u odvodu tepla zaručeně.
u zesilovače mě zajímá, jak "hraje".
na druhou stranu tvrdit bludy pod tlakem zákazníků, kteří chtějí vyšší a vyšší výkony, nižší a nižší zkreslení, je nahovno.
ale klamavá reklama je dnes zcela běžná záležitost a frajírci z marketingu jí berou jako naprostou samozřejmost. jen jsou většinou prozíravější než u densenů. ti spoléhali, že to nikdo z nás laiků měřit neumí. navíc bedny mají většinou takové zkreslení, že na zesáku v podstatě nesejde. ale konkurenční boj je drsný...
příklad, který mě hned napadl. znáš tu reklamu?: při půjčce 100 tisíc od nás dostanete 5% navíc!
dívej se na mince, které se při tom zobrazujou, a počítej.
U Densenu toho "nehraje" příliš mnoho najednou. Deklarované výkony, činnost ve třídě A vs. krabice a chlazení, naměřená zkreslení ve Stereoplay.
Naměřená zkreslení ve Stereoplay ukazují na velmi slabou úroveň návrhu obvodu. Sám jsem příznivcem zapojení bez celkové zp. vazby nebo s minimalizovaným stupněm zp. vazby, na základě poslechových testů. Můj koncový zesilovač, který používám, nemá celkovou zp. vazbu. Ale při výkonu kolem 1W/4ohm má harmonické zkreslení pod 0.001% v celém akustickém pásmu. Přeměření jsem dělal před několika dny, poté, co jsem inovoval své možnosti měření. Až do několika W je ve spektru viditelná pouze 2. a 3. harmonická. To znamená, že i bez celkové z.v. se dají dosáhnout vynikající měřené výsledky, ruku v ruce se zvukovou kvalitou. Ano, klidový proud pro toto řešení je dost vysoký, přes 1A.
Co se týče slyšitelnosti zkreslení, po úpravě repro jsem znovu zkoušel meze slyšitelnosti pro mě, na mém systému, a na sinusových kmitočtech. Zkreslení 1% třetí harmonickou je slyšet naprosto jasně, bez omylů, při A-B testu. Zkreslení 1% druhou harmonickou je rozlišitelné též v podstatě jasně, ale při A-B testu by to mohlo a nemuselo dopadnout, a je zde závislost na posluchači a jeho tréninku - ne každý slyší stejně. Zkreslení vyššími harmonickými je evidentní v ůrovních 0.1% i méně. Z toho jej jasné, že zkreslení Densenu JE slyšitelné, nebylo by jen tehdy, pokud posluchač bude mít repro s velkým zkreslením, nebo bude špatně slyšet.
Mohu pro zajímavost naměřit zkreslení z reprosoustav měřicím mikrofonem.
já to myslel spíš klasicky "zkreslení nevhodně umístěných reproduktorů".
to by mě hodně zajímalo:
dá se nějak změřit zkreslení reproduktoru umístěného 3/4 metru od zdí oproti umístěnému 2m od zdí???
jakou skutečnou váhu mají ty interference mezi měničem a odraženým zvukem, o které hovoří např. velký bobo?
řekl bych, že měření frekvencí nic neřekne o kvalitě zvuku. jen budou mít bedny blíž u zdí zdůrazněné basy. mezi stereo a mono je taky přece brutální rozdíl i když měření THD nic neřekne...
Řekl bych, že na to jak hluboce a dlouho se tímto tématem zabýváš, nevíš nic...ani o měření zkreslení reproduktorů, ani o vlivu jejich umístění na fr. charakteristiku. Je to bída. Přitom bych si myslel, že studium i praxe ti dala dost odpovědí.
Jenom děláš další odbočku do slepé uličky, možná i úhybný manévr od zkreslení Densena.
dadaft
Vedel by si nám objasniť, čo pokladáš za skreslenie? Lebo skreslenie reproduktora od jeho polohy a vzdialenosti od steny nezávisí nijako, rovnako aj zosilňovač má identické skreslenie v redakcii Stereoplay a aj u Teba doma, a to je dosť rozdielna poloha
Mih
jsem rád, že víš, co nevím, a proč dělám, co dělám nebo nedělám.
nebylo by lepší, než mě soudit, říct něco k těm mým otázkám?
k Densenu: starý dobrý B-300 hraje velmi slušně. to je fakt. v té firmě se něco stalo. až soud řekne poslední slovo, ale proč to trochu nerozebrat?
