Voodoo hifi příslušenství - pohled na věc

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
amusia
Kontaktovat uživatele:

Re: Voodoo hifi příslušenství - pohled na věc

Příspěvek od amusia »

Teda chlapi , vy máte ale výdrž :shock: Ještě, že "máme" toto fórum.
Jedná se tu o WOODOO a já si dovoluji tvrdit, že po mnoha a mnoha poslechových testech jsem zjistil, že u nás doma je největším WOODOO moje manželka a naše čuba. Kdo nevěří, zvu na test (ale nesmí být slepý).
Bezkonkurenčně tyto dvě dámy ovlivňují mé vnímání muziky .

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Hellboy píše:..... Ale to, že mi někdo řekne, že něco slyší prostě nedokazuje nic. Tady to slyší všichni, ale nikdo se nenamáhá to jakkoli zkusit doložit, eventuelně se ve svém tvrzení odvolat na někoho kdo už důkaz podal. Mimo jiné proto, že ten důkaz nikdo zatím nepředložil, nebo alespoň já jsem takový žádný důkaz nikde neviděl a myslel jsem si, že tady budou lidé kteří mě budou schopní na nějaké důkazy odkázat....
Snáď mi bude odpustené, že som zasa Tvoju citáciu skrátil, no Tvoje príspevky sú tak strašne dlhé, že to asi väčšina celé ani nečíta. Nie je v tom žiadny zámer, tak ako nebol ani v prípade Jamo a B&W. Jediný zámer bol naozaj to iba skrátiť.
ABX testy tu robilo už mnoho ľudí. Vieš, neobjavil si Ameriku. No Ty jednoducho apriori neveríš, že by tu niekto niekedy spravil taký test. A aby si takému niečomu uveril, musel by si sa takého testu zúčastniť. Ibaže Ty, na rozdiel od ostatných, si taký frajer, že vždy dopredu poznáš odpoveď. Ale prezradím Ti tajomstvo. Len to nikomu neprezraď. Namerané hodnoty v oblasti zvuku neznamenajú, že to bude aj rovnako hrať. Na trhu je napr. milión bední, ktoré hrajú napr. od 30Hz do 20kHz a majú rovnakú citlivosť a pritom hrajú úplne odlišne.
Z poslednej skúsenosti môžem spomenúť príklad výrobcu mojich bední. Do úplne rovnakej ozvučnice, s úplne rovnakými zosíkmi a vlastne celím reťazcom, osadili nový stredový a výškový menič. Na merákoch má bedňa úplne rovnaké parametre, ale reálne má úplne iný zvuk. Kde sa stala chyba?
Naposledy upravil(a) Acon dne 16 úno 2010 20:55, celkem upraveno 1 x.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Oni proti mě všeci nejsou.
S tím BW jsem použil moc složitě, takže to asi ppůsobí dvojsmyslně, ale když se první půlka vymaže tak to působí zcela jasně jako, že jsem prohlásil, že BW hrají jako Jamo, což jsem v každém případě prohlásit nechtěl. Takže jsem se asi nepochopili a zbytečně jsem si do tebe zaprudil. Sorry.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Hellboy píše: Teď jsem si o jitteru něco přečetl a rozdíly tam asi opravdu budou. Mimo jiné jsem zjistil proč nejde srovnávat čtení dat a čtení audio stopy. Takže v tomto směru máš pravdu ty.
A mozna to taky s jitterem nebude tak zhave... http://www.jstage.jst.go.jp/article/ast ... 0/_article.
Jinak co se poznání rozdílu mezi kabely týče, tak rád bych si doma u sebe zkusil kabely porovnat, protože tady propojovací kabely dost odlišné kvality a konstrukce mám, ale jelikož bych je musel mezi poslechem přehazovat a nemohl bych tak slyšet případný rozdíl okamžitě, pokládám to za dost šarlatánskou metodu. Na rozdíl od většiny zdejších jsem přesvědčený, že nejsem schopen pamatovat si deset minut eventuelní drobnou nuanci mezi dvěma kabely. Mimo jiné proto, že když jsem instaloval kabely lepší, žádnou změnu jsem nezaregistroval.
Ono to testovani kabelu muze probihat vselijak, treba takhle: http://www.sitola.cz/~antos/2009/06/23/ ... -je-devka/ :twisted:

