu. Když jsem ustavoval ty svoje FB860, tak jsem také vycházel z jeho závěrů a dnes mohu říci, že elektronickou EQ mohu minimalizovat.
A já mám těch
4 x 20cm basů v uzavřené ozvučnici
v místnosti 4x3 metry a jsem spokojen. Hrají jak nahlas, tak i krásně potichu, od zdola až nahoru, ba dokonce i ty "břichobasy", i když na BK pochopitelně nemají.

Odpovědět