BVa
to je právě ono. ty říkáš: skreslenie reproduktora od jeho polohy a vzdialenosti od steny nezávisí nijako, velký bobo zas tvrdí, že umístění beden ve vzdálenosti 0,3 - 1 m od stěn se nedoporučuje, protože dochází k interferenci mezi přímým zvukem měniče a odrazy. a ta interference przní zvuk.
copak ty v tom necítíš rozpor?
a teď: když si postavíš bedny 3/4m od zdí a (pokud máš tu možnost) třeba 2m od zdí, uslyšíš ten rozdíl. obrovský rozdíl. ve způsobu zobrazení, v lokalizaci atd.
a dál: když teda blízkost zdí nemá na zkreslení beden vliv, co to teda je, ten slyšitelný rozdíl?
a tady se dostáváme k jádru pudla.
nejsem si jistý, že všichni chápou, co se snažím říct.
zajímá mě: dá se ten rozdíl nějak kvantifikovat?
to jsem myslel tím nesprávným vyjádřením, že zkreslení beden je tak velké, že na zkreslení zesáku téměř nesejde.
Dadaft,
BVA chcel len povedať, že skreslenie komponentu a skurvenie zvuku zlou akustikou
(na ktorú umiestnenie reprákov vplyv má) sú dve úplne odlišné veci.
dadaft: diskuse je obtížná až nemožná, pokud diskutující neznají terminologii, kterou používají. Malý pokus.
Definice
zkreslení při použití slova "zkreslení" se míní nelineární zkreslení, tj. takové, kdy vznikají nové kmitočtové složky, které v původním signálu nebyly. Příkladem jsou harmonické zkreslení, nebo intermodulační zkreslení.
lineární zkreslení je změna amplitudové a fázové charakteristiky, přičemž nedochází ke tvorbě nových kmitočtových složek, jen ke změně amplitudy a fáze původních.
Pokud mluvíme o zkreslení a chceme do tohoto pojmu zahrnovat každou odchylku od původního signálu, tj. i lineární zkreslení, musíme to zdůraznit, jinak si nebudeme terminologicky rozumět. Nestačí to brát z pocitové roviny, jelikož jeden potom mluví o koze a druhý o voze.
tak teď zas nechápu nic já. jaký nesmyslný výpad? jaké lakované dráty? co to je?
snažil jsem se dopodrobna vysvětlit co myslím. ptám se, jaké (jak velké) zkreslení vyvolává interference mezi zvukem přímo vyzářeným měničem a odraženým od blízkých stěn.
add Densen:
Pijte mléko, je zdravé.
Ne, vážně - lhát se nemá. Ani v reklamě. Když budu prodávat kolo, tak taky do inzerátu nenapíšu, že má tři pedály a dvě sedla.
V tý story o Densenu mi pořád chybí zmínka o tom, že díky naměřeným údajům ten zesilovač nehraje, nebo že se to nedá poslouchat a celý je to šmejd (teda pokud jsem něco nepřehlédl).
Nebo - měřil se jeden zesák, 10 nebo 50?
Všechny se stejným výsledkem?
Jako spokojenýho uživatele zn. Densen mě docela bude zajímat výsledek "kauzy".
představme si tohle: poslouchám bedny na volném prostranství. pak stejné bedny, stejně vzdálené od sebe, ze stejné vzdálenosti poslouchám různě umístěné v různě velkých místnostech. to, co způsobuje přítomnost zdí je slyšitelné. a něčemu, co mění zvuk se říká, pokud se nepletu, zkreslení. podstatou tohoto zkreslení je interference mezi přímo vyzářeným a odraženým zvukem.
když velký bobo říká, že nejhorší nedoporučovaná vzdálenost beden od zdí je 0,3-1m, je jasné, že tady existuje nějaká závislost mezí vzdáleností od stěn a mírou této interference. matematicky se takovémuhle vztahu říká tuším funkce.
může mi někdo říct, o čem to mluvím? rád bych se o tomhle dozvěděl něco víc, ale ani netuším, pod čím hledat...