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Acon píše:Namerané hodnoty v oblasti zvuku neznamenajú, že to bude aj rovnako hrať. Na trhu je napr. milión bední, ktoré hrajú napr. od 30Hz do 20kHz a majú rovnakú citlivosť a pritom hrajú úplne odlišne.
Jenomze frekvencni rozsah bez tolerance je cislo k nicemu. A reproduktorova soustava rozhodne neni frekvencni charakteristikou a citlivosti uplne popsana. Takze jako argument je to naprosty nesmysl a vubec nic jsi tim nedokazal.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

david píše:
Acon píše:Namerané hodnoty v oblasti zvuku neznamenajú, že to bude aj rovnako hrať. Na trhu je napr. milión bední, ktoré hrajú napr. od 30Hz do 20kHz a majú rovnakú citlivosť a pritom hrajú úplne odlišne.
Jenomze frekvencni rozsah bez tolerance je cislo k nicemu. A reproduktorova soustava rozhodne neni frekvencni charakteristikou a citlivosti uplne popsana. Takze jako argument je to naprosty nesmysl a vubec nic jsi tim nedokazal.
Presne! Absolútny súhlas. Je to presne to isté ako s káblami. Metrový kábel nemusí byť to isté ako metrový kábel. To, že je metrový, neznamená, že je úplne popísaný. No do debát o konštrukciách káblov sa púšťať nejdem, pretože to, že som o nich čítal neznamená, že som odborník. Na to sú tu ľudia, ktorí o tom naozaj niečo vedia (PMA, Renown, BVa... a iní) a ktorých tvrdeniam ja dôverujem. Aj keď nie vždy bezvýhradne...

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Acon píše:Na trhu je napr. milión bední, ktoré hrajú napr. od 30Hz do 20kHz a majú rovnakú citlivosť a pritom hrajú úplne odlišne.
Z poslednej skúsenosti môžem spomenúť príklad výrobcu mojich bední. Do úplne rovnakej ozvučnice, s úplne rovnakými zosíkmi a vlastne celím reťazcom, osadili nový stredový a výškový menič. Na merákoch má bedňa úplne rovnaké parametre, ale reálne má úplne iný zvuk. Kde sa stala chyba?
Chyba se stala tam, že bedny se měří úplně jinak, jsou na to poměrně komplikované a zdlouhavé metody a jejich vlastnosti nejsou rozhodně definované frekvenčním rozsahem a citlivostí. Takovéhle prohlášení jsem od tebe teda nečekal. :shock: Co si přesně mínil těmi merákmi? Bedny se totiž měří pomocí mikrofonu když se v nich přehrává zvuk. Pokud je tady víc podobných lidí, kteří mají pocit, že bedny se měří tak, že se k nim něco připojí drátem, tak pak už chápu, proč tady přetrvává názor, že zvuk se nedá změřit.
Naposledy upravil(a) Hellboy dne 16 úno 2010 21:27, celkem upraveno 1 x.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Ale to je celkem jedno, a netřeba chytat za slovíčka.

Navíc - neexistují 2 reprosoustavy, které by měly naprosto shodná všechna měření, tj. amplitudové charakteristiky při různých úrovních, skokové odezvy, zkreslení, burst decay, rezonance skříně, výkonové směrové charakteristiky - mohl bych psát do rána.

Stejně tak neexistují 2 zesilovače, které by měly naprosto shodná všechna známá měření při různých úrovních signálu.

Takže Vážení a Milí z obou táborů, primitivismy a zjednodušování ať už z tábora "objektivistů" či "subjektivistů" nejsou na místě.
Pavel Macura Audio

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Hellboy píše: Teď jsem si o jitteru něco přečetl a rozdíly tam asi opravdu budou. Mimo jiné jsem zjistil proč nejde srovnávat čtení dat a čtení audio stopy. Takže v tomto směru máš pravdu ty.
No, celkom slušný postup. Takto sa veľa vecí objasní a hladina ukludní ;) Na útok sa odjakživa odpovedalo protiútokom. A odjakživa sa tým nič nedosiahlo. Len obete. Medzičasom národy zmúdreli...
Takovéhle prohlášení jsem od tebe teda nečekal.
To nebolo prehlásenie. To bol názorný príklad toho, čo som spomenul v predošlom príspevku. Že 2 čierne nemusia byť rovnako čierne, pretože to závisí od viacerých aspektov.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Hellboy píše: Nebo počítač podle vás nějak rozlišuje jestli načítá z CD zvukovou, nebo datovou stopu? Jak to, že datovou stopu neovlivňuje jitter? Tohle fakt nevím a možná tam nějaký rozdíl je a rád si poslechnu jaký (zcela vážně).
Jitter je pruvodnim jevem jakehokoli cteni datoveho media, ktere probiha v case, tedy i datoveho CD. Pri cteni dat neni vubec zajimave, jak se podarilo ten proces cteni casovat, protoze se data nacitaji do pameti. Je jenom potreba, aby jitter nebyl tak velky, ze pak signal nedokazeme dekodovat na binarni hodnoty. I kdybychom pak ta data chteli zpracovavat "v realnem case", tak staci zaridit, aby cteni mechaniky bylo o hodne rychlejsi, nez jak data potrebuji dostavat, udelam si rozumne velkou vyrovnavaci pamet, do ktere ctu, co to da, kdyz se zaplni, tak se ctenim chvili pockam, az je "spotrebovavaci proces" odebere a udela misto.

