Alesko, to je špice
Pekelníku, ty si nejsi jistý, co máš dělat, jak vybírat, hledáš nezávislou autoritu, která by ti poradila, potvrdila rozhodnutí apod. To ale nenajdeš, tohle je velmi různorodá komunita, a nikdo nezná celou pravdu. Někteří to předstírají, jiní něco ví a něco ne, další se řídí pouze citem, zatímco někteří co nezměří to pro ně prostě není.
Jediný způsob asi je umět si od každého vybrat to důležité, a samozřejmě poznat, co je důležité, to je to nejsložitější. Nejde to ze dne na den. Postupně se učit problém rozložit na jednotlivé moduly, pochopit vztahy mezi nimi, pochopit jejich fungování a co má na to fungování vliv. Umět třídit informace, ale neuzavírat se do primitivních předsudků. A to pak nějak aplikovat, získávat postupně osobní zkušenost, a z ní se poučit, zkorigovat svůj pohled na věc. Umět změnit názor. Bývaly časy, kdy jsem měl některé názory podobné (ale ne tak provokativně ostré), a musím říct, že se to hodně změnilo díky postupnému vývoji. Dnes bych některé věcí, které jsem tady říkal před půlrokem a dříve, viděl úplně jinak. Občas jsem i řekl věci, za které jsem se pak styděl. Ale bylo to v konkrétním kontextu a asi to nešlo tehdy jinak.
Nelze vše změřit a přesně definovat. V celém poslechovém řetězci je mnoho komponent. Bohužel na jednu z nich se hodně zapomíná - a to jsou vlastní uši a mozek, které to vše nakonec zintegrují do výsledného dojmu. Tento komponent není nedůležitý, protože se nedá změřit. Naopak jde o komponent ten nejdůležitější ze všech. A komponent nejméně probádaný. A mnohem citlivější než nějaký měřák, jehož změřené hodnoty navíc jen velmi těžko někdy interpretujeme. Když před jednu změřenou hodnotu postavíš 2 různé techniky, tak se o interpretaci často pobijí, každý má někdy jiný názor.
Hifi není výjimkou, tak je to v mnoha oborech. Lidi jsou různí, v různém stadiu poznání, mají různé zkušenosti a představy.
Uši a mozek jsou ten komponent, který nám ten střídavý proud a zhušťování a řeďění vzduchu převádí na radost ze života. Podle mne dost dobrý komponent. A vyměnit jej nemůžeme. Leda tak trénovat. Takže nám nezbývá, než vše ostatní přizpůsobit jemu. To se ale nedá dělat na internetu, od toho jsou vlastní zkušenosti.
Kuličky ani zvonečky nejsou moje cesta, můj mozek to nepřijme. Pokud to někomu dělá radost, přeji mu to. Vždyť o to jde. Přesto jejich levnější obdobu Soundcare mám na repro taky. Jsou moc fajn a jsem rád, že je mám. Nepíchají mi do parket a bedny se s nimi skvěle posunují, když si hraji.
A o to jde, najít si ve všem to své, ostatním se nezdržovat.
Tenhle tread je v jedné věci průlomový - PMA myslím poprvé naplno veřejně deklaroval, že ne vše se dá jednoznačně určit a změřit. Předtím to bylo spíše jen v náznacích. A na základě toho i tvrďák David změkl. To tu ještě nebylo.