Pri cteni zvukoveho CD je takovy droboucky problem, ze o tom vsichni docela pekne mlzi, co ze se tam dela za straslivou magii (vcetne nekterych uznavanych odborniku, kteri reknou akorat "pri cteni CD je dulezity jitter", ale jeste nikdy nedali odkaz na relevantni literaturu). Teoreticky uplne nejsilenejsi konstrukce by byla, ze DA prevod by byl rizen casem, jak se podarilo extrahovat proud dat z media. Pak by jitter cteni byl take primo obsazen ve vystupu. Druhy extremni pripad by byl velke kusy nacitat predem do pameti (to treba delala spousta discmanu, co se prodavaly na jogging ;)), pak je problem, ze kdyz prehodis na jinou stopu nebo zaseekujes, tak je to pomalejsi, protoze je potreba nejdriv naplnit vyrovnavaci pamet. V praxi to nejspis bude neco mezi na skale triku, jak jitter eliminovat.

Diskutabilni je ovsem i otazka slysitelnosti jitteru, ale to sem ted nepatri.

Hellboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hellboy »

Acone, promiň, ale prohlásil si naprostou blbost. Kdyby ty tvoje repra někdo správně změřil před a po výměně těch měničů, tak mu samozřejmě naprosto jasně vyjde, že hrají absolutně jinak. Nevím jak velká je u takového měření tolerance, ale tipoval bych, že tam moc místa pro nějaké výmluvy a dezinterpretace výsledků nebude. Když si přečteš poslední čísla Audio Criticu, tak tam se můžeš dozvědět jak vypadá správná a nezpochybnitelná recenze reprobeden a potom možná pochopíš, proč jsou dojmologové z ostatních periodik taková směšná bandička. Ve Stereophilu taky něco měří, ale mají tendenci dost zvláštně, řekl bych okultisticky ty výsledky interpretovat.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Pekelníku, věděl jsem, že si poradíš, zrovna jsem na tebe myslel sedě v křesle a poslouchaje v okouzlení nový kabel. ;) Tvá argumentace v oblasti obrazu byla totiž velmi dobrá, víc k věci a přesnější než ostatních. Ale netušil jsem, že k něčemu dojdeš tak rychle. ;)
Sice to není vše, ale alespoň na něco už jsi přišel. Máš dobře nakročeno. Chce to jen více osobní zkušenosti a méně sebejistoty.
Myslím, že protistrana některé tvé výroky v zápalu svaté války někdy zbytečně nespravedlivě překrucovala, to je pravda. To se ve vypjatých okamžicích děje často.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Hellboy píše:Acone, promiň, ale prohlásil si naprostou blbost. Kdyby ty tvoje repra někdo správně změřil před a po výměně těch měničů, tak mu samozřejmě naprosto jasně vyjde, že hrají absolutně jinak. Nevím jak velká je u takového měření tolerance, ale tipoval bych, že tam moc místa pro nějaké výmluvy a dezinterpretace výsledků nebude. ....
Nechceš pochopiť o čo mi v tom príspevku išlo. Aj Ty aj Noaid máte absolútnu pravdu s ktorou som už raz súhlasil a vysvetlil,
Presne! Absolútny súhlas. Je to presne to isté ako s káblami. Metrový kábel nemusí byť to isté ako metrový kábel. To, že je metrový, neznamená, že je úplne popísaný.
A žial nejde o konkrétne moje bedne, ale také isté u výrobcu. Ale to len na okraj. je to nepodstatné pre túto debatu.
Naposledy upravil(a) Acon dne 16 úno 2010 21:55, celkem upraveno 1 x.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

PMA píše: Stejně tak neexistují 2 zesilovače, které by měly naprosto shodná všechna známá měření při různých úrovních signálu.
Nepoustel bych se do reproduktoru, tam to asi bude stale spise magie.

Otazka ovsem je, zda existuji obecne prijatelna objektivni mereni a jejich tolerance, pri kterych se ostatni komponenty stavaji nerozlisitelnymi (napriklad navrh Ethana Winera z http://www.ethanwiner.com/audiophoolery.html, tj. sum, frekvencni odezva, zkresleni a casove chyby, nikoli nezbytne vyjadrene jen trivialne jednou hodnotou ;)).

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

david
moc hezké, s tím jitterem. o odbornosti autorů si nedovolím pochybovat. ne že bych tomu rozuměl, ale závěr je jasný: v normální elektronice žádný problém jménem "jitter" neexistuje. Rich v Audio Critics tvrdí, že jediný relevantní problém D/A převodu je TDE. co to je se mě neptejte.
david píše:Teoreticky uplne nejsilenejsi konstrukce by byla, ze DA prevod by byl rizen casem, jak se podarilo extrahovat proud dat z media. Pak by jitter cteni byl take primo obsazen ve vystupu.
nevím, ale myslím, že tohle philips řešil a pořešil.

Odpovědět